czwartek, 3 października 2019

Pyszny żurek z ziemniakami

Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam. Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru. Pyszny żurek na kiełbasie miałam grillową więc taką dałam i wyszedł pyszny żurek. Z boczku odcinamy dolną skórę z tłuszczem wrzucamy do wody razem z frankfuterkami,zielem i liściem (ja daję wody ok litra)gotujemy tak z 20min,dodajemy sól i kostkę. Warzywa ścieramy na tarce,por kroimy,pieczarki też.


Pyszny żurek z ziemniakami

Dorzucamy do naszego wywaru i tak jeszcze gotujemy z min. Paszczaka zawsze wychodzi! Pyszny, pożywny żurek wiejski z białą kiełbasą możemy potraktować jak danie z jednego garnka, bo podajemy go z porcją mięsa (wędzony boczek i białe kiełbaski podsmażone z cebulą) oraz zrumienionymi ziemniaczkami z patelni (można dodać do nich nieco majeranku). Do wrzącego bulionu warzywnego lub wody wrzucić białą kiełbasę w całości, a także liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach.


Kiełbasę po podgotowaniu ponakłuwać widelcem, żeby puściła sok. Prosty żurek na zakwasie z ziemniakami Obrać ziemniaki i marchew. Pokroić ziemniaki w kostkę , a marchew w pół plasterki.


Ułożyć w garnku ziemniaki i marchew - wrzucić kiełbaski. Zalać wodą, wlać łyżkę maggi i gotować minut. Wyjąć kiełbaski i pokroić w plasterki- dodać do garnka.


Do dekoracji wykorzystaj posiekaną natkę pietruszki i świeży majeranek. Koniecznie sprawdź nasz przepis na pyszny domowy żurek z ziemniakami. Zupy Szybki pyszny Żurek. Polepszony żurek z paczki w moim własnym wydaniu szybki w wykonaniu i sycącym. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.


Pyszny żurek z ziemniakami

Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią! Przepis na pyszny żurek z bloga Takie tam. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Alergia pokarmowa. Pomimo tego, że żurek z białą kiełbasą i jajkiem pojawia się na polskich stołach przede wszystkim z okazji świąt wielkanocnych, warto sięgać po niego zdecydowanie częściej, bo jest on po prostu pyszny! Idealnie kwaskowaty z odrobiną majeranku, pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanu i klopsikami z jajek - pyszny żurek w nieco innej odsłonie.


Przez to jego smak nie był tak wyrazisty, jak w przypadku żurku z białą kiełbasą i ziemniakami lub żurku z białą kiełbasą i grzybami. Według tradycji zupa była pierwszą potrawą spożywaną podczas wielkanocnego śniadania, stanowiąc tym samym symbol zakończenia Wielkiego Postu. Oddzielnie podajemy jajka ugotowane na twardo, obrane ze skorupek i pokrojone na połówki lub ćwiartki. Nie mieszamy żurku z ziemniakami. W żurku może pływać tylko jajko i boczek.


A dla mnie to jest barszcz biały a nie żurek. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek z cebulką. Skórę z boczku również podsmażamy, ale nie kroimy jej - tak, żeby tylko dodała smaku i żeby można było ją łatwiej wyjąć. Przekładamy boczek do zupy.


Wlewamy zakwas- jego ilość zależy od tego jaki lubimy kwaśny żurek. Na koniec żurek przyprawiamy solą i pieprzem. Można przygotować go na kupnym lub domowym zakwasie na żurek. Jest pyszny i lekko kwaśny.


Tak przygotowany żurek można podawać również w ciągu roku z ugotowanymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Marchewkę z wywaru też można pokroić na plasterki i dodać do zupy. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Mój ulubiony, tradycyjny przepis na żurek wielkanocny na wędzonce i białej kiełbasie.


Ten wyjątkowy żurek zabielam odrobiną śmietanki, by był delikatniejszy. Czasem dodaję też łyżkę tartego chrzanu. Dziennie setki nowych przepisów. Mikser Kulinarny to najlepsza wyszukiwarka przepisów kulinarnych z polskich blogów.


UREK WEGETARIAŃSKI Dzisiaj przyszła pora na żurek wegetariański a właściwie wegański i bezglutenowy. U nas w domu żurek wegetariański, jest właściwie jedynym żurkiem, który pojawia się na naszym stole. Troche zmieniłam proporcje, ale wiadomo jest że każdy smak inny. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą!


Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty