piątek, 11 października 2019

Ser do lazanii

Jutro po raz pierwszy zamierzam przyrządzić tę potrawę, spędziłam troszkę szasu na szukaniu przepisu idealnego i mniej wiecej wiem już co i jak. Tylko zastanawiam się jaki dodać ser. To akurat może być problem, i nie ma z czego się śmiać.


Dodatkowo dodaję też takie swojskie. Ser mozzarella (nie ten jasny z zalewy) zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Na takich samych oczkach zetrzyj również ser żółty.

Oba sery umieść razem w misce. Do zrobienia lazanii możesz też użyć delikatnego sera mozzarella z zalewy. Takiego sera nie zetrzesz już na tartce.


Czy się nadaje do posypania wędzony ser ,czy nie zepsuje to smaku ,ktoś wie ? Wędzony ser do lazanii ? Powtarzaj czynności do wykorzystania wszystkich składników tak, by ostatnią warstwą był makaron z sosem. Pokrój mozzarellę w plastry i ułóż na lazanii. Na koniec posyp startym parmezanem i ułóż na powierzchni małe kawałki masła.


Tak przygotowaną lazanię wstaw do piekarnika na ok.

Smaż aż do uzyskania rumianego koloru, regularnie mieszając. Następnie dodaj przygotowane wcześniej warzywa i zalej całość sosem pomidorowym. Ostatnia warstwa to porcja sosu posypanego serem mozzarella.


FETA – ten słony ser pasuje do zapiekanek warzywnych, np. MOZZARELLA – łagodny w smaku ser możesz dodać do lazanii i innych zapiekanek makaronowych albo zapiekać go z pomidorami, bakłażanem, rybą. Zobacz odpowiedź na pytanie: Jaki ser do lasagne ? W prostokątnym żaroodpornym naczyniu układaj warstwami płaty makaronu, sos beszamelowy i mięso z pomidorami, aż do wyczerpania składników, przy czym ostatnią warstwą musi być makaron polany sosem beszamelowym i posypany żółtym serem. Lasagne z mięsem mielonym piecz przez około minut w temperaturze 1stopni C. Ser żółty (miękki, najlepiej Masdamer lub Gouda) ścieram na tarce i dodaję do sosu, mieszając do całkowitego rozpuszczenia się sera.


Doprawiam solą i białym pieprzem. Chyba najmniej pracy jest przy lazanii z szpinakiem. Taką zapiekankę można przygotować nie zależnie od sezonu. Sama preferuje szpinak mrożony, nie ma problemu z jego dostępnością i jest tani. Do tej lazanii sięgam po szpinak rozdrobniony.


Jestem w tej grupie ludzi, która nie gotuje makaronu przed pieczeniem. Ser dodaje się po prostu do gorącego beszamelu i miesza aż do rozpuszczenia na małym ogniu. Daje się tyle, ile się chce, to też zależy od smaku sera.


Czy wy też kochacie cheddar?

Podpuszkowy, angielski ser z krowiego mleka o cudownym, lekko orzechowym smaku? Jeśli nie bardzo wiecie do czego go stosować chętnie wam coś podpowiem. Zdradzę też moje ulubione przepisy. Nie ma innej możliwości, musicie pokochać go tak jak ja. Cheddar jest po prostu najlepszy!


Zapiekankę dokładnie przykryj folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 2°C piekarnika na minut. Aby ser się zapiekł, minut przed końcem pieczenia zdejmij folię. Piekarnik nagrzać do 1stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).


Wysmarować ją masłem, wlać i rozprowadzić ok. Można posypać go oregano i bazylią. Gdy ser na wierzchu zaczyna się przypiekać lasagne jest gotowa do jedzenia! Przepis wydaje się trudny, ale naprawdę nie ma dużo roboty, a potrawa pyszna!


Rodzinka zajada się, aż im się uszy trzęsą! Teraz wlej mleko i energicznie mieszaj tak, aby rozbić wszystkie grudki. Sos zagotuj, dopraw szczyptą soli oraz gałką muszkatołową. Na końcu dodaj do gorącego sosu połowę startego sera (najlepszy będzie o wyrazistym smaku).


Mieszaj, aż ser się roztopi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty