piątek, 25 października 2019

Ryba po ja

Ryba po grecku - to jedna z podstawowych potraw wigilijnych. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Można ją też przygotować wcześniej i podać nawet dwa dni od zrobienia. Lubisz ryby i szukasz ciekawych inspiracji na obiad?


Polecam sięgnąć po więcej moich przepisów na dania z ryby.

Przepis na rybę po grecku w dwóch wersjach. Prosty przepis tradycyjny oraz przepis na wersję fit, czyli ryba po grecku dietetyczna. To danie jest bardzo proste do przygotowania. Rybę po grecku możemy zrobić je z wyprzedzeniem i potem odgrzać w piekarniku lub przygotować wszystkie składniki wcześniej i zrobić tuż przed podaniem lub podać na zimno.


Ja już dawno o niej słyszałam ale jakoś nie zachęcał mnie znajdujący się w niej ogórek i pewnie długo nie zrobiłabym tej ryby gdyby nie wigilia, tym razem klasowa, na którą taką wlaśnie rybkę przyniósł jeden uczeń. Chcialabym zrobic rybe po grecku na swieta ale nie umiem. Czy ktos mi moze podac przepis ? Dodane przez smakolyk w: Tylko o kuchni.

Nie smażę w panierce tylko obtaczam w mące. Ryby to źródło niezbędnych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych Omega-3. Możemy przyrządzać je na wiele sposobów, jednak najczęściej decydujemy się rybę po prostu usmażyć. Nie jest to może najzdrowsza z meto ale komu nie smakuje pyszny i rumiany filecik rybny? Niestety smażenie ryb wymaga nieco więcej umiejętności, niż smażenie mięsa.


Dojrzewa płciowo w wieku 3–lat. Tarło odbywa wiosną (kwiecień – czerwiec), w tym czasie odbywa wędrówki w górę cieków. Trze się w miejscach o piaszczystym lub żwirowym podłożu, czasem silnie zarośniętych. Przykłady użycia - ryba po niemiecku.


Poniższe tłumaczenia pochodzą z zewnętrznych źródeł i mogą być niedokładne. Więcej informacji tutaj. Groźne ryby są zdolne do oddychania powietrzem i życia na lądzie przez dni. Władze ostrzegają mieszkańców, by natychmiast zabili ryby, gdy je zauważą.


Pojawienie się gatunku wywołało spore zaniepokojenie w stanie Georgia w USA. Ryba po tajsku w zielonym curry z mleczkiem kokosowym i ryżem jaśminowym. Rybę nacieramy marynatą z oliwy, sosu sojowego, imbiru oraz curry i pozostawiamy w marynacie na co najmniej minut.


Wiadomo – im dłużej, tym lepiej.

Następnie zabieramy się za przygotowanie ryby. Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, przekładamy na głęboki półmisek.


Brygida, bo to już tak jest, ile domów tyle pomysłów. Ja akurat groszek lubię, ale jakoś niekoniecznie w rybie po grecku :-) Na weselu mojej siostry jadłam głównie dorsza po grecku, gdzie warzywa były krojone w słupki i bez pomidorów, też był przepyszny. Po tym czasie odlej część płynu, wymieszaj go z koncentratem i dodaj do warzyw. Duś na małym ogniu przez około minut.


Rybę dopraw solą i pieprzem, podziel na mniejsze filety. Rybę obtocz w mące i przysmaż na złoty kolor. Rybę przełóż do naczynia, przykryj warzywami, schładzaj przez noc w lodówce.


W zgodzie z powyższym hasłem dziś przepis na rybę po grecku. Również paprykę chili orginalną i koncentrat Heinz z oliwką. Zamiast wody zawsze dodaję do potraw wywar z kurczaka. Codziennie gotuję udko dla ulubieńca to mam.


Pewnie nie jest to ryba po grecku tylko moja wersja. Kasia: Ja gotujący przekładam do słoików, chłodzę i przechowuje w lodówce do tygodni, choć pewnie i miesiąc spokojnie wytrzyma. Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty