czwartek, 26 maja 2016

Lasagne jak układać warstwy

Naczynie wykładamy folią aluminiową, układamy warstw w następującej kolejności: płat lasagne, mięso, starty żółty ser, cienka warstwa sosu beszamelowego. Ostatni płat lasagne smarujemy sosem beszamelowym i posypujemy żółtym serem. Dodane przez jagienkaaa w: Tylko o kuchni.


Ja sama skomponowalam kiedys dawno temu przepis,jeszcze wtedy nie mowiono o niej w Polsce,byla czyms nowym. Bylam we Wloszech w restauracji, w ktorej dostalam to podane i zaraz probowalam,musze powiedziec,ze ta potrawa trafilam do mojego meza,ktory struchlal jak przyjechal. Lasagne to jeden z ulubionych obiadów mojego męża.

Przygotowuję ją bardzo często, i chyba nigdy nam się nie znudzi. Po spaghetti Bolognese jest to chyba najpopularniejsze Włoskie danie. Sama nazwa nawiązuje do słów Lasana, Lasanum, które oznaczały wazon, pojemnik, gar. Na początku danie miało nieco inną formę, aż do XIV wieku, kiedy lasagne ostatecznie przybrała kształt warstw makaronu. LASAGNE ( LAZANIA ) – taką lasagne robię w moim domu.


Posmarować blachę masłem, najlepiej o pionowych, wysokich ściankach. Rozsmaruj 2-łyżki sosu na dnie, a potem ułóż na zmianę płaty lasagne i sos (takie warstwy). Na wierzchu rozsmaruj śmietanę i rozłóż ser.


Przykryj naczynie folią aluminiową, tak aby nie dotykała sera.

Teraz można układać warstwy z tych wszystkich dobroci. W wolne miejsca należy dołożyć połamany makaron, jeśli cały się nie mieści. Następnie wyłóż je na blat i trzymaj oddzielnie aby się nie posklejały. Płaty lasagne ugotuj al dente – zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Formę na muffiny wysmaruj oliwą i wyłóż papierem do pieczenia.


Dno i boki wgłębień wyłóż płatami lasagne, docinając je nożyczkami. Zaczynamy układać warstwy. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Nie wymaga wstępnego gotowania. Na natłuszczonej blaszce ułożyć warstwę lasagne, zalać sosem beszamelowym lub pomidorowym i tak kolejno układać warstwy. Ułożyć warstwę surowych płatów lasagne zostawiając trochę wolnej przestrzeni pomiędzy płatami i ściankami naczynia.


Zalać sosem pomidorowym tak, by cały makaron był przykryty. Posypać startym serem żółtym. Ponownie ułożyć warstwę makaronu, sosu i sera. Układać kolejne warstwy aż do wyczerpania składników, a ostatnią.


W taki sam sposób układać następne warstwy, ale nie więcej niż cztery. Przykryć folią aluminiową i odstawic na godzine, by makaron zmiękł. Następnie piec w piekarniku o temperaturze 1stopni około minut. Na dno wykładamy kolejno: makaron, na to sos beszamelowy, nadzienie mięsne, posypujemy częścią sera żółtego.


I znowu: makaron, sos beszamelowy itd.

Można posypać go oregano i bazylią. Gdy ser na wierzchu zaczyna się przypiekać lasagne jest gotowa do. Gotować minuty, odcedzić, ułożyć na ściereczkach jeden płat obok drugiego.


W żaroodpornej formie układać kolejno warstwy makaronu, pesto, warzyw, tartego parmezanu i sosu beszamelowego. Na warstwę beszamelu ułożyć kolejne płaty lasagne, dociskając lekko by uszło powietrze. Górna warstwa musi być całkowicie przykryta sosem i serem. Opiera się o charakterystyczny dla neapolitańskiej kuchni sos napoli.


Piec w piekarniku w temp. Tworzymy warstwę surowego, twardego makaronu - w wolne przestrzenie. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Powinno nam wyjść warstwy makaronu.


Ostatnią warstwę stanowią płaty makaronu polane beszamelem. Całość posypujemy startym serem i posypujemy delikatnie ziołami. Farsz przygotowuję: 1) mięsny (mielone podsmażam z cebulką i czosnkiem i doprawiam na ostro), 2)warzywny (mrożoną włoszczyznę duszę w rondlu, dodaję vegetę i przecier pomidorowy), 3) pieczarki marynowane kroję, dodaję konserwową paprykę peperoni i czasem kukurydzę.


Wierzchnią warstwę powinna stanowić starta mozzarella. Warstwy układać, aż do ukończenia składników. Następnie układać warstwy makaronu naprzemiennie przekładając sosem, aż do momentu wyczerpania składników. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kilka łyżek sosu. Ważne aby układanie zakończyło się warstwą makaronu.


Ułożyć kolejną warstwę makaronu, zalać ją chochlą beszamelu, posypać szparagami, groszkiem i Parmezanem, zakryć szynką. Układać warstwy w następującej kolejności – płat makaronu (ja wcześniej ugotowałam i wyłożyłam podwójną porcję )-nadzienie mięsne-starty ser – cienka warstwa sosu beszamelowego …itd. Lasagne - zapiekanka z kaszy jaglanej z mleczkiem kokosowym Lasagne - zapiekanka z kaszy jaglanej z mleczkiem kokosowym.


Jest on uprzednio gotowany, lecz można układać go także na sucho. Obowiązkowym dodatkiem do lasagne bolognese jest sos beszamelowy, który powinno układać się między poszczególnymi płatami makaronu. Aby odpowiednio przygotować płaty do lasagne, należy je uprzednio moczyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty