poniedziałek, 2 maja 2016

Przepis na pączki z ziemniaków

Wyrośnięte pączki smażyć z obu stron w głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Po wystudzeniu można posypać cukrem. Rewelacyjne pączki drożdżowe z dodatkiem gotowanych ziemniaków.


Smak ziemniaków nie jest wyczuwalny.

Polecam Ci też mój najlepszy przepis na mini pączki serowe lub lany chrust. W większej,głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy olej lub smalec (ja na ) i na rozgrzany olej (lub smalec) kładziemy pojedyńcze,wyrośnięte krążki. Smażymy z każdej strony by pączki się dobrze zrumieniły.


Usmażone pączki układamy na papierze by się odsączyły z nadmiaru tłuszczu. Takie pączki są bardziej wilgotne niż tradycyjne i dłużej zachowują świeżość. Wypróbuj nasz przepis pączki z ziemniaków! Skoro dodatek ziemniaków w cieście świetnie się sprawdził przy pierniczkach, ciekawa byłam, jaki efekt będzie przy pączkach.


Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Proponujemy pączki kartoflane!

Ech, czego to Polacy nie wymyślą! Od dawna wiadomo, że dodatek ziemniaków do pieczywa wpływa na jego większą wilgotność i wydłuża świeżość. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Dlaczego nie wykorzystać ich do pączków?


Możecie je nadziewać dowolnie, dżemem, budyniem (może ajerkoniakowym?), masą kajmakową. Dziś proponuję wyśmienite pączki z dodatkiem ugotowanych i zmielonych ziemniaków, które po usmażeniu są praktycznie nie wyczuwalne, a sprawiają, że pączki dłużej utrzymują swoją świeżość. Pączki są puchate, pyszne!


Są dość puchate, pyszne, a z dodatkiem lukru z lekką nutką cytryny smakują rewelacyjnie. Nie przygotowywałem nigdy pączków z dodatkiem tłuczonych ziemniaków. Jakoś nie bardzo byłem pewny takich przepisów. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pączki z ziemniaków gotowanych. Jajka ubij z żółtkami i cukrem, dodaj do ziemniaków.


Wsyp mąkę, sól i wyrabiaj. Na koniec dodaj spirytus i wszystko dokładnie wyrabiaj (ciasto powinno być miękkie i lepkie, ale nie takie jak drożdżowe). Nabieraj łyżką ciasto, rozpłaszczaj na dłoni placuszek, kładź na środek marmoladę i zlepiaj.


Przygotowuje się je z mąki pszennej, utłuczonych lub przeciśniętych przez praskę ziemniaków, mleka, jajek, masła, cukru, drożdży, skórki z cytryny i ekstraktu z wanilii. Sprawdzony przepis na pączki. Karnawałowe pączki serowe.

Bożena Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Moje domowe kucharzenie. Dodatek ziemniaków sprawia, że pączki są bardzo pulchne , mięciutkie , a jednocześnie trochę mniej kaloryczne. Z ciastem się bardzo dobrze pracuje. Ten jeden składnik zdziała cuda!


Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Lista przepisów na pączki z ziemniaków z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! O pączkach robionych z dodatkiem ugotowanych ziemniaków słyszałam już nie raz. Jednak dopiero teraz postanowiłam przekonać się, czy faktycznie są tak lekkie i puszyste jak komentują to internauci na różnych blogach.


Nie zawiodłam się, pączki są pyszne, delikatne i pulchne. Nadziewane budyniem, czekoladą i marmoladą z lukrową polewą wręcz ustawiają się w kolejce do zjedzenia. Nikt im się nie oprze bo niemal same rozpływają się na podniebieniu. Tłusty Czwartek zbliża się do nas wielkimi krokami, zatem najwyższa pora by smażyć pączki.


Chyba nie ma takiej osoby, która nie lubi pączków, bo przecież jak głosi staropolska tradycja: pączek. Dzięki za przepis teraz tylko z niego będę korzystać:)pzdr.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty