wtorek, 19 stycznia 2016

Faworki tradycyjne przepis

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Prosty przepis na pyszne tradycyjne faworki.


Kroki wykonania: Do maki dodać zółtka, śmietanę, sczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia, ocet albo wódkę.

Wymieszać nożem, a nastepnie ciasto zagnieść tak, jak na makaron. W Polsce przyrządza się je przede wszystkim na tłusty czwartek i na ostatki. Tradycyjne faworki lubię i jeść i smażyć. Może dlatego, że wycinanie pasków, formowanie kształtu faworków, a potem ich smażenie to naprawdę niezła zabawa. Moje tradycyjne faworki zawsze się udają, a jedyną ich wadą jest chyba to, że zawsze jest ich za mało:) Chcesz zrobić tradycyjne faworki na spotkanie karnawałowe.


Wydając na stół posypać cukrem z wanilją. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać.

W drugiej misce ubić jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę (ubijać przez ok. minut, początkowo najlepiej na parze aby żółtka się ogrzały). Najlepsze domowe faworki oprószone cukrem pudrem, chrupiące i złociste. Ciasto jest długo wybijane wałkiem dzięki czemu podczas smażenia powstają pęcherzyki.


Pysznie chrupiące tradycyjne faworki to uczta dla podniebienia. Znakomicie sprawdzą się na podwieczorek dla dzieci lub na drugie śniadanie w pracy z dodatkiem aromatycznej kawy. Ugnieć ciasto z mąki, żółtek, śmietany, cukru pudru, proszku do pieczenia WINIARY, octu albo wódki i szczypty soli.


Rozwałkuj je i wykrawaj paski, w każdym. Czym jest lany chrust albo właśnie lane faworki? Zdecydowanie prostszą wersją tradycyjnych, dobrze nam znanych faworków. W przypadku lanego chrustu nie musimy używać wałka ani ugniatać ciasta :) Miksujemy kilka składników i wylewamy zygzaki z ciasta na rozgrzany tłuszcz.


Cała filozofia :) A smak? Są idealnie chrupiące i maksymalnie uzależniające To kto chce w kilka minut. Kliknij, aby zobaczyć przepis.


Ciasto na faworki to mąka, żółtka, niewiele tłuszczu i cukru oraz trochę spirytusu lub 6-proc. Niedługo tłusty czwartek.

D Były pączki, to muszą też być i lekkie chruściki. Szybko się je robi, a jeszcze szybciej te faworki znikają! Podajemy sprawdzone przepisy na faworki tradycyjne, na piwie, bezglutenowe i dietetyczne.


Jeden chruścik przeciętnej wielkości ma kalorii. Dobrze zrobione faworki są kruche i delikatne. Jeśli możesz, zaproś kogoś do smażenia. Jedna osoba wałkuje i wycina, druga smaży.


Im szybciej wykrojone faworki trafią na tłuszcz, tym będą smaczniejsze. Gotowe faworki układaj na papierowym ręczniku, a potem przełóż je na półmisek i posyp cukrem pudrem. PRZEPIS NA FAWORKI: SPRAWDZONY, PROSTY I SZYBKI. Taki wniosek z porównania z przepisem na podstawie którego mi wyszły, czyli z Encyklopedii sztuki kulinarnej Hanny Szymanderskiej.


Usmażyłam pomimo braku widocznych bąbli i one się zrobiły w czasie smażenia. W tłuszczu przecież się je smaży. Zrobione na samych żółtkach są kruchutkie,a dzięki wybijaniu wałkiem lub uderzaniu ciastem w stolnicę,faworki podczas smażenia nabierają charakterystycznych wybrzuszeń. Natomiast dodanie spirytusu do ciasta sprawi,że nie wchłoną dużo tłuszczu. Niektórzy smażą je dopiero w tłusty czwartek, bo wtedy smakują najlepiej: są kruche i delikatne.


Sprawdź przepis na faworki. Jest karnawał - są faworki - śmieje się Hanna Kurasz z Jarosławia. I chociaż sporo przy nich zabawy. Wiem, bo sama piekę tylko z przepisów mojej babci i wszystko wychodzi mega smaczne. Nie macie czasu, ten przepis jest idealny.


Najważniejsze, że z tym przepisem faworki zawsze się udają. Zadziw domowników własnoręcznie wykonanymi faworkami. Prezentujemy sprawdzony i prosty przepis na pączki tradycyjne, które bez najmniejszego problemu zrobisz sam na Tłusty Czwartek.


Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na tradycyjne faworki. Przepis na najlepsze faworki. Kruche i delikatne faworki. Ja w dzieciństwie nazywałam je morszczynem ze względu na pęcherzyki powietrza w usmażonym cieście.


Takie właśnie powinny być domowe faworki - lekkie i chrupiące. Pączki, faworki i inne smażone łakocie. Kategoria pączki i faworki.


Znajdziesz tu sprawdzone przepisy na: tradycyjne pączki (z nadzieniem lub bez) i faworki (na spirytusie lub occie), a także na pączki i oponki serowe, faworki z piwem, mini pączusie, róże karnawałowe, racuchy: drożdżowe, z jabłkami oraz placuszki: z cukinii, z jabłkami i placki ziemniaczane. Pulchniutkie faworki drożdżowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego chrustu. Rumiane, smażone faworki zadowolą każdego łakomczucha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty