piątek, 27 maja 2016

Jak zrobic zurek slaski

Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru. Tworząc ten przepis chcę oprócz samej receptury omówić najważniejsze elementy dobrego żurku. Poniżej przedstawiam prosty przepis na tradycyjny żurek śląski na wędzące. Doskonale sprawdza się na co dzień, możecie go również przyrządzić na Wielkanoc. Doskonała kompozycja składników sprawia, że nikt nie zdoła się oprzeć tej staropolskiej potrawie.


Sam zapach żurku zaprasza do stołu, bez wątpienia posmakuje nawet. Tylko, że to nie jest przepis na tradycyjny żurek Śląski i wcalę się nie zdziwię jak przepis dodawał ktoś, kto ze Śląskiem nie ma nic wspólnego. Po pierwsze do żurku śląskiego dodaję się białą kiełbasę i nie podsmaża tylko wrzuca w całości jeszcze za nim dodaje się zakwasu. Czasem problemem jest rodzaj mięsnej wkładki. Zaleca się, aby biała kiełbasa do żurku była dodawana w postaci surowej.


Innymi popularnymi dodatkami są jajka i. Najlepiej gdy żurek ugotowany jest na domowym zakwasie. Dlatego przygotowanie tej zupy składa się z dwóch etapów: najpierw robimy zakwas, a potem dopiero gotujemy zupę. Dowiedz się, jak szybko zrobić pyszny żurek na domowym zakwasie. Dodane przez djfidzibudda w: Tylko o kuchni.


Jak zrobic zurek slaski

Im więcej zakwasu dodamy, tym zupa będzie bardziej kwaśna. Zakwas można odcedzić, albo dodawać tak jak jest, razem z mąką, jeśli lubimy gęstą zupę. Do tego świetnie pasuje czosnek i chrzan. Podajemy z chlebem lub ziemniakami.


Piszcie w komentarzach, jak smakuje Wam żurek na domowym zakwasie. Kroki wykonania: Do garnka wlać wodę,wrzucić kość wędzoną,liść laurowy,ziele angielskie. Ziemniaki obrać opłukać i pokroić w kostkę,wrzucić do wywaru i gotować ziemniaki do miękkości. Boczek,kiełbasę,cebulę,pokroić w kostkę,podsmażyć na patelni dodać do wywaru. Wlać zakwas i ponownie zagotować.


Czosnek drobno posiekać wrzucić do zupy. Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych przedstawiam wam przepis na idealny domowy zakwas na żurek. Jest to naprawdę prosty przepis, więc nie warto kupować zakwasu skoro przepis na niego jest na prawdę prosty i tani. Tradycyjny żurek śląski według Agiatis Do garnka wlewamy wodę, dodajemy listek i ziele angielskie,zaczynamy gotować na wolnym ogniu. W tym czasie kroimy w kostkę boczek i kiełbasę, podsmażamy.


Jak zrobić żurek śląski? Na początku wrzucamy boczek, następnie kiełbasę smażymy na wytopionym tłuszczu z boczku. Dodajemy wszystko do garnka z wodą. Boczek oraz kość wstawić do garnka, zalać wodą i gotować ok godz.


Po przygotowaniu wywaru pokroić ugotowany boczek i podsmażyć na patelni wraz z pokrojoną w kostkę kiełbasą, dodać pokrojoną drobno cebulę i zeszklić. Następnie dodać ząbek drobno pokrojonego czosnku, zwracając. I co najważniejsze, żeby smakował jak u mamy! Dzisiaj postaram się rozwiązać ten problem raz na zawsze #128077; Każdy Polak uwielbia żurek. Kwaśne przysmaki na polskim stole.


Barszcz biały czy żurek? Aby wyszedł doskonały, wykorzystaj do jego ugotowania różne rodzaje mięsa. Opis przepisu: Autor: WINIARY Żurek jest jedną z popularniejszych zup, uwielbianych zarówno przez dorosłych, jak i przez najmłodszych. Może poszczycić się bardzo długą historią, bowiem jest on daniem staropolskim. Pomimo tego, że żurek z białą kiełbasą i jajkiem pojawia się na polskich stołach przede wszystkim z okazji świąt wielkanocnych, warto sięgać po niego.


Zastanawialiście się, jak naprawdę przyrządzić żurek z jajkiem i białą kiełbasą? Oto prosty przepis na tę świąteczną zupę! Przed nami święta Wielkiej Nocy, a z nimi danie typowo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty