środa, 30 października 2019

Zupa chlebowa

Gęsta zupa chlebowa ma wyjątkowy aromat dzięki przyprawom – dodatkowi ziaren kminku i grubo zmielonego pieprzu. Jeśli lubisz ostre dania możesz też pokusić się o dodanie do niej szczypty sproszkowanego chili. Aby zupa była aksamitna i kremowa, dodaj żółtka jaj. Kremowa zupa chlebowa jest doskonałym przykładem, jak przyrządzić coś pysznego z zaledwie kilku składników.


Dodatkowymi zaletami dania jest łatwość i szybkość przygotowania.

Wystarczy podsmażyć kawałki chleba z cebulą i czosnkiem, zalać bulionem, doprawić i zmiksować. Prosta i szybka w wykonaniu. Ale nie prosta w smaku, ale to się odkrywa dopiero po kilku łyżkach. Nie powiedziałam domownikom, z czego zrobiona była zupa chlebowa, dopóki nie opróżnili z apetytem swoich talerzy.


Słynna restauratorka tym razem zawitała na Śląsk, gdzie nieudaną pizzerię „La Costa” zamieniła w pachnącą pysznym, ekologicznym chlebem restaurację, serwującą tradycyjne polskie dania. Wystarczy, że kilka kromek umieścisz w garnku, zalejesz przegotowaną wodą i odstawisz na pół godziny. Następnie dodaj do rozmoczonego pieczywa kostkę rosołową oraz kilka ząbków czosnku.

Polecam:) min łatwe tanie. Wykonanie tej zupy jest proste i bardzo szybkie. Dodane przez brunettew: Tylko o kuchni. Czy macie może przepis na gulasz jaki był ostatnio przyrządzany podczas Kuchennych rewolucji Magdy Gessler w Rzeszowie?


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na zupa chlebowa magdy gessler. Przygotowuję ją w termomixie, ale z powodzeniem można ją robić również w tradycyjny sposób. Kromki posmarować z obu stron masłem i zapiec w piekarniku albo zrumienić w tosterze. Zupę nalać do żaroodpornych miseczek, na wierzchu położyć grzankę i posypać grubą warstwą sera.


Piec w temperaturze 190°C, aż zupa zacznie bąblować, a ser się zrumieni. Cebulę ,marchewki ,selera ,boczek kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy na pół ,a następnie w cienkie paski.


W garnku rozgrzewamy masło ,dodajemy pokrojone w kostkę warzywa ,pora ,pokruszony chleb (bez skórek) i boczek. Smażymy min ,dodajemy listki oregano ,doprawiamy solą i pieprzem ,dusimy min. To także tanie, ale smaczne danie, łatwe do przygotowania. Sycąca zupa chlebowa nadaje się się do przygotowania w warunkach polowych, idealna na studenckie wakacje i codzienne życie.


Włoska zupa chlebowa z pomidorami i fasolą- ribolitta.

Sycąca, zdrowa i gęsta zupa na jesień i zimę. Tradycyjne polskie zupy, ugotowane w domu przy użyciu dobrych składników, na domowych wywarach mięsnych i jarzynowych, są bardzo zdrowe i nie powinno zabraknąć ich w naszym domowym menu. Są zdrowo sycące, rozgrzewające w okresie jesienno-zimowym i mają mnóstwo wartości odżywczych.


Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? Odświeżanie w piekarniku czy mikrofali nie sprawdza się zbyt dobrze, a nie zawsze mam ochotę robić mielone, czy grzanki. Jest jednak jeszcze jeden sposób.


Przypomniało mi się o nim, gdy znalazłam w szafce wyschniętą na kamień bułkę. Dodaję pokrojoną włoszczyznę lub mrożone warzywa. Do tej zupy możecie wykorzystać wasze ulubione, dowolne warzywa. Składniki: czubate łyżki smalcu gęsiego bądź kaczego posiekanych ząbków czosnku liść laurowy garść posiekanego świeżego tymianku 7ml bu. Poznaj prosty przepis na zupę chlebową z kminkiem.


To jeden z najprostszych przepisów, w różnych wariantach spotykany w wielu ludowych kuchniach Europy – węgierskiej, polskiej czy niemieckiej. Chyba nawet lepsza niż zupa chrzanowa #128521; Albo równie pyszna jak moja ulubiona zupa gołąbkowa. Myślę, że do zupy można użyć dowolnego chleba, ale ten na zakwasie nie ma sobie równych.


Po prostu daje tego pożądanego kwasku, jaki możemy wyczuć w żurku, tylko mniej intensywnie. Tradycyjna zupa chlebowa na bulionie mięsno-warzywnym, mocno czosnkowa, podana z grzankami z domowego chleba oraz żółtym serem. Nie tylko zwyczajny chleb lub bułka, pokrajane, posolone, okraszone masłem i sparzone ukropem, zowią się chlebową, ale także rosół, do którego wlewa się trochę bulionu (…). Taką właśnie wersję zupy cebulowej najchętniej serwują Polacy. Cebulkę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na maśle.


Chleb również kroimy w kostkę i połowę chleba podsmażamy na patelni z cebulką i czosnkiem. Drugą połowę wrzucamy do bulionu wraz z zieloną cebulką pokrojoną w nie za cienkie paski. Zaloguj się aby zapamiętywać przepisy. Jednak kuchnia czeska to nie tylko knedliki, ale także kilka innych niezwykle ciekawych, choć mniej znanych u nas, wynalazków kulinarnych.


Jednym z najlepszych - co najmniej równie świetnych jak knedliki - jest zupa chlebowa. Zupa ogórkowa z ryżem na indyku. Na tym blogu promuję jedzenie smaczne,. Jestem szczęśliwym tatą i mężem.


Najsmaczniejsze przepisy kulinarne na: zupa chlebowa. Wybieraj spośród najlepszych przepisów kulinarnych na zupa chlebowa. Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.


Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty