piątek, 4 października 2019

Ryba po grecku zalewa

Dałam znak zapytania ,bo nie wiem czy to po grecku, śledź po japońsku itd. Nie ważne jak się te potrawy nazywają, ważne jest że nam smakują. Rybę po grecku robię troszkę inaczej niż tradycyjnie.


Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Na polskich stołach ryba gości zdecydowanie za rzadko. Tymczasem jest to naturalne źródło cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. To one odpowiadają za prawidłowe działanie układu krążenia i układu nerwowego.


Takie danie jest nie tylko pyszne, ale będzie się nadawało zarówno na obiad jak i na kanapki. Największą zaletą zalewy octowej jest to, że kwas zawarty w occie dokładnie rozpuszcza wszystkie małe ości zawarte w rybie. Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Zalewa octowa: Rybę pokroić na kawałki, z obu stron skropić cytryną, posolić, popieprzyć i posypać majerankiem.


Bułkę tartą wymieszać z mąką pszenną ( pół na pół) i opanierować rybę. Zagrzać zalewę i ostudzić, do zalewy dodać cebulę pokrojoną w koła i obgotowaną. Tak podana ryba coraz częściej pojawia się na świątecznych stołach.


Gorąco zachęcam, ponieważ można ją przygotować kilka dni wcześniej i podgrzać przed samym podaniem. Soczysta ryba w towarzystwie duszonych warzyw to klasyka polskiej kuchni! Wekuję na wszelki wypadek dwa razy bo tak na prawdę nie wiem kiedy będziemy mieć na rybę ochotę. Na wierzchu powinna być zalewa.


Ryba jest dobra po tygodniu. Zobacz filFiletowanie pstrąga. Ewentualnie można włożyć ryby do zalewy, ale tylko jeśli mamy pewność, że ryba się nie rozpadnie. Tradycyjna ryba po grecku Rybę umyć, podzielić na porcje, oprószyć z obu stron solą i pieprzem.


Obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym z oleju, z obu stron na złoty kolor. Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Podsmażyć na oleju pozostałym od smażenia ryb. Zalewa: ze składników na zalewę ugotować zalewę. Tak przygotowaną rybę zalewa się wcześniej przyrządzonym sosem pomidorowym i zostawia na co najmniej godzin, aby smaki się odpowiednio połączyły.


Każdy dodaje coś od siebie do przepisu, co sprawia, że każda ryba po grecku jest niepowtarzalna. Ryby Po Grecku Zalewa - informacje, zdjęcia, materiały video. Dacie wiarę, że jadłam ją pierwszy raz w życiu?


Nie przypominam sobie, żeby którakolwiek część mojej rodziny robiła tę potrawę na święta. Zresztą to samo dotyczy osób spoza rodziny, nikt nigdy mnie nie uraczył rybą po grecku. Postanowiłam w końcu ją zrobić. Podstawowe składniki to biała ryba, włoszczyzna i przyprawy.


Ryba po grecku zalewa

Przepis nie jest komplikowany, więc z pewnością poradzisz sobie z jej przygotowaniem. Sprawdź, jak przyrządza ją miłośniczka kuchni Kasia Bukowska! Przygotowanie dania ryba w zalewie Filet pokroić w kawałki (jak do ryby po grecku), przyprawić vegetą i pieprzem, obtoczyć w mące, jajku i znów w mące, usmażyć na oleju. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ryba w zalewie pomidorowej. Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies.


Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy. RYBA W ZALEWIE POMIDOROWO-KETCHUPOWEJ. Zrobilam z kilograma dorsza. Dziekuje za wspanialy przepis!


Ryba po grecku zalewa

Jutro Danusiu robie Twoim sposobem rybke po grecku z mintaja. Ryba po japońsku Pyszna rybka smażona w cieście i marynowana w słodko-kwaśnej zalewie, z lekko chrupiącymi warzywami. Jak dla mnie jest jeszcze smaczniejsza od swojej „koleżanki” ryby po grecku.


Wróciliśmy z wakacyjnych, zagranicznych wojaży. Nachodzi nas chętka, by urozmaicić naszą typowo polską kuchnię. Ryba po grecku to tak naprawdę polski pomysł na imieninową sałatkę przygotowaną z prostych, tanich i łatwo dostępnych składników. Tradycyjnie składała się z rybich filetów zatopionych w słodkim, warzywnym sosie z uduszonej marchwi, pietruszki i selera z dodatkiem pomidorów. Dzięki temu, że warzywa są starte na tarce i długo.


Tytułowa ryba z Japonią ma tyle samo wspólnego, co jej koleżanka – ryba po grecku – z Grecją. Ryba jest idealna na Wigilię – można ją przygotować wcześniej, ponieważ podaje się ją na zimno, a gdy “smaki się przegryzą” jest jeszcze lepsza. To hit stołu – proste składniki, proste smaki, smakowita.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty