Przepis na leczo do słoików na zimę. Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi). W tym materiale zgromadziłyśmy tradycyjne i bardziej wyszukane pomysły na przetwory z papryki. Zaczynamy od dżemu z papryki, następnie proponujemy paprykę w oliwie, leczo z papryki, pastę z papryki i sałatkę z papryki do słoików.
Leczo z cukinią- przetwory na zimę. Po tym czasie leczo przekładamy do słoików i pasteryzujemy „na mokro” około minut od momentu zagotowania się wody.
Po otwarciu słoiczka można dodać pieczarki, boczek lub kiełbasę, ugotować kaszę jaglaną lub ryż i obiad gotowy. Całej naszej rodzinie smakuje jednak taka najprostsza wersja bez żadnych dodatków - takie warzywne leczo najczęściej jemy na zimno, na kanapkach. Papryki słodkie i ostre myjemy i usuwamy gniazda nasienne.
Do wyparzonych, czystych słoików nakładamy gorące Leczo, na wierzch do każdego słoika wlewamy po łyżce stołowej oleju i. Dusimy wszystko razem, od czasu do czasu mieszając przez ok. Pomidory powinny puścić wystarczająco dużo soku, ale jeśli tak się nie stanie leczo można podlać odrobiną wody. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy i gorące leczo wkładamy do słoików.
Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni.
Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Sprawdź, jak zrobić leczo na zimę w słoikach - podajemy sprawdzony przepis. Uwielbiam taki warzywny mix, którym mogę się cieszyć cały rok. Pycha kg papryki (kolor dowolny) kg białej cebuli kg świeżych pieczarek kg młodej cukin Zobacz więcej.
Słoiki zakręciłam i odstawiłam do góry dnem do wystudzenia. Następnego dnia pasteryzowałam je przez ok. Po otwarciu słoika do takiego lecza dodaję zawsze pokrojone w plasterki odtłuszczone parówki i podaję z ugotowanym na sypko ryżem. Powodzeniem cieszy się papryka do słoików czy też przetwory z fasolki szparagowej. Papryka na zimę nie jest trudna do wykonania.
Poznaj łatwe i popularne przepisy na weki z papryki, dzięki którym w okresie zimowym będziesz cieszyć się pysznym leczo, marynatą, sałatką, a nawet dżemem z papryki. Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Leczo, czyli papryka duszona z cebulą i pomidorami, ma w Polsce wiele odmian. Jednak najbardziej klasyczne leczo to leczo najprostsze - bez grzybów czy dodatku wędlin. Takie leczo świetnie nadaje się do pasteryzowania w słoikach.
Sprawdźcie nasz przepis na klasyczne leczo z najprostszymi składnikami! Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Gorące leczo nalewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i wstawiamy do kotła z wrzącą wodą.
D ziś na blogu przepis na pyszne leczo do słoika z cukinią. Dawniej, aby cieszyć się zimą jego wybornym smakiem, zazwyczaj je mroziłam. W ubiegłym roku jednak moje obie zamrażarki były tak wypełnione po brzegi owocami i grzybami, że na leczo nie starczyło już miejsca. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso.
Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Zapraszam na pyszne i słoneczne leczo z papryki, takie, które można jeśc od śniadania do kolacji. Smakuje obłędnie jako danie podstawowe albo baza do dalszego eksperymentowania ze smakami.
Mój mąż lubi do leczo z papryki dodać gotowana fasolę, a ja dla odmiany wolę dużo czerwonego chili. Dodaj marchewkę pokrojoną w talarki. Sparzone wrzątkiem pomidory obierz ze skórki, pokrój na mniejsze części i dodaj do leczo.
Dodane przez dulas w: Tylko o kuchni. Ja każdego roku robię kilkanaście słoików z leczo na czas kryzysu gdy nic nie będzie w lodówce:). Na dwie bardzo duże cukinie należy dodać około kg.
Przejdźmy jednak do naszego leczo. Jak zrobić leczo, które najbardziej przypomina tę węgierską wersję? Otóż przepis leczo to głównie kilka najważniejszych warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.