piątek, 4 października 2019

Wielkanocny żur staropolski na wędzonce

Wielkanocny żur staropolski na wędzonce. Z dwoma rodzajami kiełbasy, białą i wiejską, podawany z jajkiem i ziemniakami. Dodane przez kobra2w: Tylko o kuchni.


Oczywiście,że żur może być na rosole. Mięsa,wędzonki i kiełbachy wcale w nim nie musi być,bo najważniejszy jest tu zakwas z razowej mąk żytniej i to właśnie on jest bazą dla tej zupy. Osobiście gotuję żur tylko.


Gotować aż kości będą miękkie, ugotowany wywar przecedzić. Kości obrać, mięso wrzucić do wywaru, dodać kawałki kiełbasy, gotować min. W polskiej kuchni ta zupa serwowana jest zarówno na co dzień, jak i od święta.


Nasz przepis na żurek na wędzonce jest łatwy, a jego wykonanie zajmuje niewiele czasu, dlatego warto go wypróbować. Ta zupa, jak żadna inna, pobudza kubki smakowe i stawia na nogi! Zupa gotowana na wywarze z mięsa jest pyszna i aromatyczna.


Ile domów tyle przepisów na żurek. Efekt jest taki, że wyglą zapach i smak dają nam do zrozumienia, że najbardziej zanana z polskich zup – żur lub żurek. Dlatego każdy powie… u mnie w domu robię inaczej. Chyba nikt nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez tej najbardziej tradycyjnej zupy. Dzisiaj przepis na żurek wielkanocny.


Nie taki zwykły a prawdziwy żurek wielkanocny na białej kiełbasie, z wędzonką, chrzanem, idealny! Staropolski żur to prosta, mocna polska zupa. Jej smak właśnie powinien być kwaśny, więc raczej nie powinno się dodać do niej śmietany – ewentualnie jakąś kwaśną. Zwróć uwagę, że w polskiej sztuce kulinarnej istnieje również barszcz biały (na zakwasie mąki pszennej) i to bardziej do niego pasuje słodka śmietanka.


Zupy pyszny domowy żurek na zakwasie i wędzonce. Mój ulubiony, tradycyjny przepis na żurek wielkanocny na wędzonce i białej kiełbasie. Ten wyjątkowy żurek zabielam odrobiną śmietanki, by był delikatniejszy. Czasem dodaję też łyżkę tartego chrzanu.


Tradycyjny żurek - oszukany ;) Corin. Czas przygotowania: min. Jedna z najbardziej znanych zup. Tak jest choćby na Śląsku, gdzie podczas wieczornego rodzinnego spotkania wigilijnego na stole króluje smaczny żur z pieczarkami i kiełbasą śląską ugotowany na kości wędzonej.


Wigilijny żur w śląski jest bogaty w przyprawy, dzięki czemu jego smak jest wyrazisty a aromat głęboki. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Nie przygotowuję jej często, bo nie chcę, żeby nam się przejadła. Przepis: ŻUR WIELKANOCNY NA WĘDZONCE. W międzyczasie dodać majeranek oraz czosnek przygotowany w następujący sposób: nieobrany czosnek położyć na małej patelence i prażyć go przez ok.


Wielkanocny żur staropolski na wędzonce

Dodać żur i gotować przez ok. Odkąd sięgam pamięcią, nie pamiętam takiej Niedzieli Palmowej,jak ta wczorajsza. Zimny, przeszywający wiatr, - stopni mrozu i śnieg po horyzont.


Bukszpanowa palemka kompletnie nie pasowała mi do tej aury. Męczy nas już wszystkich ta pogoda. W zeszłym roku chciałam za to teściowej zabrać łyżkę i wylać żurek na głowę. W tym roku przyznaję miała rację. Zapraszam do wspólnych przygotowań do tych pięknych i głębokich w przemyślenia świąt.


Wielkanocny żur staropolski na wędzonce

Jak spieprzyć przepis na żur według Lidla. Ciekawe, bo od wielu lat gotuję żurek na składnikach kupowanych w Lidlu. A tak po prostu - gotujemy białą kiełbasę - lepsza ta zupełnie surowa, ale na tej parzonej robię od wielu lat i też jest dobry. Jak lubimy dodajemy warzywa (a jak zmiękną to ziemniaki), jak nie to i tak wyjdzie dobry. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą!


Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Oj, bardzo nam się chciało takiego jedzenia. Zobacz nasze przepisy na Polki. Biały Żurek (z kwaśnego mleka lub kefiru).


Zarejestruj się lub zaloguj na naszej stronie. Po dniach żur jest już ukwaszony Pierwszy żur zazwyczaj nie jest zbytnio smaczny, dlatego lepiej go zlać, dodać nową porcję mąki i wody. Drugi żur zakwaszony po kolejnych dniach jest dużo lepszy. Wszystkie warzywa obrać, przekroić na części. Włożyć do garnka, zalać wodą i dodać pozostałe składniki.


U mnie zazwyczaj gości barszcz, dlatego postanowiłam, że w tym roku podzielę się z wami przepisem na żurek (przewrotnie).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty