Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli. Ryba po grecku - to jedna z podstawowych potraw wigilijnych. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia.
Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Na patelni rozgrzej łyżki oliwy, podsmaż starte warzywa, lekko posól, a po kilku minutach przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu.
Bardzo często mamy dylemat co zrobić z takich filetów rybnych. Co zrobić, by smażona ryba smakowała ciekawie i była podana ze zdrowymi warzywami. Jest za to daniem, które bardzo lubią Polacy i często gości na naszych stołach w wigilię.
Jaki jest prosty przepis tradycyjny na rybę. Na ciepło może stanowić danie obiadowe, na zimno jest świetną przekąską. Co ciekawe, następnego dnia po przyrządzeniu jest smaczniejsza, gdyż wszystkie smaki dobrze się połączyły. Soczysta ryba w towarzystwie duszonych warzyw to klasyka polskiej kuchni! W razie potrzeby podlej niewielką ilością wody.
Gdy warzywa będą miękkie, układaj je na półmisku na zmianę z usmażoną rybą.
Na wierzchu powinny być. Przepisy kulinarne i apetyczne zdjęcia potraw. Szybkie obiady, pyszne sałatki i dania fit. Potrawy wegetariańskie i wegańskie, makarony i zupy.
Dania z ryb i owoców morza. Dacie wiarę, że jadłam ją pierwszy raz w życiu? Nie przypominam sobie, żeby którakolwiek część mojej rodziny robiła tę potrawę na święta. Zresztą to samo dotyczy osób spoza rodziny, nikt nigdy mnie nie uraczył rybą po grecku.
Postanowiłam w końcu ją zrobić. Moja ryba po grecku powstała z przepisu, który mam od mamy. Taki domowy, wręcz dawny. Dodane przez Tangerinka w: Tylko o kuchni. Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla).
Kiedy robię rybę po grecku, już z założenia przygotowuję więcej sosu warzywnego, bo znika podczas próbowania przez M. WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych). Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście lub szukacie na tę potrawę wigilijną nowego pomysłu, wypróbujcie przepis na rybę po grecku Magdy Gessler. Teraz i ty możesz przygotować rybę po grecku Magdy Gessler.
Sprawdź, jak rybę po grecku przyrządza Magda Gessler i zainspiruj się jej pomysłem! Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące.
Jednak uniwersalność oraz ciekawy warzywny smak czynią z niej danie idealne na wczesną kolację lub lunch. Kupując rybę filetowaną zwróć uwagę na jej świeżość. Pieczona pod pierzynką z duszonych warzyw – marchwi, selera, cebuli i pomidorów – może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Aby tradycji stało się zadość,. Tradycyjna ryba po grecku Rybę umyć, podzielić na porcje, oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
Obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym z oleju, z obu stron na złoty kolor. Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Podsmażyć na oleju pozostałym od smażenia ryb. Owszem od czasu do czasu lubię wykonać wersje: taką o jaką prosicie i prozdrowotną, żeby wskazać różnice.
Nie ma po prostu w tej kwestii reguł. Powyższa ryba po grecku została sporządzona przez Macieja Mamę. Obliczenia wykonałam dla standardowego dania, najczęściej występującego w polskich domach. Ja używam zwykle mintaja, którego oprószam przyprawami, mąką i smażę na oleju, ale potem osączam rybę z tłuszczu.
Do duszenia używam pociętej w paski włoszczyzny Hortexu, ale starannie wybieram z niej kawałki pora. Duszę podlane odrobiną wody do miękkości z pulubionymi przyprawami i łyżką koncentratu, pod koniec duszenia daję łyżkę musztardy stołowej, bo nadaje warzywom. Chciałbym jedynie dodać, że na potrawę ryba po grecku ze względów smakowych, najlepiej nadaje się świerzy Dorsz bałtycki lub z morza północnego, żadne ryby ciepłowodne, których kiepski smak trzeba ukrywać w warzywach. Osolony i popieprzony filet rybny podsmaża się na dobrze rozgrzanym oleju. Jarzyny trzeba zaś obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce warzywnej.
Używa się tu oczywiście tradycyjnej mieszanki korzeni selera, marchwi i pietruszki, cebuli oraz zieleniny, w tym. Również paprykę chili orginalną i koncentrat Heinz z oliwką. Zamiast wody zawsze dodaję do potraw wywar z kurczaka. Codziennie gotuję udko dla ulubieńca to mam. Pewnie nie jest to ryba po grecku tylko moja wersja.
Tradycyjne, polskie danie wigilijne - ryba po grecku - to filety rybne w sosie greckim. Włożyc do dużego rondla z mocno rozgrzanym olejem. Można ją podawać na ciepło, lub na zimno.
Dodac przyprawy i dusic na malym ogniu około minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.