środa, 30 października 2019

Wątrobianka przepis

Boczek pokroić na mniejsze kawałki,zalać wodą,dodać liście laurowe,ziarenka ziela angielskiego,sól i gotować do miękkości na małym ogniu. Wątrobę umyć,oczyścić z błon i tłuszczu,pokroić na mniejsze kawałki. Wątrobianka na bazie wątroby wieprzowej i cebuli. Pyszna domowa wersja tej popularnej “wędliny”.


Niezwykle prosta do przygotowania.

To cudo powstało jako produkt uboczny podczas wykonywania pasztetu – o nim będzie za czas jakiś. Lista przepisów na wątrobianka z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulę (ewentualnie cebulę tez można przepuścić przez maszynkę do mielenia), majeranek.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na domowa wątrobianka. Składniki oraz szczegółowy przepis podaję poniżej. Wypróbuj i podziel się Twoją opinią!


A oto krótki filmik jak zrobić domową wątrobiankę:) Zapraszam do obejrzenia!

Wędzona domowa pasztetowa (wątrobianka). Teraz przyszła kolej na pasztetową wędzoną, przepis też zaczerpnięty z forum Wędliny domowe. Jeśli macie swoją własną wędzarnie lub kogoś zaprzyjaźnionego kto wędzi serdecznie polecam Wam ten przepis.


Już nie będziecie chcieli jeść sklepowej wątrobianki ! Dodane przez tota w: Tylko o kuchni. Przepis znalazłam na blogu Gatity. Nie mamy wędzarni więc ten przepis na pasztetową bez wędzenia jest jak znalazł! A pasztetowa wyszła świetna! Polecam, róbcie , bo wbrew pozorom wcale nie taka pracochłonna.


Pasztetowa ze słoika to doskonały przepis dla wielbicieli pasztetówki. Leberka ze słoika ma tę przewagę nad klasyczną kiszką pasztetową, że nie potrzebne są jelita. Wystarczy przygotować masę i gotować ją powoli w słoikach, aby cieszyć się wybornym smakiem kiszki podgardlanej.


Któregoś dnia w zeszłym roku trafiłam na wedlinydomowe. Beiota, Wbrew pozorom to wcale nie jest trudne a smak rewelacyjny ! Znajdziecie też u mnie przepisy na inne wyroby domowe, np. Treści zawarte na tej stronie mają charakter jedynie informacyjny i nie mogą być traktowana jako porada medyczna ani zastępować konsultacji lekarskiej.

Janusz Fic jest szefem kuchni w podkrakowskim Dworze Sieraków. Domowa pasztetowa - przepis. Restauracja ma rekomendację od stowarzyszenia Slow Food Polska. To gwarancja, że w lokalu podawane. Twoje uprawnienia na tym forum.


Sprawdzony przepis na wątrobianka od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku! Gdy wątrobianka miała być przeznaczona do zimnego krojenia, należało do ugotowanego mięsa wieprzowego dodać tylko surową drobno posiekaną wątróbkę, jak i drobno posiekaną cebule.


Masę mięsną, gdy została , a nie było pod ręka więcej jelit, można było zapiekać jak pasztet. A Leberka , to wręcz legenda , którą albo się kocha , albo nienawidzi , jak to z wyrobami z podrobów bywa. Zagotować w garnku tyle wody, aby zanurzona wątrobianka swobodnie pływała. Wrzucić wątrobiankę do wody, przycisnąć ciężkim talerzem aby była całkiem zanurzona. Gdy woda ponownie zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i parzyć wątrobiankę ok godzin w tem.


PO wyjęciu schłodzić szybko zanurzając ją w bardzo zimnej wodzie. Biszkopt z 3-jaj budynie śmietankowe lub waniliowe mus jabłkowy- duży słoik żelatyna łyżki lub galaretka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty