Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek.
Czas przygotowania: min. Amerykański specjał z syrop klonowy możemy podać na lunch lub podwieczorek. Pancakes powinny być wyrośnięte i pyszne!
Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie. Ciasto koniecznie trzeba szybko zagniatać, aby nie stało się twarde. Temperatury tłuszczu pilnowałem z termometrem. Druga próba od razu z większymi jajkami, bez żadnych kombinacji żeby było dokładnie jak w przepisie.
Ciasto wyszło jeszcze twardsze, aż trudno było z nim pracować. Najlepszym dowodem na to, jest że jak się szuka przepisu na faworki lub chrusty, to większość wykonawców chwali się, że przepis jest od babci, a babcia zapewne przygotowywała ten przysmak tak, jak jej babcia i tak z pokolenia na pokolenie. Ta pewnie poznała go z „Kuchni Polskiej” lub „Przyjaciółki”.
I tu zgrabnie nawiążę do Święta, jakie już niedługo przed nami! A robi się to tak: Ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. FAWORKI PRZEPIS: Jak zrobić smaczne faworki? Takie faworki, które się nie ciągną, a pękają w ustach, ładnie pachną, smakowicie wyglądają i nie są zbyt ciężkie dla naszego żołądka? Zrobiłam faworki dokładnie wg przepisu, tzn.
Dobrze wyrobić i wybijać wałkiem tak długo, aż będą tworzyły się pęrzerze. Następnie ciasto przykryć ściereczką i zostawić w chłodnym miejscu na godzinę, po czym. Dzisiaj klasyczne faworki, chruściki, chrust –na żółtkach i śmietanie.
Smażone na głębokim tłuszczu, cienkie, kruche i choć kaloryczne, to jednak bardzo smaczne. Sami przyznajcie, obok pączków to chyba drugi obowiązkowy smakołyk na Tłusty Czwartek:) Zapewne ile domów, tyle sposobów na faworki. Nie ukrywam, że uwielbiam faworki.
Najlepiej takie chrupiące i oprószone dużą ilością cukru pudru, do tego filiżanka aromatycznej kawy i. Smaczny i prosty przepis na faworki. Dlatego dzisiaj mam dla was przepis na kruche i chrupiące faworki pieczone w piekarniku. Są tak samo smaczne jak te smażone na głębokim oleju, a jednocześnie mniej kaloryczne. Prosty przepis na domowe faworki Najlepsze są faworki domowe , lekkie i kruche, tak inne niż te kupowane w sklepie.
Jaka jest tajemnica, która sprawia, że domowe faworki są pyszne i smaczne? Składniki oraz szczegółowy przepis podaję poniżej:) Wypróbuj i podziel się Twoją opinią! A oto filmik jak przygotowałam te proste faworki -wprawdzie oszukane, ale naprawdę szybkie i smaczne:) Zapraszam do obejrzenia! Skrzydełka bardzo szybkie z gęsiarki. Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków.
Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. W tłuszczu przecież się je smaży. Zrobione na samych żółtkach są kruchutkie,a dzięki wybijaniu wałkiem lub uderzaniu ciastem w stolnicę,faworki podczas smażenia nabierają charakterystycznych wybrzuszeń.
Natomiast dodanie spirytusu do ciasta sprawi,że nie wchłoną dużo tłuszczu. Oponki z serem białym są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną. To najlepszy przepis na oponki, jaki znam.
Mamy dla Ciebie doskonały przepis na smaczne i rumiane faworki – delikatne w smaku, nie za słodkie, posypane Cukrem Wanilinowym WINIARY. Mimo to podane klasycznie z cukrem pudrem lub z domowym powidłem, świetnie sprawdzają się jako codzienny deser. Kruche i chrupiące, są łatwe w przechowywaniu.
Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.