wtorek, 17 maja 2016

Nalesniki na maslance przepis

Dania główne Nalesniki z. Słodka Babeczka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga KulinarnePrzeboje. Dziś przepis na pyszne naleśniki na maślance. Przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilę. Przepis jest prosty i szybki.


Można je podać na słodko lub w wersji wytrawnej.

Polecam nieco inną recepturę na naleśniki. Na maślance wychodzą nieco grubsze, bardziej puszyste i bardzo fajnie smakują. Składniki: szklanka maślanki szklanki mąki łyżeczki cukru jajko szklanki wody szczypta soli łyżki oleju Sposób wykonania: 1. Do miski wlać wodę i maślankę, ja maślankę miałam własna po robieniu masełka. Dodać jajko, cukier, olej oraz mąkę i wszystko dokładnie zmiksować. Ten przepis na naleśniki jest uniwersalny i możesz przygotować do nich nadzienie słone i słodkie.


Gotowe placki możesz zamrozić i użyć w dowolnym czasie. Ulubiony przepis czytelników!

Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są bardziej delikatne. Jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników. Wypróbowałam już mnóstwo kombinacji na ciasto naleśnikowe, ale to okazało się wręcz idealne. Naleśniki wyjdą również ze zwykłą wodą. Byłam ciekawa czy z tak prostych składników wyjdą mi dobre placki.


Praktycznie nic nie zmieniłam w przepisie i proporcjach i bardzo się cieszę, ponieważ skład jest wręcz perfekcyjny. Pyszne i puszyste, mięciutkie w smaku, po prostu rozpływające się w ustach. Zamiast mleka można użyć do nich mleka zsiadłego lub kefirem wymieszanym z maślanką.


To właśnie te składniki sprawiają, że ciasto smakuje wyjątkowo. Na szczęście znalazłam Twój przepis na innej stronie, gdzie ktoś podawał odnośnik do Twojego bloga, ale przepis był widoczny bez przekierowania. Ufff :) Mam nadzieję, że to był jakiś chwilowy błą bo aż się przeraziłam, że moja dieta legnie w gruzach bez Twoich przepisów :). Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy maślankę, mleko i olej, dodajemy szczyptę soli oraz łyżeczkę cukru pudru. Wszystkie składniki miksujemy dla odpowiedniego połączenia i napowietrzenia, a następnie odstawiamy na minut, aby ciasto mogło popracować.


Szybkie dania zawsze cieszą się dużym powodzeniem, a dodatek owoców jest kolejnym atutem. Dla dzieci będą frajdą… i nie tylko – naleśniki na maślance, z jabłkami. Zjedliśmy z bananami i miPodem.


Ale i tak najbardziej smakował mi sam posypany cukrem. Moje dziecko kocha nalesniki to zrobiliśmy.

Nalesniki z serem to pyszne danie na slodko, ktore moze byc rowniez traktowane jako deser. Warto uzyc dobrej jakosci twarogu i doprawic go cukrem waniliowym, surowym zoltkiem i odrobina smietany dzieki temu nadzienie bedzie pyszne i kremowe. Ja zazwyczaj podsmazam ponownie nalesniki z farszem.


Grube, puszyste, pulchne i delikatne naleśniki. Swoją puszystość zawdzięczają dodatkowi ubitej piany do ciasta. W zależności od preferencji smakowych można usmażyć grubsze lub nieco cieńsze naleśniki. Puchate naleśniki na maślance, Puchate placuszki na maślance. Wypatrzyłam je u Ewy na jej blogu Around the flavors i troszeczkę zmodyfikowałam.


Bardzo fajny przepis na naleśniki z wykorzystaniem maślanki. Dzięki maślance naleśniki są delikatne i sprężyste, a dodatek sody nadaje im lekkości. Takie naleśniki można podawać zarówno ze słonymi, jak i słodkimi dodatkami.


Pyszne i mało skomplikowane racuchy na maślance z dodatkiem pokrojonych jabłek. Zaletą jest to, że do ciasta dodajemy bardzo mało sody. Dodatek jabłek sprawia, że są wilgotne i smakowite. Idealne na podwieczorek lub weekendowe śniadanie! Zapraszam zatem na ciasto na naleśniki według starej receptury, starej ale zawsze aktualnej i sprawdza się wyśmienicie!


A ty – jak robisz naleśniki? Dziękuję za przepis ☺ Dagmara dni temu Murzynek. A w naczyniu żaroodpornym może też być zrobiony? Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji.


Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików cookies.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty