piątek, 15 stycznia 2016

Przepis na szybki makowiec z masy makowej

Jajka łączymy z cukrem i ubijamy na jasną, puszystą masę (mnie zajęło to około minut). Do jajek dodajemy skórkę z pomarańczy, a następnie po łyżce masy makowej, cały czas miksując. Pod koniec dodajemy składniki i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników. Jednym słowem rewelacyjne ciasto z makiem i serem (dwa w jednym). Dla wielbicieli makowców, jak i serników.


Porcja na prostokątną foremkę 21xcm.

Masa makowa: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć na podpieczony spód. Masa serowa: Białka oddzielić do żółtek. Miękkie masło należy utrzeć z cukrem i nadal miksując - dodawać po żółtku, a następnie porcjami łączyć z twarogiem.


Dodać budyń, aromaty i na końcu ostrożnie wmieszać uprzednio ubitą. Też piekłam ten niesamowity tort makowy na święta i …. I na kolejne święta też. W końcu pomysł na super wilgotny makowiec.


Przyznam się szczerze, ze robiłam go z gotowej masy na B. Ciasto podzielić na części, następnie każdą z nich rozwałkować.

Posmarować gotową masą makową wymieszaną z bakaliami i pianą z białek i zwinąć. Makowce zawinąć w posmarowany olejem papier do pieczenia. Po upieczeniu polukrować cukrem wymieszanym z sokiem z cytryny. PRZEPISY NA MAKOWCA stanowią bardzo ważną część moich zapisków kulinarnych. W moim domu od zawsze przygotowywało się makowce z okazji świąt i bardzo często bez okazji #128578; Mój mąż bardzo lubi makowca drożdżowego.


Zebrałam dla Was najlepsze przepisy na makowce, które publikowałam do tej pory. Zapraszam na pyszny, wilgotny makowiec z brzoskwiniami i bezą migdałową. Chociaż musimy przygotować parę warstw to uważam, że jest szybki w przygotowaniu. Przygotowałam go z gotowej masy makowej.


Bardzo smaczny, aromatyczny i wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą. Makowe ciasto zrobione z gotowej masy makowej, jest wyjątkowo proste i szybkie w wykonaniu. Przełożone delikatnym, (nie za słodkim) kremem śmietankowym i oblane gęstym karmelem, wygląda i smakuje wyśmienicie! Zawsze sięgam po ten przepis, gdy mamy ochotę na jakąś słodką, makową pychotkę. Poza walorami smakowymi, do zalet makowego przekładańca, można zaliczyć jego podzielność!


Dorota napisala,od kiedy robie sama mak moje wypieki makowe wychodza jak ze zdjec, samo to ze kogo obdaruje wypiekami mi powie ,ze jeszcze nie jedli tak dobrego ciasta, dziekuje Dorota za wszystkie rady porady przepisy, mysle ze kazdy z nas umial piec ale z. Coraz częściej przygotowuje się makowiec z gotowej masy makowej - dostępnej w sklepach w puszkach. NAJLEPSZA SZYBKA DOMOWA MASA MAKOWA (BEZ MIELENIA) – szybki i prosty sposób na przepyszną, domową masę makową bez konieczności mielenia. Makowiec z gotowej masy makowej w każdej odsłonie!


Więcej niż przepisów.

Przepis na makowiec zawijany. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce.


Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na szybki makowiec z masy makowej. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Równo rozkładamy masę makową i pozostawiamy wolne brzegi z każdej strony, wystarczy ok cm.


Przed nami ostatnia prosta, zwijamy. Składniki: jajek szklanki mąki szklanki cukru kostki margaryny łyżek oleju puszka masy makowej. Masę makową można też śmiało zamrozić. Pamiętaj, że przed pieczeniem ciast z większą ilością maku masę warto wymieszać z ubitymi na sztywno białkami jajek.


Masa makowa z ubitymi białkami nie kruszy się po upieczeniu i jest zwarta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty