poniedziałek, 18 stycznia 2016

Makowiec zawijany z gotowej masy makowej przepis

Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Pamiętaj, że taką masę możesz zawsze wzbogacić o bakalie typu rodzynki czy orzechy włoskie. Jeśli lubisz słodkości, to polecam również moje inne przepisy na ciasta i torty.


W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra. Nie wszyscy jednak mają. Dodane przez Elifia w: Tylko o kuchni.


Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia - makowiec zawijany, w moim regionie nazywany struclą z makiem. Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam dwie wersje nadzienia. Jedno z gotowej masy makowej z puszki i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego. Przepis na makowiec zawijany.


Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce.


Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy).


Zrobilam makowiec z Pani przepisu ale niestety mi nie wyszedl ( ale to byl moj pierwszy raz), bylo za duzo masy makowej a za malo ciasta, i chyba ta masa makowa byla za bardzo mokra (mimo ze staralam sie ja dobrze odsaczyc z wody i tez przeciez wyparowala podczas pieczenia). Z ciastem pracuje się idealnie, przepis niezawodny - rodzina ustawia się po zamówienia przed świętami! Makowce najlepsze pod słońcem!


Warto poświęcić czas na zrobienie własnej masy makowej (masa która zostaje rewelacyjna jest z domowymi kluseczakmi). Ciasto na tej pyszny makowiec zagniatamy wieczorem poprzedniego dnia i wstawiamy do lodówki. Po wyrośnięciu pieczemy. W międzyczasie przygotowujemy masę makową lub używamy gotowej masy makowej wcześniej osuszonej w piekarniku (czytaj wskazówki poniżej). Ciasto można wyrobić mikserem planetarnym (hakiem) lub w maszynie do.


PRZEPISY NA MAKOWCA stanowią bardzo ważną część moich zapisków kulinarnych. W moim domu od zawsze przygotowywało się makowce z okazji świąt i bardzo często bez okazji #128578; Mój mąż bardzo lubi makowca drożdżowego. Zebrałam dla Was najlepsze przepisy na makowce, które publikowałam do tej pory. Najczęściej przybierają postać zawijanej strucli z ciasta drożdżowego i maku. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec z gotowej masy.


Robienie masy makowej kojarzyło mi się z gotowaniem maku, potem jego trzykrotnym mieleniem i cała frajda z świątecznych wypieków, mogła ujść z jednym tylko pracochłonnym makowcem. Wykonany z dodatkiem gotowej lub własnoręcznie zrobionej masy makowej jest przepyszny. Sprawdź, jak wykonać to ciasto w swojej ulubionej wersji! Lista przepisów na makowiec z gotowej masy makowej z polskich blogów kulinarnych.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Powiązane przepisy: makowiec;. Tradycyjny, zawijany makowiec z ciasta krucho-drożdżowego z gotową masą makową. Kolejny przepis minionych Świąt, który warto jednak przygotować nie tylko od święta. Może nie jest zbyt okazały, bez spirali wijącego się ciasta i masy makowej, raczej taki niepozorny i malutki, ale zapewniam, że w smaku trudno o lepszy makowiec.


Jak na pierwszą przygodę ze struclą makową, jestem dumna! Gotowy, mielony mak wystarczy zalać wrzątkiem, dodać ulubione bakalie, przyprawy i gotowe. Jeśli przygotowujesz makowiec zawijany po raz pierwszy, przeczytaj dokładnie przepis, a na pewno się uda.


Ciasto z tego przepisu jest gęstsze, mniej puszyste, ale za to świetnie nadaje się do zwijania #128578; Dodaje się do niego dużo żółtek, więc strucla ma piękny kolor. Aby ułatwić sobie pracę i skrócić czas przygotowania możecie skorzystać z gotowej masy makowej, albo użyć gotowy mak mielony (zamiast tego w ziarenkach). Mak, który najpierw mieli się w maszynce, a następnie łączy z miodem, bakaliami, tłuszczem i ubitą pianą z białek powinien być soczysty, ale zarazem zwarty i delikatnie chrupiący.


Na rynku są również dostępne gotowe masy makowe, które możesz wykorzystać i zaoszczędzić w ten sposób czas. Pani Doroto a który makowiec jest lepszy ten zawijany drozdzowy czy ten na kruchym spodzie z masą makowa z jabłkami? Bo mam dylemat ktory zrobic? A mak zmielony zalany mlekiem gorącum jest lepszy niż wodą?


Masa serowa: Białka oddzielić do żółtek. Miękkie masło należy utrzeć z cukrem i nadal miksując - dodawać po żółtku, a następnie porcjami łączyć z twarogiem. Dodać budyń, aromaty i na końcu ostrożnie wmieszać uprzednio ubitą pianę z białek.


Masę serową równomiernie przełożyć na część z makiem. Pamiętaj, że przed pieczeniem ciast z większą ilością maku masę warto wymieszać z ubitymi na sztywno białkami jajek. Masa makowa z ubitymi białkami nie kruszy się po upieczeniu i jest zwarta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty