poniedziałek, 11 stycznia 2016

Leczo makłowicz

W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim pokrojoną w półplasterki cebulę dodać pokrojoną w duże kawałki paprykę oraz sparzone, obrane ze skórki pomidory, drobno posiekany czosnek, nieco posolić. Czy znacie taką wersję przepisu na leczo? Aktualności Biografia Programy TV Publicystyka. Pokazy i warsztaty kulinarne Prelekcje. Spotkania autorskie Reklama on-line i off-line.


Polityka prywatności i cookies.

Kotlety wieprzowe w leczo. Można je zjeść od razu, a także zawekować i mieć pod ręką w każdej chwili, gdy przyjdzie ochota. Zupełnie pomija on tak powszechnie dodawaną przez wszystkich cukinię czy pieczarki.


Ja jednak, aby trochę wzbogacić jego wersję dodałam do tej pysznej jednogarnkowej potrawy chudą lisiecką kiełbasę oraz pieczarki. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję. Zobacz, jak zrobić leczo.


Przepisy na leczo są różne.

Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Leczo - danie proste i smaczne. Niektórzy lubią dodać do lecza.


Alma leczo doprawiała słodką czerwoną i wędzoną papryką oraz cząbrem, tymiankiem i oregano. Zgapiłam to od niej, choć tak naprawdę ona bardzo chętnie podzieliła się przepisem. Węgierskie leczo przygotowuje się na smalcu. Nie trzeba się tego bać, warto zaryzykować, bo leczo bardzo zyskuje na smaku. Najlepiej smakuje gotowane w kociołku nad ogniskiem.


Ale z domowej kuchni tez będzie wyśmienite. Zapasteryzujcie kilka słoiczków na zimę. Bogactwo smaków i aromatów.


Podając swoje dane wyrażam zgodę na utworzenie spersonalizowanego profilu użytkownika, aby Lidl mógł kierować lepiej dostosowane do moich zainteresowań niektóre reklamy w formie newslettera oraz ulepszać strony internetowe. Zgoda może być wycofana w dowolnym momencie, np. Makłowicz leczo w każdej odsłonie!


Główne miasto regionu, Koszyce, to już inny świat: wykwintne restauracje, kawiarnie i winiarnie. Plus wszechobecny duch Sandora Maraia, urodzonego tam wybitnego węgierskiego pisarza, który poświęcił Koszycom część swoich wspomnień. Na szczęście z takiego warzywnego zestawu, łatwo jest zrobić właśnie leczo w słoiki ale nie tylko.

Można zrobić: bałkański ajwar,macedoński pindżur, bułgarska ljutenice czy gruzińskie sacebeli lub stworzyć własną kompozycje. Owszem, w wersji jarskiej było – w niewielkiej miseczce - podawane jako dodatek do dania głównego, ot, jakby surówka. Samodzielnie nie pojawiło się jednak ani razu.


Polecę coś, co ostatnio przetestowałam - miałam akurat gotową pikantną ratatouille ale z leczo też robiłam - włożyłam porcję do ceramicznego naczynia do zapiekania, zrobiłam dołek, wbiłam jajko, po zapieczeniu podałam z tortillą. Dla mnie leczo z kiełbasą jest idealne na jesienną pogodę, ale nie odmówię go sobie również latem. My zawsze jemy leczo w dużych miseczkach z kromką chleba. Każdą gorącą łyżkę sycącego leczo zajadam z ogromną przyjemnością i za każdym razem, gdy widzę dno miseczki, czuje rozczarowanie, że to koniec. Zawsze kiedy gotuję tą zupę to cały ogromny gar znika momentalnie.


Moim zdaniem taki jest idealny. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na przepisy magdy gessler leczo. Typowo wiejskim akcentem kulinarnym wschodniej Słowacji są kluski ze słoniną i bryndzą, znane tu jako „strapaczka”. Dodane przez Annapaola w: Tylko o kuchni.


Chciałam sie dowiedziec co można zrobic z pestek z dyni? W serwisie Dziennikzachodni. W Polsce najczęściej przyrządza się je z dodatkiem cukinii lub bakłażanów. Spróbuj naszej bezmięsnej wersji z dodatkiem przyprawy w płynie Maggi.


Szakszuka to danie dobre na każdą porę dnia. W wakacje świetnie sprawdza się na pożywne ale lekkie śniadanie, z kolei podczas zabieganego tygodnia pracy to pomysł na szybką kolację na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty