Całość przykryłam talerzykiem i kamieniem. Talerzyk i kamień - wyparzone. Przez tygodnie rydze kiszą się w temperaturze pokojowej.
Po kilku dniach można je co prawda przenieść w chłodne miejsce (piwnica, spiżarnia).
Kiszone rydze to smak, którego prawie nie pamiętam. Jadłam je wiele lat temu i później nie miałam już okazji. Pokroić w talarki obraną cebulę, opłukać pieprz i ziele angielskie.
Grzyby układać warstwami w słoju, garnku kamiennym lub fasce drewnianej, przesypując solą i przyprawami. Grzyby kiszone są bardzo smaczne, a jednocześnie nie tracą składników mineralnych. Przechowujemy je w chłodnej piwnicy lub na dolnej półce lodówki nawet 4-miesięcy.
Do kiszenia nadają się zwłaszcza zielone i szare gąski oraz rydze.
Sprawdź, jak zrobić grzyby kiszone - podajemy dokładny przepis krok po kroku. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Idziemy na grzyby: gdzie rosną rydze? Jak pozbyć się goryczy w rydzach? Przeciwwskazania do spożywania rydzów.
Pozostawić na kilka godzin aby oczyścić ze wszystkich resztek z runa leśnego, igiełek a także owadów. Do kamionkowego garnka wkładamy rydze, a na nie kładziemy warstwę soli, cukru, przypraw oraz cebuli. Robimy podobne warstwy aż skończą się składniki.
Na wierzch kładziemy talerzyk, na który kładziemy ciężki przedmiot, który będzie dociskał grzyby. Kiedyś, dawno temu, grzyby soliłam (przepis znajdziesz tutaj), ale nigdy nie zdecydowałam się ich kisić. Teraz, jako że zdobyłam więcej doświadczenia w fermentacji, zebrałam się na odwagę i oto są – grzyby kiszone. I to w dodatku na dwa różne sposoby!
Utrwalanie przez kiszenie znane jest od dawna. Trzeba je wyszorować, a potem wyparzyć. Wybieramy młode i jędrne kapelusze – nadają się prawdziwki, maślaki, podgrzybki i jesienne gąski, rydze oraz opieńki.
Obgotowujemy je szybko w osolonej wodzie i osączamy bardzo dokładnie na sicie. Teraz czas na solankę – czubata szklanka soli na litr przegotowanej wody. Sprawdzony przepis na kiszone grzyby od MniamMniam.
Smacznie, szybko i tanio. Gdy zamrażarka jest już pełna, znakomity smak grzybów można zamknąć także w słoikach. Przyrządzenie rydzów na maśle to kolejny łatwy, a zarazem apetyczny sposób na ich przechowywanie. Gotuj razem z nami krok po kroku! Ponownie wybieramy zdrowe i jędrne okazy.
Rodzaj grzybów możesz ustosunkować odpowiednio do sezonu, w którym występują. Pyszne grzyby kiszone to wspaniały dodatek do obiadu. Dzisiejszy przepis przedstawia najzdrowszy sposób na przetworzenie rydzów.
Jakie grzyby do kiszenia? Grzyby można kwasić w kamionkowych naczyniach lub w drewnianych beczułkach. Dwa pomysły na świeże rydze.
Wybieramy osobniki młode, świeżo zebrane, całe, jędrne, bez skaleczeń, nierobaczywe. Pierwszy przepis to rydze na maśle, z odrobiną czosnku. Czyścimy je najlepiej na sucho, a gdy trzeba bardzo szybko przepłukujemy wodą. Minimalna ilość składników pozwala zachować delikatny smak grzybów. Sauternes oraz domowy chleb z gorgonzolą.
I to chyba nie tylko ja, bowiem ostatnio wiele z Was poszukuje tego przepisu na blogu. Możemy go podkreślić poprzez dobór dodatków - np. Rydze na maśle uwielbiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.