środa, 23 października 2019

Zupa na żeberkach

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach. Tradycyjna swojska zupa, której nie może zabraknąć na jesiennym stole. Pyszna i wyjątkowo pożywna dzięki mięsnej wkładce. Dodatkowo, żeby zapomnieć o drugim daniu, można do podsmażanej szalotki dorzucić skrojone pętko kiełbasy.


Choć i bez tego kapuśniak z kiszonej kapusty jest. Najlepsza zupa ogórkowa na żeberkach wieprzowych.

To jedna z moich ulubionych polskich zup. Można ją gotować przez cały rok, ale o tej porze roku smakuje chyba najlepiej. Krupnik na żeberkach wieprzowych, syci aż miło. Koniecznie z krupami, czyli kaszą jęczmienną.


To tradycyjna zupa kuchni polskiej. Zdaje się być prosta w przygotowaniu, ale jednak sztuką jest dodać do niej odpowiednią ilość kaszy, żeby była nie za gęsta, a idealna. Przygotowanie dania zupa ogórkowa na żeberkach mniam, mniam!


Zupa grochowa na wędzonych żeberkach.

Grochówka z wędzonką, z żeberkami wędzonymi lub wędzonymi kośćmi wieprzowymi. Zupa cały czas ma się gotować na małym ogniu. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Gdy kapusta i cebula są już ładnie podsmażone - około minut - zdejmij je z patelni i dodaj do zupy. Na patelni zostaw trochę płynu.


Gdy ziemniaki w zupie będą już miękkie ponownie włącz palnik pod patelnią. Zupa szczawiowa z chrzanem na żeberkach 1Wiosna to czas na zbiory działkowego szczawiu, choć w sumie mamy go do Jesieni, bo ścięty szybko odrasta. Jest wiele przepisów na zupę szczawiową. Gotujemy całość na małym ogniu ok.


Gdy się podsmażą, dodajemy do zupy. W tym czasie siekamy cebulę i podsmażamy na patelni. Dolewamy wody tyle, aby zupa nie była zbyt gęsta, ale i nie rzadka.


Wyjmujemy ziele i listka, gdyż zupa będzie gorzkawa, gdy zioła będą w niej dłużej się moczyć. Kiedy zupa jest ugotowana dodajemy posiekaną natkę z koperkiem. Chwalą się nim górale, którzy mają swoją odmianę kapuśniaka na żeberkach – znaną wszystkim kwaśnicę. Nasz kapuśniak to też świetna propozycja dla zwolenników polskiej, tradycyjnej kuchni, opartej na ogólnodostępnych składnikach.


Zupa ogórkowa na żeberkach - domowa, lekko kwaśna, pachnąca mięsem i przyprawami - to marzenie każdego podniebienia.

W dodatku łatwe do spełnienia. Bo zupa ogórkowa na żeberkach nie powinna stanowić problemu nawet dla niewprawionego kucharza. Potrzebujesz tylko domowych ogórków. Surowe żeberka umyj i osusz.


Włóż do dużego garnka i zalej wodą. Zupa jarzynowa na żeberkach Żeberka płuczemy. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Jeśli pojawią się jakieś szumowiny zdejmujemy je łyżką. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę, pietruszkę i selera, kilka minut gotujemy a następnie dodajemy pokrojone.


Dodane przez krysienka_w: Tylko o kuchni. Połówkę cebuli opalamy na palniku i wraz z koncentratem pomidorowym, cukrem dodajemy do wywaru. Do szklanki dajemy mąkę, śmietanę i zimną wodę wszystko mieszamy i pomału dolewamy do zupy delikatnie mieszając, zostawiamy na małym ogniu do zagotowania.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na zupa na żeberkach. Kwaśnica to idealna zupa na obecną porę roku. Doskonale rozgrzewa i syci, a na dodatek jest przyjemnie kwaśna, po prostu pyszna.


W tej potrawie obowiązkowo musi znaleźć się wędzonka - może to być boczek i żeberka. Ja użyłam wędzonego boczku i żeberek. Zupa jest sycąca, gdyż znajduje się w niej dużo mięsiwa.


Mogą to być też skrzydełka lub kości ze schabu. Ale uwaga: to, na czym gotujemy wywar, determinuje smak krupniku. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, posolić i podgrzewać na wolnym ogniu do momentu, aż mięso zrobi się całkowicie miękkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty