niedziela, 24 stycznia 2016

Tradycyjny żurek wielkanocny

UREK WIELKANOCNY Pokazywałam już u siebie kilka przepisów na żurek wielkanocny i taki codzienny. Dzisiaj zapraszam na żurek wielkanocny wegetariański i taki klasyczny, domowy, wręcz tradycyjny z białą kiełbasą. Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam. Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru.


Zobacz przepis na tradycyjny wielkanocny żurek.

Możesz go podać zarówno na wielkanocne śniadanie, jak i podczas póżniejszego spotkania rodzinnego. Bez niego nikt nie wyobraża sobie prawdziwego, tradycyjnego wielkanocnego śniadania. Uwielbiamy tą gęstą i aromatyczną zupę o lekko kwaśnym smaku.


Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Wielkanocny żurek z białą kiełbasą – nieśmiertelna tradycja Święta Wielkiej Nocy to wyjątkowy czas, gdy przy wspólnym stole spotyka się cała rodzina. Należy zadbać nie tylko o miłą atmosferę, ale również o jakość spożywanych potraw.


Bez żadnej skrywanej skromności powiem, że to absolutnie najlepszy żurek wielkanocny jaki zrobiłam.

Z grzybami, wędzonym boczkiem, czosnkiem, białą kiełbasą i naturalnym zakwasem. Do tego śmietana, majeranek, chrzan i sporo pieprzu. Cudo nie żurek wielkanocny!


Mój ulubiony, tradycyjny przepis na żurek wielkanocny na wędzonce i białej kiełbasie. Ten wyjątkowy żurek zabielam odrobiną śmietanki, by był delikatniejszy. Czasem dodaję też łyżkę tartego chrzanu.


Wypróbuj żurek z dodatkiem grzybów, z kiełbasą i jajkiem, doprawiony aromatycznym majerankiem. Taki żurek podajemy na śniadanie wielkanocne, dodając do niego święcone jajko. Można przygotować go na kupnym lub domowym zakwasie na żurek. Jest pyszny i lekko kwaśny.


Rodzina będzie zachwycona, kiedy na stole wielkanocnym znajdzie się tradycyjny, pyszny żurek wielkanocny z białą kiełbasą i chrzanem. Sprawdźcie wypróbowany przepis. Dziś w programie kulinarnym Od Kuchni szef Kuchni Art Hotelu Grzegorz Pomietło doradza, jak przygotować tradycyjny.


Polskie, tradycyjne zupy mają naprawdę wyjątkowy smak. Warto przyrządzać je nie tylko od święta. Gdybym miał kiedyś wylądować na bezludnej wyspie i do końca życia jeść tylko jedną zupę, to z pewnością byłby to żurek!


Polsce na Wielkanoc przygotowuje się tradycyjny barszcz.

Różnica polegać może na tym, że jest to żurek lub barszcz biały. W centralnej i wschodniej Polsce jada się barszcz biały, natomiast żurek popularny jest raczej na południu i na zachodzie kraju. Jeśli żurek jest podawany później, np. Magdy Gessler to z pewnością najsmaczniejsza propozycja na wielkanocny stół.


Poznaj tajniki przepisu na żurek słynnej restauratorki. Zasmakuje wszystkim gościom! Zakwas: Mąkę rozrobić z odrobiną. Wielkim Poście, ale pojawiał się również na świątecznym, wielkanocnym stole. Tradycyjny żurek na Wielkanoc jest prawdziwym staropolskim daniem.


Trzeba tylko wcześniej przygotować zakwas. Przepis na żurek wielkanocny jest bardzo prosty. Czy konieczny jest zakwas na żurek? Polski nie ma świątecznego śniadania to danie „odpadowe”. Jak wiele popularnych dań z różnych kuchni powstało jako metoda wykorzystania czegoś co w innym wypadku trafiło by zapewne do śmieci albo pomyj.


Nie ma chyba wielkanocnego stołu, na którym nie gościłby żurek albo barszcz. W zależności od regionu, tradycji panującej w danej rodzinie możemy spotkać któryś z nich. To ważna część wielkanocnej tradycji. Przygotowywany na zakwasie, wędzonce i białej kiełbasie, podawany tradycyjnie z jajkiem - sprawdźcie nasz domowy przepis na żurek wielkanocny.


U nas na stole Wielkanocnym prawie zawsze gości tradycyjny żurek z dużą ilością majeranku, z pyszną białą kiełbasą, masą wędlin i jajkiem. Przygotowanie żurku jest bardzo łatwe, jedynie trochę czasu zajmuje kiszenie się zakwasu, ale efekt końcowy będzie tego warty! Zapraszam do wypróbowania przepisu!


Dodane przez nana74j w: Tylko o kuchni. Więc tak dla odmiany dodam dzisiaj przepis na typowy, tradycyjny polski żurek z jajkiem. Moim zdaniem, nie tylko nadaje się na Wielkanocny stół, ale również na co dzień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty