wtorek, 22 października 2019

Z czym jemy leczo

Leczo to danie jednogarnkowe, które przygotowuje się bardzo łatwo. Podstawą są oczywiście warzywa, w tym papryka i cebula, dzięki czemu można je stworzyć w wersji wegetariańskiej. Najpopularniejsze jest jednak leczo z mięsem rozumianym jako kiełbasa.


Z czym można zrobić jeszcze to danie? Re: z czym podajecie leczo ? Ale musi byc takie bardziej geste, zeby ryz w tym wszystkim nie plywal.

Bardzo duża porcja (około 6ml, czyli czubate chochle). Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni. PRZEPIS NA LECZO KASI GURBACKIEJ. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso.


Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Leczo z cukinią i kiełbasą to tradycyjna węgierska kuchnia. Leczo jest na Węgrzech tym czym w Polsce bigos.

Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Leczo to pochodząca z kuchni węgierskiej prosta potrawa z papryki, cebuli i pomidorów, smażonych na smalcu i doprawionych papryką w proszku.


Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Przepis na leczo z cukinii. Można przygotowywać je przez cały rok.


W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. Leczo warzywne to coś co mogłabym jeść bezustannie. Czasem daje do niego koncentrat, czasem mięso do tego chilli - dziś obyło się bez tych składników.


Ale w chłodne jesienne wieczory mięso i chilli t Zobacz więcej. Kuchnia Marty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kuchnia-Marty. Być może wolisz leczo z większą ilością sosu. Wówczas dodaj do garnka więcej pomidorów, soku z pomidorów, passaty czy też pomidorów z puszki. Aby leczo było bardziej kwaśne możesz dodać sok z cystyny lub koncentrat pomidorowy.


Takie leczo możesz jeść samo, bez żadnych dodatków.

Dla mnie leczo z kiełbasą jest idealne na jesienną pogodę, ale nie odmówię go sobie również latem. My zawsze jemy leczo w dużych miseczkach z kromką chleba. Każdą gorącą łyżkę sycącego leczo zajadam z ogromną przyjemnością i za każdym razem, gdy widzę dno miseczki, czuje rozczarowanie, że to koniec.


Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw. Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów. Leczo z kiełbasą jadałam jako dziecko bardzo często, ot tak, domowe, naturalne i proste. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Zależy, co kto lubi – zwykle leczo je się z pieczywem, ale można podać je na obiad np.


W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Za dużo pieprzu w zupie lub zbyt wiele ostrej papryki w sosie!


Jak skutecznie złagodzić za ostrą potrawę, by nadal była smaczna, ale nie paliła w gardle? Są na to domowe sposoby, dzięki którym za ostra zupa, leczo, gulasz i inne dania nie będą już tak pikantne. D ziś na blogu przepis na pyszne leczo do słoika z cukinią.


Dawniej, aby cieszyć się zimą jego wybornym smakiem, zazwyczaj je mroziłam. W ubiegłym roku jednak moje obie zamrażarki były tak wypełnione po brzegi owocami i grzybami, że na leczo nie starczyło już miejsca. Z pewnością każdy miłośnik węgierskiej kuchni oburzy się na jarskie leczo, utyskując nad niewystarczającą tłustością oraz brakiem wędzonego aromatu. Ale przecież każde wegetariańskie i wegańskie danie może być równie smaczne jak mięsisty oryginał, jeśli tylko odpowiednio potraktuje się wszystkie składniki.


Wystarczy na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać do niej paprykę posiekaną w cienkie paski, odrobinę wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Następnie kiełbasę lub inne wędliny należy pokroić w kostkę i dodać. Warzywne leczo ma jeszcze inne zalety: możesz wykorzystać niemal dowolne warzywa, a przy przygotowywaniu lecza brudzisz niewiele naczyń.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty