czwartek, 3 października 2019

Zaprawa octowa do grzybów

Dlatego każdy miłośnik marynowanych grzybów, koniecznie musi dowiedzieć się, co zrobić by jego zalewa do grzybów była pyszna i nie tylko nie zniszczyła, ale także świetnie podkreśliła smak leśnych skarbów. W garnuszku zagotowujemy wodę, dodajemy ocet, sól, cukier. Grzyby oczyszczamy,wrzucamy na osoloną wodę. Do wody dodajemy łyżki octu (grzybkom nie ściemnieją kapelusze pod spodem -podgrzybki, prawdziwki).


Wybieramy małe i twarde grzyby, oczyszczamy i myjemy je. W drugim garnku przygotowujemy zalewę. Wlewamy wodę, ocet, wrzucamy przekrojone cebule, wsypujemy przyprawy i zagotowujemy.


Fajny sposób na zamarynowanie grzybów. Przekąski Pasta do zapiekanek z grzybów leśnych. Ja grzybki robię w małych słoiczkach dlatego większe okazy kroję na dwie lub cztery części. Staram się także maślaki marynować osobno a kozaki i prawdziwki razem - no chyba że mam mało grzybów to wówczas marynuję wszystkie razem. Wydawało nam się, że w tym roku nici z wypadów do lasu na grzyby, nad czym strasznie ubolewaliśmy.


Coś się jednak wydarzyło, coś się zmieniło i las, który mamy praktycznie pod nosem miło nas przywitał i obdarował sporą ilością grzybów. Oj pachniało nam w domku pachniało :) Część zamroziłam. Gotować na małym ogniu przez minut. Sezon na grzyby w pełni - warto więc uchwycić ich smak na zimę, najlepiej robiąc przetwory z grzybów.


Podajemy składniki i przepis na grzyby w zalewie octowej. Prosty przepis na klasykę - ryba w zalewie octowej to pyszna przystawka lub pomysł na kolację. Można użyć jednego rodzaju grzybów lub mieszanych. Marynowanie grzybów: Zagotowaną, gorącą zalewą octową zalać grzyby (dobrze jest gdy przyprawy wpadną do każdego słoika).


Zakręcić słoiki i odwrócić do góry dnem (aby zassały). Zalewę octową gotować ok. Sprawdzić czy nie ciekną. Można jeszcze dodatkowo grzyby pasteryzować około minut.


Zaprawa cebulowa do surówek i sałatek. Dodane przez Eleta w: Tylko o kuchni. To też doskonały element dekoracyjny do różnych potraw, np. Przepisy na przetwory z grzybów.


Przetwory z grzybów nie powinny być jednak jadane zbyt często, gdyż zawierają znaczną ilość octu, będącego czynnikiem konserwującym. Kwas octowy w większych ilościach może być szkodliwy dla zdrowia. Do wyparzonych i suchych słoików włożyć przyprawy: liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, czarnego pieprzu i jałowca oraz gorczycę, plasterki czosnku i marchewki. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować minut. Następnie przełożyć grzybki i zalać zalewą octową.


Ostudzić i wynieść do chłodnej piwnicy. Ryba w zalewie octowej sprawdzi się jako danie obiadowe, kolacja lub zimna przekąska na specjalne okazje. Stanowi sprytny sposób na to, by przemycić więcej cennych składników odżywczych do codziennej diety.


Mrożenie dobrym sposobem przetwarzania grzybów, o ile mamy sporo wolnego miejsca w zamrażarce. Mrożone są doskonałym dodatkiem m. Jeśli przeznaczone do mrożenia grzyby są wilgotne, osusz je, rozkładając np. Ciekawe porady nie tylko naszych użytkowników. Strona głównatag: zalewa do grzybów leśnych. Marynowana dynia w zalewie octowej z dodatkiem goździków i cynamonu najlepiej smakuje z pieczonym mięsem.


Nalej do dużego garnka (aby pomieścić grzyby) wodę i dodaj do niej soli (około łyżeczka na każdy litr wody) i postaw na ogień. Nasze smażone kanie w zalewie octowej nie są bardzo kwaśne (wiem, bo już spróbowałam grzybów z pierwszej partii), ale my lubimy takie mało octowe przetwory. Jeśli wolicie kwaśniejsze – nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać więcej octu.


Trzeba próbować, żeby uzyskać ulubiony smak marynaty. Hasło do krzyżówki „zalewa” w leksykonie szaradzisty. W naszym leksykonie szaradzisty dla hasła „zalewa” znajdują się odpowiedzi do krzyżówek. Jeżeli znasz inne definicje dla hasła „zalewa” możesz dodać je za pomocą formularza dostępnego w zakładce Dodaj nowy.


Pamiętaj, aby opisy były krótkie i trafne. Nie muszę nadmieniać, że to bardzo elegancka zakąska nie tylko do wódki. Grzybki doskonale pasują do tatara, jako dodatek do dań i oczywiście same są pyszne.


Marynowałam podgrzybki ale uwielbiam też marynowane maślaki. Smak potrawy będzie w dużym stopniu zależał od gatunku użytej ryby. Do marynowania w zalewie octowej nadaje się tak naprawdę każda ryba o białym mięsie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty