piątek, 18 października 2019

Zupa z papryki

Opcjonalnie można ją także podawać z dodatkiem mięsnym (np. podsmażone chorizo, boczek czy szynka parmeńska). Bardzo smaczna, a do tego ta niebanalna barwa - cudownie intensywny pomarańcz. Można podawać ją z groszkiem ptysiowym, a jeśli chcemy otrzymać zupę bardziej treściową to np.


Przyrumienioną paprykę przełóż do miski, przykryj ją kawałkiem folii przezroczystej. Odłóż, aż papryka całkowicie wystygnie. Wtedy ściągnij folię i delikatnie, małym nożykiem ściągaj skórkę z papryki, będzie to bardzo proste i potrwa dosłownie kilka minut.


Obraną paprykę pokrój w paski lub kostkę. Głównym składnikiem jest tu papryka, którą należy pokroić w niewielką kostkę i podsmażyć. Dobrym uzupełnieniem tego warzywa jest cebula – latem wypróbuj wariantu z dymką i szczypiorkiem. Pomidory obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Jest prosta w przygotowaniu i niezwykle orzeźwiająca.


W głębokim garnku rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek i cebulę oraz słodką i ostrą paprykę. Cebulę i czosnek drobno siekamy, szklimy w rondelku na niewielkiej ilości tłuszczu dodajemy, ziemniaki, wodę i dwie kostki bulionu warzywnego WINIARY. Do rondelka wędruje pokrojona w kostkę papryka.


Podajemy z serem mascarpone i świeżym tymiankiem. Aby krem był bardziej sycący, można podać go z grzankami z masłem ziołowym. A jeśli wciąż będzie Wam mało, wypróbujcie koniecznie: pikantna zupa krem z papryki pieczonej z pomidorami i świeżym tymiankiem.


Papryki przełóż do czystego bulionu, dodaj pomidory z puszki oraz cebulę i czosnek. Zblenduj na krem, dopraw i zagotuj. Wrześniowe dni są jeszcze ciepłe, a nawet gorące, ale wieczorami można poczuć już jesienny chłód. Zupę-krem z pieczonych pomidorów i papryki podawaj z pokrojoną mozzarellą oraz listkami świeżej bazylii. Ta zupa ma wielu fanów wśród moich znajomych.


Robimy ją często i nie znam nikogo, kto lubi paprykę, a kto by się nią nie zajadał. Zazwyczaj części papryki nie miksuję, a kroję ją w paski i dodaję do zupy tuż przed podaniem. Czasami robię grzanki – małe kostki chleba albo bułki podpieczone z ziołami i oliwą w piekarniku. Sprawdź nasze przepisy i wybierz swoją ulubioną zupę z papryki - np.


To rozwiązanie bardzo proste i jednocześnie mniej popularne niż pomidorowa czy ogórkowa. Zacznij od pokrojenia papryki w drobną kostkę – wybierz czerwoną odmianę, która jest najsłodsza. Zupa z papryki i ziemniaków.


Jeśli chcesz, możesz też pomieszać. Papryka na co dzień gości w przepisach na zupy – np. Nie brak jej też w przepisach kuchni świata, czego świetnym przykładem jest gęsta i rozgrzewająca węgierska zupa gulaszowa oraz połączenie ostrej kuchni meksykańskiej i sycącej amerykańskiej, czyli zupa tex-mex. Podaj ją ze świeżymi listkami bazylii.


Smaczna i zdrowa - zupa krem z papryki i pomidorów idealnie sprawdzi się na obiad lub lekki lunch. Pokrój papryki i wyłóż na folii aluminiowej na blaszce piekarnika. Równocześnie piecz papryki i pomidory przez minut w 2stopniach na dwóch poziomach. W tym czasie usmaż posiekaną cebulę. Gdy jej przygotowanie poprzedza pieczenie warzyw w piekarniku, możemy być pewni, że rozgrzejemy się podwójnie :-) Znacie już zupę z pieczonej dyni i pieczonych pomidorów.


Dzisiaj kolejna propozycja w podobnym stylu, zupa z pieczonej dyni i pieczonej papryki. Doprawiona tymiankiem i podawana z serem feta. Dodane przez zojkaw: Tylko o kuchni. Poszukuje wyprobowanego przepisu na zupe-krem ze szparagów.


Zupa z papryki

KREM Z PAPRYKI Wpadłam na pomysł, że dzisiejsza zupa czyli krem z papryki czerwonej pieczonej z czosnkiem, marchewką i dodatkami będzie w sam raz. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Wczoraj znalazłam Cię w Kuchni Lidla i obejrzałam już chyba większość filmików z Twoim udziałem #128521; Twoja energia i pasja są do pozazdroszczenia! Właśnie skończyłam robić krem z papryki i wyszedł przepysznie – kremowy, delikatny i słodki. Wrzucamy czosnek i smażymy jeszcze minutę.


Zaraz biorę się za stir fry z ciecierzycy. Wlewamy wino i gotujemy na dużym ogniu, aby zredukowało się do łyżki. Do wysokiego rondla przełóż obraną paprykę, dodaj pomidory i całość zmiksuj.


Zupa z papryki

Upieczoną paprykę wystudź, a następnie obierz ze skórki. BibliaSmakow Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Biblia Smaków. Aromatyczna i sycąca zupa z papryki , o której często zapominamy, lub używamy jej jako dodatek.


Dziś zielona papryka w roli głównej w prostej i. Przepis na pyszną aromatyczną zupę z pieczonej papryki. Tak też jest w przypadku zupy paprykowej, ma nie tylko piękny kolor, ale też intensywny smak. Pokochałam zupy na bazie pieczonych warzyw, bo pieczenie wydobywa z nich dodatkowy smak. W trakcie pieczenia papryka zyskuje pewnej słodyczy i taka zupa z papryk jest wyśmienita.


Następnie przełóż cebulę do garnka i gotuj w l wody. Do wywaru dodaj upieczonę paprykę, pomidory i obrany czosnek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty