wtorek, 8 października 2019

Przepis na rogaliki

Pyszne, puszyste, tradycyjne polskie ciasto drożdżowe na rogale. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 2stopni ok minut. Jak chce się coś słodkiego to rogaliki drożdżowe.


Przepis mojej teściowej. Spośród licznych przepisów na rogaliki drożdżowe jakie wypróbowałam, ten jest zdecydowanie najlepszy. Jestem pewna, że kto raz spróbuje je zrobić już nigdy nie sięgnie po inną recepturę. Rogaliki wychodzą delikatne, mega mięciutkie i smaczne. We Francji croissant, czyli rogaliki, podawane są do każdego śniadania.


Mogą być one maślane lub z nadzieniem czekoladowym. W Polsce, wybieramy najczęściej rogaliki z serem, z owocami, np. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około minut w nagrzanym piekarniku do 1stopni. Dziękuję za fantastyczny przepis na idealne rogaliki!


W smaku delikatne i puszyste, długo zachowują świeżość. Piekłam z nadzieniem z róży oraz z konfiturą z pomarańczy z lawendą, polecam z całego serca. Krążki ciasta podzielić na lub trójkątów. Na brzegu każdego dać trochę marmolady i zwinąć w stronę środka rozwałkowanego ciasta. Końce zawinąć tak, by powstał zgrabny rogalik.


Ułożyć na wysmarowanej masłem blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 1st. C i upiec na złoty kolor. Gotowe rogaliki posypać cukrem.


Wygląd rogalików idealny, ale to tylko wisienka na torcie, bo prawdziwy majstersztyk to ten przepis. Wszystko perfekcyjnie dobrane i opisane. Pięknie pachną, są mięciuteńkie i wyborne, wyjątkowe, po prostu przepyszne! Następnie poszczególne kule zagniatamy ponownie na stolnicy podsypanej mąką i wałkujemy na placki o grubości około 3-mm. Wycinamy trójkaty, nakładamy powidła i formujemy rogaliki.


Najpierw zrób zaczyn – drożdże wymieszaj z cukrem, mlekiem oraz mąką i odstaw na bok, aby wyrósł. Zwróć przy tym uwagę, żeby mleko było ciepłe, ale nie gorące. Nadziewane powidłami lub czekoladą. Kruche rogaliki drożdżowe.


Chrupiące rogaliki z nadzieniem z ciasta drożdżowego z masłem. Delikatne, lekkie rogaliki krucho- drożdżowe z marmoladą lub powidłami i lukrem. Szybkie rogaliki drożdżowe. Bardzo prosty i szybki (bo bez wyrastania) przepis na pyszne, pulchne i kruche rogaliki drożdżowe.


Z podanej ilość składników ulepimy ok. Marmolada musi być bardzo gęsta, nawet twarda, i nie nakładajmy jej zbyt wiele, inaczej rogaliki pękają i nadzienie może uciekać. Polecam ten przepis, jest naprawdę prosty a rogaliki są przepyszne!


Wychodzą blachy rogalików). Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem. Spróbujcie, wypróbujcie ten przepis krok po kroku, jest idealny i wychodzi za każdym razem.


Wyglądają wspaniale, ładnie pachną i nie są zbyt słodkie. Nadają się jako dodatek do śniadania, są idealne do południowej herbaty lub kawy. Piekłam je z różnym nadzieniem, ale najbardziej smakowały mi z dżemem truskawkowym. Maślane rogaliki - poznaj najlepszy przepis. Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla.


Na idealne drugie śniadanie lub podwieczorek. Najlepsze, puchate, drożdżowe mini rogaliki - na dwa kęsy! Smak dzieciństwa Wiktorii - jak miała latka i mieszkaliśmy w Polsce zabierałam ją do lodziarni za rogiem i kupowałam na wagę najlepsze, najbardziej puchate rogaliki z białym serem i oprószone pudrem.


Widze, że macie kłopoty z ciastem. Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za przeps. Upieczone rogaliki studziłam na kratce i przed podaniem posypałam cukrem pudrem. Uwielbiam robić rogaliki.


Jak je piekę to zlatuje się zaraz cała rodzinka i już porywają mi jeszcze takie gorące. Są rewelacyjne w smaku i powiem wam, że trudno poprzestać na jednym. Są takie kruche i maślane.


Są bardzo dobre , puszyste i delikatne ( się nachwaliłam :) ale naprawdę są pyszne. Także polecam wypróbowanie tego przepisu na. Niezwykle kruche i delikatne w smaku. Dlatego znikaja blyskawicznie.


Ciasto w swo Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga cookingMarta. Uformowane rogaliki zawijamy w kształt księżyca, przekładamy na pergamin i blachę. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na minut.


Rozbełtanym jajkiem z łyżką wody smarujemy pędzelkiem wierzch rogalików, posypujemy szczyptą cukru. Piekarnik rozgrzewamy do 1stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty