Dania główne Nalesniki z. Słodka Babeczka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga KulinarnePrzeboje. Dziś przepis na pyszne naleśniki na maślance. Przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilę. Przepis jest prosty i szybki.
Można je podać na słodko lub w wersji wytrawnej.
Polecam nieco inną recepturę na naleśniki. Na maślance wychodzą nieco grubsze, bardziej puszyste i bardzo fajnie smakują. Składniki: szklanka maślanki szklanki mąki łyżeczki cukru jajko szklanki wody szczypta soli łyżki oleju Sposób wykonania: 1. Do miski wlać wodę i maślankę, ja maślankę miałam własna po robieniu masełka. Dodać jajko, cukier, olej oraz mąkę i wszystko dokładnie zmiksować. Ten przepis na naleśniki jest uniwersalny i możesz przygotować do nich nadzienie słone i słodkie.
Gotowe placki możesz zamrozić i użyć w dowolnym czasie. Ulubiony przepis czytelników!
Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są bardziej delikatne. Jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników. Wypróbowałam już mnóstwo kombinacji na ciasto naleśnikowe, ale to okazało się wręcz idealne. Naleśniki wyjdą również ze zwykłą wodą. Byłam ciekawa czy z tak prostych składników wyjdą mi dobre placki.
Praktycznie nic nie zmieniłam w przepisie i proporcjach i bardzo się cieszę, ponieważ skład jest wręcz perfekcyjny. Pyszne i puszyste, mięciutkie w smaku, po prostu rozpływające się w ustach. Zamiast mleka można użyć do nich mleka zsiadłego lub kefirem wymieszanym z maślanką.
To właśnie te składniki sprawiają, że ciasto smakuje wyjątkowo. Na szczęście znalazłam Twój przepis na innej stronie, gdzie ktoś podawał odnośnik do Twojego bloga, ale przepis był widoczny bez przekierowania. Ufff :) Mam nadzieję, że to był jakiś chwilowy błą bo aż się przeraziłam, że moja dieta legnie w gruzach bez Twoich przepisów :). Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy maślankę, mleko i olej, dodajemy szczyptę soli oraz łyżeczkę cukru pudru. Wszystkie składniki miksujemy dla odpowiedniego połączenia i napowietrzenia, a następnie odstawiamy na minut, aby ciasto mogło popracować.
Szybkie dania zawsze cieszą się dużym powodzeniem, a dodatek owoców jest kolejnym atutem. Dla dzieci będą frajdą… i nie tylko – naleśniki na maślance, z jabłkami. Zjedliśmy z bananami i miPodem.
Ale i tak najbardziej smakował mi sam posypany cukrem. Moje dziecko kocha nalesniki to zrobiliśmy.
Nalesniki z serem to pyszne danie na slodko, ktore moze byc rowniez traktowane jako deser. Warto uzyc dobrej jakosci twarogu i doprawic go cukrem waniliowym, surowym zoltkiem i odrobina smietany dzieki temu nadzienie bedzie pyszne i kremowe. Ja zazwyczaj podsmazam ponownie nalesniki z farszem.
Grube, puszyste, pulchne i delikatne naleśniki. Swoją puszystość zawdzięczają dodatkowi ubitej piany do ciasta. W zależności od preferencji smakowych można usmażyć grubsze lub nieco cieńsze naleśniki. Puchate naleśniki na maślance, Puchate placuszki na maślance. Wypatrzyłam je u Ewy na jej blogu Around the flavors i troszeczkę zmodyfikowałam.
Bardzo fajny przepis na naleśniki z wykorzystaniem maślanki. Dzięki maślance naleśniki są delikatne i sprężyste, a dodatek sody nadaje im lekkości. Takie naleśniki można podawać zarówno ze słonymi, jak i słodkimi dodatkami.
Pyszne i mało skomplikowane racuchy na maślance z dodatkiem pokrojonych jabłek. Zaletą jest to, że do ciasta dodajemy bardzo mało sody. Dodatek jabłek sprawia, że są wilgotne i smakowite. Idealne na podwieczorek lub weekendowe śniadanie! Zapraszam zatem na ciasto na naleśniki według starej receptury, starej ale zawsze aktualnej i sprawdza się wyśmienicie!
A ty – jak robisz naleśniki? Dziękuję za przepis ☺ Dagmara dni temu Murzynek. A w naczyniu żaroodpornym może też być zrobiony? Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji.
Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików cookies.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.