Podsmazyc min zeby skladniki dobrze sie polaczyly, dodac pokrojona w kostke papryke (ja dorzucam na koncu zeby za bardzo nie zmiekla). Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na lasagne bez piekarnika. U nas w domu lasagne bez mięsa czyli wegetariańska lasagne a dokładniej wegańska ponieważ również w wersji bez sera jest daniem bardzo lubianym.
Fakt, wegetariańska lasagne bez mięsa wymaga sporo wysiłku, pracy, przygotowań, pieczenia ale efekt jest świetny. Lasagna bez piekarnika szybko i smacznie przepis gotujmy. To jedno z tych dań, które na stałe zagoszczą w naszej kuchni zamiast jego tradycyjnej wersji.
Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, góra pączka jest. Lasagne ze szpinakiem jest nieco prostsze, ale to nadal sporo czasu. W dodatku trzeba mieć piekarnik i odpowiedniej wielkości naczynie żaroodporne – a w wielu wynajmowanych mieszkaniach piekarnika albo nie ma, albo nie działa. No, ale garnek chyba masz? Jeśli tak, to moje proste lasagne bez pieczenia stanie się Twoim ulubionym przepisem!
Na dno wykładamy kolejno: makaron, na to sos beszamelowy, nadzienie mięsne, posypujemy częścią sera żółtego. I znowu: makaron, sos beszamelowy itd. Na wierzchu powinien być ser żółty.
Można posypać go oregano i bazylią.
Gdy ser na wierzchu zaczyna się przypiekać lasagne jest gotowa do. Na płatach lasagne rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, następnie polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Powtórzyć jeszcze 4-krotnie.
Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową). Po wyjęciu z piekarnika odczekać minut przed porcjowaniem. Naszą lasagne przykrywamy arkuszem folii aluminiowej i wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika na ok.
Po tym czasie ostrożnie ściągamy folię aluminiową i zapiekamy jeszcze przez 3-minuty. Lazania (lasagne) z cukinii i mielonego mięsa to pyszne, zdrowe danie. Zamiast makaronu - za to z cukinią. Praktycznie bez mąki, z niewielką ilością tłuszczu.
Nie trzeba używać dużej ilości płatów dobrze jest za to grubo przekładać je sosami. Przed wstawieniem do piekarnika na wierzch lasagne położyć wiórki zimnego masła (w sumie ok. łyżeczek). Zapiekać bez przykrycia przez ok. Przed krojeniem należy pozwolić jej odpocząć przez minut, dzięki czemu warstwy makaronu i sosu nie będą się rozpadać. Lasagne to rodzaj włoskiego makaronu krojonego w szerokie płaty.
Jest dostępny niemal w każdym większym sklepie. Potrawa składa się z układanego warstwowo makaronu, sosu pomidorowego lub bolognese, startego sera mozzarella lub żółtego i beszamelu. Smakowała nam i jak tylko upoluję ładnego bakłażana, będzie powtórka.
Lasagne wyszła pyszna, wszystkie składniki połączyły się idealnie. Tym bardziej, że dzieciom również smakowała i prosiły o dokładkę. Utwierdziłam się w przekonaniu, że bez ciężkiego sosu beszamelowego, a nawet bez mięsa można się obyć. Poznaj przepis na szybką i prostą lasagne, która ma duże szanse stać się ulubionym daniem Twojej rodziny! Mięso mielone, pyszna pasatta, delikatny sos mozzarella i aromatyczne przyprawy, a wszystko to przekładane płatami lasagne to smaczne danie żywo inspirowane kuchnią włoską!
Do podsmażonych warzyw dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku i smażymy to dalej na małym ogniu, następnie dodajemy mielone mięso, całość doprawiamy solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Gdy mięso się lekko podsmaży, dodajemy puszkę pomidorów bez skórki, oraz sok pomidorowy (nie za dużo, aby sos nie był za rzadki). W zależności od wielkości naczynia powstaną 3-warstwy. Ostatnią warstwę makaronu polewamy resztą sosu beszamelowego i posypujemy startym serem grana padano. Lasagne wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy minimum minut.
Upieczone lasagne kroimy na prostokątne porcje i podajemy udekorowane listkami bazylii. Lasagne przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. LASAGNE ( LAZANIA ) – taką lasagne robię w moim domu. Lasagne do zdjęcia kroiłam mniej więcej pół godziny po upieczeniu, kiedy nieco ostygła.
Jednak rodzina zdecydowanie nie zamierzała tyle czekać i na talerze nakładaliśmy tuż po wyjęciu z piekarnika, kiedy całość była jeszcze bardzo gorąca i lekko płynno-ciągnąca. Opis przygotowania Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę. Dolać mleko i gotować do uzyskania gładkiego sosu. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Lasagne po bolońsku z parmezanem to idealna propozycja na rodzinny posiłek. Możesz ją podać z sałatą ze świeżych warzyw i dodatkiem ziół. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek.
Sprawdź nasze najlepsze przepisy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.