piątek, 11 października 2019

Zupa minestrone przepis

Przepis na włoską zupę z warzyw: ziemniaków, marchewki, pietruszki, pora, pieczarek i szpinaku. Minestrone - przepis i zdjęcia. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami.


Najważniejsze w zupie minestrone są jednak warzywa, które muszą pozostać chrupkie, al dente. Serwuj z małym makaronem, ryżem lub grzankami. Nazwa zupy minestrone pochodzi od włoskiego słowa ministra oznaczającego w swobodnym tłumaczeniu po prostu zupę.

A więc, minestrone raz, wielki talerz dla wszytskich :) Zapraszam na przepis na moją zimową zupę minestrone. A jaka jest Twoja ulubiona zupa? Przygotowywana jest w wielu regionach Włoch na swój niepowtarzalny sposób. Proponujemy minestrone w wersji klasycznej – z dużą ilością warzyw i aromatycznym Bulionem drobiowym WINIARY.


To klasyka tamtejszej kuchni, tak jak w Polsce mamy i babcie serwują naszą tradycyjną pomidorową, tak we Włoszech króluje właśnie minestrone. Przepis możesz dowolnie modyfikować, ważne by potrawa była bogata w jarzyny. To po prostu zupa jarzynowa, czyli bomba witaminowa i zastrzyk mikroelementów. Jeśli więc tradycyjna zupa jarzynowa już ci się znudziła - możesz przyrządzić ją inaczej.


Jak zrobić pyszną zupę minestrone?

Paprykę czerwoną i zieloną, cukinię, marchewkę, czosnek, seler i cebulę smaży się na oliwie z oliwek, w ten sposób wydobywając smak warzyw. Zupę przyprawia się różnymi ziołami, m. Znudziła Cię tradycyjna zupa jarzynowa? Skuś się na zupę minestrone! Ta klasyczna zupa włoska z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom warzyw.


Fasolka, pomidory malinowe, seler i świeża bazylia – jeśli lubisz takie połączenia, koniecznie sprawdź nasz przepis na niesamowitą zupę minestrone! Lubię zupy jarzynowe i choć najczęściej przygotowuję taką tradycyjną jarzynową, jakie na co dzień serwowane są w wielu polskich domach, od czasu do czasu nachodzi mnie myśl na zupę z jarzyn w zupełnie innej odsłonie, takiej jak na przykład włoska zupa minestrone. Mój przepis na minestrone pochodzi prosto z Włoch i jest.


Pragniesz odkryć nowe kulinarne rejony? Włoska zupa z warzywami - popularne minestrone. Najlepiej będzie to zrobić razem z nami! Sprawdź koniecznie przepis na zupę minestrone z dodatkiem czerwonej fasoli, zielonego groszku, marchwi, pomidorów i parmezanu.


Czas przygotowania: min. Gęsta, aromatyczna i smaczna zupa z bogactwem warzyw i przypraw, smacznego! Zimowa minestrone z makaronem. Przepis, który podaję Ci dzisiaj to próba odtworzenia zupy minestrone, którą zamówiliśmy w maleńkiej knajpce w San Gimignano w Toskanii. To przepiękne, średniowieczne miasteczko, które słynie z podobno najlepszych lodów na świecie.


Podpisuję się pod tą opinią. Na te lody wracaliśmy kilka razy.

W zależności od regionu Italii oraz pory roku w jej skład wchodzą różne warzywa. Do zagęszczenia wykorzystywany jest ryż, chleb lub makaron. Wielowarzywna, wielokolorowa i wysmienita. Jest to moja wzbogacona wersja tej znanej, wloskiej zupy.


Uwielbiana przez większość dzieci, chociaż moja Julcia spojrzała na nią i jak zobaczyła marchewkę z zieleniną to od razu zapowiedziała że nie będzie tego jeść. Najsłynniejsza włoska zupa powstaje z sezonowych warzyw. Jest to prosta i pożywna zupa jarzynowa o ładnej nazwie. Znana potrawa kuchni włoskiej.


Zupa jarzynowa minestrone. Szczególnie świetnie smakuje latem, kiedy jest pod dostatkiem świeżych i aromatycznych warzyw. Niezbyt trudna do przygotowania.


Gotujemy ją, gdy chcemy zrobić porządek z zalegającymi w lodówce wiejskimi warzywami od mamy czy babci. Możecie użyć wszystkiego, choć warto pamiętać, że. Jest chyba jedną z najbardziej popularnych i najczęściej spożywanych zup w wielu regonach Włoch.


Jej nazwa pochodzi o włoskiego słowa minestra, co oznacza po prostu zupa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty