Amerykański specjał z syrop klonowy możemy podać na lunch lub podwieczorek. Pancakes powinny być wyrośnięte i pyszne! Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków.
Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek.
Są to polskie, litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, przypominające kształtem nieco kokardkę. Mam na imię Mikołaj, mam lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się w tak naprawdę dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej na. PRZEPIS NA FAWORKI: SPRAWDZONY, PROSTY I SZYBKI.
Zrób faworki na piwie, jest przepis na blogu ( robiłam faworki sa pyszne) dobre i dla dzieci. W tym roku zaskocz wszystkich i zamiast kupować gotowe w cukierni, zrób je sama. Nasz sprawdzony przepis na chrusty pozwoli ci przygotować wyjątkowo chrupiące i lekkie faworki, które na pewno przypadną do gustu całej.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chrupiące faworki chruściki. Lista przepisów na chrupiące chrusty. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Jak w tytule, bardzo kruche faworki.
Ciasto przypominał po trosze francuskie - rozwarstwiało się. Uwielbiam faworki, szczególnie pieczone na Tłusty Czwartek. Polecam je, bo w smaku są bardzo dobre i do tego jeszcze chrupiące. Ich jedyną wadą jest to, że bardzo szybko znikają z talerza. FAWORKI, CHRUSTY – pyszne, chrupiące i złociste faworki.
Oprószone cukrem pudrem smakują doskonale. To tradycyjny przepis jeszcze z mojego rodzinnego domu. Smażę je najczęściej w okresie karnawału. To obowiązkowa przekąska w tym czasie, zaraz obok wyśmienitych pączków.
Dziś zapraszam na kolejne karnawałowe słodkości. Jak nigdy pszennych nie zeobiłam, tak na bezglutenie się skusiłam.
Ciasto jest dosyć elastyczne, więc nez kłopotu można je formowac. Każdy z kawałków cienko rozwałkować na blacie, pokroić w podłużne paski (o długości ok cm) z nacięciem na samym środku, po czym przełożyć jeden z końców przez to właśnie nacięcie. Powtórzyć tę czynność przy każdym faworku.
Pamiętajcie, że im cieńsze ciasto, tym bardziej chrupiące faworki! Choć to właśnie alkohol sprawia, że chrusty są (tak jak na chrust przystało) chrupkie i delikatne, a tłuszcz w nie nie wsiąka jak szalony, to jednak jest sposób na to, by wyeliminować spirytus z przepisu na faworki i zastąpić go… octem. Moje pierwsze faworki, które wykonałam na śmietanie.
Wyszły bardzo chrupiące, delikatne i co najważniejsze pełne bąbelków. Ciasto należy bardzo cienko rozwałkować, aż będzie nam przez nie przebijać stolnica. Jeśli olej będzie odpowiednio gorący i ciasto cienkie mamy pewność, że faworki będą kruche. Chrupiące faworki , chruściki cukier puder faworki jajka kwaśna gęsta śmietana kwaśna śmietana mąka pszenna olej słodkości smalec sól spirytus tłusty czwartek żółtka żółtko Przepis na faworki. Smaży się je w okresie karnawału i na tłusty czwartek.
Podajemy sprawdzone przepisy na faworki tradycyjne, na piwie, bezglutenowe i dietetyczne. Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni, ma na to swój sprawdzony sposób, a także sprawdzone przepisy - na chrupiące kotleciki z kurczaka, rybne nuggetsy i warzywne placuszki. Chrupiące potrawy nadają się na dania obiadowe, ale także jako pomysł na karnawałową imprezę.
Aby faworki czekające na usmażenie nie obsychały, przykryj je lekko wilgotną, czystą ściereczką. W dużym, dość głębokim rondlu rozgrzej tłuszcz. Usmażone osączaj z nadmiaru tłuszczu, kładąc je na bibule lub kuchennym.
Witam Kochani Karnawał w pełni, więc dziś coś w tym klimacie. Coś pulchnego, słodkiego :) Chcę Wam przedstawić rewelacyjny przepis na rosyjskie pulchne faworki na kefirze-taratuszki :) Robi się je łatwo, szybko i przyjemnie, są bardzo pulchne i pyszne. Możesz to robić już na etapie wałkowania.
Postępuj z nim tak, jak np. Mimo to podane klasycznie z cukrem pudrem lub z domowym powidłem, świetnie sprawdzają się jako codzienny deser. Kruche i chrupiące, są łatwe w przechowywaniu. Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję. Margarytko, skorzystałam z kilku Twoich przepisów, są super.
Znam inny, bardzo prosty, sposób na faworki. I nigdy nie wybijam a faworki wychodzą pyszne i bardzo kruche, jak prawdziwy chrust.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.