piątek, 4 października 2019

Zalewa do prawdziwków marynowanych

Do każdego słoiczka dodajemy pozostałe składniki - krążki cebuli, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy i ząbek czosnku. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około minut. Marynowane prawdziwki - recepta mojej babci.


Prawdziwki oczyszczamy, czyścimy je szczoteczką. W osobnym garnku przygotowujemy marynatę: Tak naprawdę marynatę, każdy powinien zrobić wedle własnego smaku. Następnie wrzucamy je do osolonej wody i gotujemy ok.

Grzyby marynowane to przysmak nie lada. Każdy grzybiarz ma swój ulubiony smak grzyba marynowanego. My wybraliśmy przepis Siostry Anastazji. Nie dodaję cebuli, przy dłuższym przechowywania robi się lekko gorzkawa. Co do octu to kwestia co kto lubi, bezpieczna proporcja to rzeczywiście 3:1.


Ja po przygotowaniu zalewy studze ją i próbuję, jeżeli coś mi nie pasuje to delikatnie modyfikuję (cukier – miód lub ocet – woda). Preferuję raczej zalewy delikatne, lekko slodkawe. Grzybki delikatnie powyjmować łyżką cedzakową do jakiejś miseczki a wody z gotowania nie wylewać, zrobimy z niej zalewę octową, niech ona się ostoi.


Prosta w przygotowaniu zalewa, która nadaje ogórkom orientalny smak.

Przekąski Klopsy w zalewie octowej do wódeczki. Wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować przez około minut. Odcedzić i przełożyć do wyparzonych wcześniej słoiczków. Gorącą zalewę wlać do słoików z grzybami.


Słoiki dokładnie zamknąć i odstawić do góry dnem aż do ostygnięcia. Dlatego każdy miłośnik marynowanych grzybów, koniecznie musi dowiedzieć się, co zrobić by jego zalewa do grzybów była pyszna i nie tylko nie zniszczyła, ale także świetnie podkreśliła smak leśnych skarbów. Do marynowania wybrałam podgrzybki.


Drobno pokrojone grzyby marynowane są też składnikiem sosu tatarskiego. Można użyć małych świeżych borowików, kurek, podgrzybków, opieniek. Przepis na zalewę do grzybów marynowanych. Na domową posiadówkę uwielbiamy takie marynowane w occie.


Maślaki (lub inne grzyby) marynowane w zalewie octowej Maślaki marynowane w zalewie octowej: Jeżdżę na działkę do maślakowego lasu i przyznam się szczerze, że tęsknię za dużą ilością prawdziwków, podgrzybków i kozaczków. Podajemy przepis, jak marynować grzyby w occie. Dawniej uważano, że grzyby są bezwartościowe.


Zakręcić słoiki i odwrócić do góry dnem (aby zassały). Sprawdzić czy nie ciekną. Można jeszcze dodatkowo grzyby pasteryzować około minut. W drugim garnku przygotowujemy zalewę.

Zalewę octową gotować ok. Wlewamy odmierzoną wodę i ocet. Gotujemy jakieś 2-minuty. Nie muszę nadmieniać, że to bardzo elegancka zakąska nie tylko do wódki.


Grzybki doskonale pasują do tatara, jako dodatek do dań i oczywiście same są pyszne. Do drugiego garnka wlać wodę, ocet, a następnie dodać cukier, sól i razem wymieszać. Całość razem wymieszać, zagotować, pogotować minuty i odcedzić. Jeśli na grzybach będzie piana to przelać sitko z grzybami przegotowaną wodą z czajnika i ostudzić.


Musisz być zalogowany do serwisu. Dodaj do książki kucharskiej. Do spiżarni polecam marynowane pomidorki koktajlowe - pełne ziół i czosnku. Będą pyszne jako dodatek lub zagrycha.


Pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka z wodą. Dokładnie zakręć i przełóż do góry dnem. Do garnka wlać wodę, osolić, obgotować przez kilka minut. Obgotowane grzyby, odcedzić na sicie, przelać zimną wodą. To nic innego, jak ugotowane grzyby, zamarynowanych w specjalnej zalewie octowej z przyprawami.


Radość zakupów i 1 bezpieczeństwa dla każdej transakcji. Bydgoszczy, dostałem słoik marynowanych prawdziwków, które nazbierał w Puszczy Bydgoskiej dziadek, a później zamarynowała ba Zobacz więcej. Mamoniowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Przetwory domowe z warzyw i owoców.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty