Podczas tegorocznych Świąt Wielkanocnych, pierwszy raz gotowałam świąteczny żur dla całej familii zasiadającej przy stole i tak wdaliśmy się w rodzinną w dyskusję na temat żuru. A raczej wdało się wujostwo i rodzice, bo ja nie bardzo mam co wspominać, jeśli chodzi o lata ich młodości. Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką.
Podoba mi się Pana blog. Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku.
Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Przepisy, jak zrobić - Smaker.
Grzyby oczyścić pokroić w większe kawałki, a następnie podsmażyć razem z pokrojoną cebulą i pokrojoną w plasterki kiełbasą. Całość dodać do ugotowanego wcześniej bulionu na żeberkach wieprzowych i boczku wędzonym doprowadzić do zagotowania i gotować na małym ogniu. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach.
Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej.
Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. I żurek i zalewajkę gotujemy na bazie żuru kiszonego z żytniej mąki. Różnica polega na tym, że żurek gotujemy na wywarze z kiełbasy, wędzonki, boczku czy żeberek i podajemy z jajem, pieczywem lub osobno ugotowanymi ziemniakami. Mój żurek wielkanocny ugotuję na prawdziwym wywarze warzywnym, z dodatkiem podsmażonej na patelni białej kiełbasy i wędzonego boczku.
Zabielę go śmietanką kremówką, dzięki czemu złagodzi się odrobinę kwaśny smak nadany mu przez zakwas. Gorąco polecam i życzę smacznego ! Składniki: - l wywaru z. Lista przepisów na żurek na żeberkach i boczku z polskich blogów kulinarnych. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, opłukać i pokroić każde jajko na cztery części. Wywar z parzenia szynki przecedzić i przelać do garnka.
Po lekkim przestudzeniu boczku pokroić go w kostkę i wrzucić z powrotem do wywaru. Gotować wywar do miękkości warzyw, a następnie wrzucić pokrojoną białą kiełbasę, majeranek oraz łyżeczkę cukru. Boczek można także przysmażyć na cebulce - żurek będzie wówczas bardziej aromatyczny, ale też trochę bardziej tłusty. Do garnka wlewamy wodę, w której gotujemy wywar z kiełbasy i boczku. Gdy kiełbasa będzie już ugotowana wyciągamy ją i boczek i odkładamy do wystygnięcia.
Na gazie opalamy połowę cebuli i wrzucamy do wywaru, wlewamy też zakwas.
Wrzucamy liść, ziele oraz pieprz ziarnisty. W innych zaś tradycjach żurek jest zupą przyrządzaną na bazie mąki żytniej, zaś barszcz biały na bazie mąki pszennej. Z kolei inne zwyczaje nakazują żurkiem nazywać zakwaszaną zupę postną podawaną z jajkiem lub ziemniakami zaś barszcz biały miałby być zupą zakwaszaną przyrządzaną na bazie wywaru z boczku i kiełbasy. Jedną z potraw, które w tradycji Świąt Wielkanocnych często goszczą na stołach w wielu polskich domach jest smaczny żurek wielkanocny. Ta zupa podawana jest zwykle na śniadanie wielkanocne w pierwszy dzień świąt.
DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Jeśli chodzi o gotowania żurku, to tak się do tego przyłożyliśmy, że wyszedł na dość bogaty. Ugotowany został na wywarze z kurczaka, z dodatkiem wędzonego boczku i białej kiełbasy, doprawiony chrzanem, śmietanką oraz – koniecznie! Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.
Patrząc na moją listę składników i powyższe wyjaśnienia w mojej wersji będzie to na 1 barszcz biały. I tu świetnie sprawdzi się Żurek WINIARY! Ugotuj wywar z białej kiełbasy i dodaj do niego żurek, a pysznym posiłkiem będziesz się cieszyć w mniej niż pół godziny. Możesz również zaserwować swoim bliskim tradycyjny żurek z ziemniakami i na przykład z dodatkiem boczku lub żeberek – postaw na dodatki, które najbardziej lubisz.
Nasz przepis na żurek na wędzonce jest łatwy, a jego wykonanie zajmuje niewiele czasu, dlatego warto go wypróbować. Ta zupa, jak żadna inna, pobudza kubki smakowe i stawia na nogi! Zupa gotowana na wywarze z mięsa jest pyszna i aromatyczna.
Wędzone kości bądź skóra z wędzonego boczku idealnie nadają się na wywar.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.