poniedziałek, 11 stycznia 2016

Gotowanie papryki w słoikach

Papryka konserwowa na zimę – przepis. Taka marynowana papryka świetnie smakuje i jest super dodatkiem do różnych dań. Do przetworów na zimę używamy z reguły papryki czerwonej, ale spokojnie możecie tez zamarynować paprykę żółtą, pomarańczową. Gdy nie mamy ochoty na gotowanie, przyjdą nam z pomocą gotowe przetwory takie jak leczo w słoikach na zimę.


Leczo w słoikach na zimę.

Chłopaki nie lubią i już. Przepis na papryka konserwowa. Włożyć do czystych i suchych słoików. Do każdego słoika dołożyć pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę.


Na koniec wlać łyżkę oleju i pozamykać słoiki. Dodane przez supolo w: Tylko o kuchni.

Spokojnie możesz dodać na o. Nie widzę w przepisie czosnku. Ja osobiście dodaję jeszcze paprykę czerwoną(kawałek),papryczkę chili(2-krążki),parę ziarenek kolorowego pieprzu,liść laurowy ,ziele. Doprowadzam do zagotowania.


Ułożoną w słoikach paprykę zalewam gorącą zalewą aż do pokrycia wszystkich składników, szczelnie zakręcam. Ja w tym roku zrobiłam eksperymentalne leczo, ale to były pierwsze moje przetwory tego typu więc nie wiem czy się nie zepsuje. Korzystałam z rad rodziców, którzy kazali mi dokładnie wypestkować cukinie, papryki i pomidory, wszystko dusić jakieś minut i gorące wlewać do wcześniej sparzonych słoików.


Owoce papryki trzeba pozbawić ogonków i gniazd nasiennych wraz z wszystkimi pestkami. Kawałki papryki układać w słoju na przemian z plasterkami czosnku, baldachami kopru, gorczycą, pieprzem, zielem angielskim i laurem. Przekroić je (zależnie od wielkości) na 4-części wzdłuż, a następnie każdą z nich w poprzek na pół. Lista przepisów na przetwory z pieczonej papryki z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Renata Fert Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Apetyt na więcej. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na papryka czerwona w słoikach. Gorącą zalewą zalewać słoiki z papryką , poczekać chwilkę aż woda wszędzie dojdzie i zakręcić , ustawiać do góry dnem , można dodatkowo pasteryzować w piekarniku w temperaturze 1stopni minut.

Przygotować zalewę : zagotować wodę w garnku razem z przyprawami , gotować ok. Klasyczne ogórki konserwowe już ci się znudziły? W słoikach świetnie udaje się sałatka z cukinii na zimę. Zatem ogórki w musztardzie francuskiej będą stanowić miłą odmianę! Cukinię można również kisić.


W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Polega ono na podgrzaniu i utrzymaniu temperatury pomiędzy a 1stopni C przez pewien okres czasu który zależy od kwasowości przetworu i pojemności opakowania. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić na większe kawałki. Pasteryzować możemy poprzez gotowanie lub w piekarniku.


Domowe przetwory to bogate smaki lata i jesieni zamknięte w słoikach! Poświęć chwilkę na ich przygotowanie oraz dowiedz się, jak pasteryzować przetwory w słoikach w domowych warunkach – w garnku lub w piekarniku. Zobacz, jak wygląda pasteryzacja ostrych marynat, a jak.


Jeszcze gorące wyjmujemy z wody, osuszamy i odstawiamy na godziny. Aby na długo zachowały swoją świeżość, niezbędna jest pasteryzacja słoików wraz z ich zawartością. Pokrojoną paprykę umieszczamy w słoikach. Pierwsze gotowanie zabija większość bakterii, które powodują psucie się żywności. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i wkładamy do papryki.


Do słoików wrzucamy także obrany czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Do garnka wlewamy wodę, ocet i dodajemy do tego sól i cukier.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty