środa, 25 maja 2016

Jagodzianki najlepsze

A znalezienie go wcale nie było takie łatwe, bo niemalże na każdym blogu, który odwiedziłam, autor głosi, że jego jagodzianki są najsmaczniejsze. To najlepsze jagodzianki jakie jadłam, w związku z tym to już zapewne ostatni przepis na klasyczne jagodzianki, jaki tutaj zamieszczam. Na blogu są jeszcze dwa. W ubiegłym roku zrobiłam te jagodzianki, wydawało mi się, że są idealne, ale kiedy w tym roku zrobiłam jedne i drugie dla porównania - już wiem, że te są jeszcze lepsze.


Tym razem dostały nazwę jagodzianek najlepszych!

Jagodzianki – najlepsze. Dlaczego jagodzianki – najlepsze są takie dobre, a to z kilku powodów. Po pierwsze sposób przygotowania, który powinien spodobać się wszystkim, którzy nie lubią spędzać zbyt wiele czasu na formowaniu i lepieniu bułeczek. Od kiedy w warzywniakach pojawiły się pierwsze jagody, borówki- na blogach zaczęły królować pyszne jagodzianki! Nie mogę być gorsza więc też postanowiłam je z chęcią wypróbować #128578; Mięciutkie drożdżowe ciasto, jagodowe nadzienie i lukier- połączenie idealne Nie wyobrażam sobie bez nich.


JAGODZIANKI - NAJLEPSZY PRZEPIS - przepyszne, wypełnione jagodami drożdżowe, bułeczki oblane lukrem. W sezonie na jagody to u mnie obowiązkowa pozycja.

PRZEPISY JOLI - NAJLEPSZE, SPRAWDZONE PRZEPISY - witajcie na mojej kulinarnej stronie. Mam na imię Jola i wraz z Grzegorzem zapraszam Was do wspólnego gotowania. Smakują rewelacyjnie i wręcz rozpływają się w ustach. Aniu piekłam jagodzianki z innego przepisu i przyznaje że zostaje przy Twoim są przepyszne Mąż uwielbia jagodzianki jak zjadł z Twojego przepisu to sam stwierdził że są najlepsze,wiec kolejny Twój przepis zagościł u nas w domu i polecam dalej Twoje przepisy.


Przychodzę dzisiaj z pomocą i dzielę się z Wami przepisem na domowe najlepsze jagodzianki, które po brzegi wypełnione są jagodami, mają obłędny maślany posmak wilgotnego ciasta i chrupiącej kruszonki. Po ugryzieniu w ustach dzieją się cuda! Kubki smakowe szaleją i proszą o więcej. Wyczuwamy słodycz, którą łamie kwasowość. Skorzystałam z przepisu na ciasto drożdżowe z Waszego ulubionego makowca zawijanego.


Najbardziej puszyste i delikatne jagodzianki ever! Tym razem, dla odmiany od klasycznych jagodzianek, przygotowane z kruszonką, ale można je po prostu polukrować.

Wybaczcie proszę tę monotematyczność. Dzięki temu, że jest bogate w żółtka, jest żółciutkie, puszyste, delikatne. Nie mogłam się doczekać, więc zaczęłam zanim się pojawiły, ale jagodzianki cudne;). Ale kiedy na ryneczku widzę jagody, nie mogę się opanować.


Dodałam tylko jedno żółtko i letnie mleko ryżowe (zamiast zwykłego) w ilości jak w przepisie oraz jagody leśne (nie borówki). Dziękuję za odpowiedzi na moje pytania. Przepis znalazłam u Kasi na blogu Gotuję bo lubi. Absolutne, drożdżowe mistrzostwo świata nie do kupienia w żadnej cukierni. Najlepsze jagodniki, bardzo, bardzo puszyste i lekkie jak piórko.


Bardzo, bardzo dobry przepis i najlepsze bułki z jagodami jakie udaje mi się upiec. Fantastycznie delikatne i mięciuteńkie ciasto wprost rozpływające się w ustach. Dziś właśnie na jagodzianki mam dla Was idealny przepis!


Niestety nigdzie nie dostałam prawdziwych, leśnych jagó dlatego musiałam zadowolić się borówką amerykańską. Miękkie, puszyste, delikatnie cytrynowe bułeczki drożdżowe pełne jagodowego nadzienia. To ciasto samo w sobie jest rzadkie, bo z takiego wychodzą najlepsze jagodzianki, ale jeśli uformowanie z nich bułeczek jest prawie niewykonalne, to trzeba dodać mąki. Wpływ na konsystencję ciasta ma wiele sadników - wilgotność mąki, wielkość jajek.


Nie wiem jak Wy, ale ja co roku nie mogę doczekać się sezonu borówkowego. Upiec drugą partię jagodzianek. Jeśli nie ciężko się formuje ciasto, to należy je dodatkowo podsypać mąką.


Polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty