czwartek, 28 stycznia 2016

Jak usmażyć rybę do ryby po grecku

Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli. Jak smażyć ryby mrożone?


Ryby mrożone a właściwie filety ryb, często są nieodpowiednio smażone. Po wielu próbach rezygnujemy, gdyż ryby się rozpadają, panierka przywiera do patelni, a samą patelnię trzeba skrobać. Niestety – ryby trzeba umieć usmażyć, a żeby się nauczyć to trzeba mieć podstawową wiedzę. Czas smażenia jest zależny od grubości kawałków ryby, ale cienkie filety smaż po ok.


Smażoną rybę podawaj z frytkami, surówką z kapusty oraz różnego rodzaju sosami. Przekonaj się, jak łatwo przyrządzisz smażonego dorsza z aromatycznymi ziemniakami. Sposób na to, jak usmażyć rybę jest naprawdę. Ja smażę ryby w cieście z mąki i jajka bez rozmrażania. Przed pokryciem ciastem posypuję rybę pieprzem ziołowym i solą.


Dotyczy to ryb normalnie mrożonych lub tzw. Przy smażeniu najważniejsze jest by ryba nie wyschła na wiór. Cienki filet bez panierki lub ciasta zawsze wysycha. Ryba po grecku - to jedna z podstawowych potraw wigilijnych.


Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Ryby to źródło niezbędnych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych Omega-3.


Możemy przyrządzać je na wiele sposobów, jednak najczęściej decydujemy się rybę po prostu usmażyć. Nie jest to może najzdrowsza z meto ale komu nie smakuje pyszny i rumiany filecik rybny? Niestety smażenie ryb wymaga nieco więcej umiejętności, niż smażenie mięsa. Podobno najbardziej skażone chemią są ryby hodowane w sztucznych zbiornikach np. Nie kupuję azjatyckiej tilapii ( europejskie hodowle są podobno ok), ryby maślanej i pangi, suma afrykańskiego mam problem z tuńczykiem.


Przede wszystkim smaż rybę na dobrze rozgrzanym oleju i na wolnym ogniu, ale nie przykrywaj patelni, by zachować chrupkość dania. Nawet po usmażeniu rybnych filetów lepiej nie trzymać ich pod przykryciem. Zanim zabierzemy się za panierowanie należy rybę umyć, oczyścić i wyfiletować lub pokroić w dzwonka.


Chyba, że używamy gotowych filetów. Wtedy przygotowanie ryby nie jest niepotrzebne. Wyfiletowaną rybę skrapiamy sokiem z cytryny i wstawiamy na ok. W tym czasie przygotowujemy panierkę.


Ryby to niezastąpione źródło wielu cennych dla naszego organizmu składników. Oczywiście nie bez znaczenia są też ich wspaniałe walory smakowe,z uwagi na które tak wiele osób uwielbia dania rybne. Nie da się ukryć, że najzdrowsze ryby to te pieczone w piekarniku, dlatego też takie właśnie jedzmy najczęściej.


Jeśli jednak najdzie nas ochota na pyszną smażoną rybkę, warto. Zapraszam po mój najlepszy przepis na rybę po grecku. Jeśli lubisz ryby i zastanawiasz się co podać na obiad.


Rybę z warzywami możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo dobrze smakuje podgrzewana na drugi, czy na trzeci dzień. Za to na mazurach, na mazurach były ryby. Zajadamy się nią podczas Wigilii, na imieninach babci czy weselu.


Ryby są zdrowe i warto je włączyć do swojej diety. Ryba smażona to chyba najprostszy sposób jej obróbki i podania. Dodane przez kaskaszw: Tylko o kuchni.


Wystarczy tepa strona noża i skrobanie z łuską a nie pod łuskę. Ryby tłuste -skrapiamy sokiem z cytryny lub obkładamy obraną pokrojoną cebulą. Boże pangi, ryby maślane i tilapie.


Raz, że są niesmaczne a dwa, że są niezdrowe gdyż są hodowane i zanieczyszczone. Do ryby po grecku najbardziej nadają się białe, chude ryby morskie. Zobacz, jaką rybę wybrać i jak długo smażyć. Czy rybę po grecku możesz podać pokrojoną w dzwonka, czy konieczne są filety? Co ciekawe, ma ona niewiele wspólnego ze słoneczną Grecją.


Jemy ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ryba pieczona po grecku może być świetną przekąską. Wielu kojarzy się z wieczerzą wigilijną. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Smakalajzyt.


Filet ryby ze zdjęcia doprawiony jest z obu stron tyl Zobacz więcej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty