piątek, 22 stycznia 2016

Przepis na buraczki do obiadu

Są pyszne bez względu na to, czy użyjemy buraków świeżych i zasmażanych czy tych przygotowanych w zalewie octowej na zimę. Osobno roztapiam masło , na złoty kolor smażę na nim cebulkę i wrzucam starte jabłka i przesmażam. Jak przygotować tarte buraczki do obiadu: 1. Po wyłączeniu jeszcze chwilę zostawiam je w tej wodzie, a następnie odcedzam. Obrane buraczki ścieram na tarce o grubych oczkach i przekładam do małego garnka.


Buraki zasmażane to wersja sałatki do obiadu, która powinna być podawana na ciepło, by smakować najlepiej.

Zimne będą nieco mniej apetyczne, aczkolwiek nadal smaczne. Z takich sałatek na ciepło do obiadu polecamy również kapustę zasmażaną z boczkiem oraz przepis na marchewkę z groszkiem. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.


Przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,cukrem i odrobiną octu lub soku z cytryny. Buraczki dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości. Buraki gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy.


W głębokim rondlu roztapiamy masło, zasypujemy mąką, mieszamy, by nie powstały grudki. Takie jak kiedyś buraczki na ciepło do obiadu, starte na grubszej tarce, ręcznie w pocie czoła lub w wersji nowoczesnej w malakserze. Do tego masa złotej cebuli, kwaśne jabłka, sól i pieprz i do smaku, dwie łyżki miodu albo syropu klonowego.

Obowiązkowa pozycja do tradycyjnego, polskiego obiadu. Przyznam, że jako dziecko jadłam buraki niechętnie. Potem się w nich zakochałam i tak mi zostało – mogłabym je jeść na okrągło – nieważne czy na ciepło, czy na zimno. Smacznie i prosto - takie buraczki na pewno zasmakują całej rodzinie. Odsączamy z nadmiaru soku.


Dodane przez dulas w: Tylko o kuchni. Podajemy jako dodatek do drugiego dania. Ja każdego roku robię kilkanaście słoików z leczo na czas kryzysu gdy nic nie będzie w lodówce:). Przepis na buraczki do obiadu - smakowity i prosty dodatek. U mnie buraczki przygotowuje się w trakcie robienia barszczu.


Takie buraczki z odzysku to nie tylko tani, ale i sprytny sposób gotowania. Zajadają się nimi dzieci, uwielbiają je dorośli. Zobacz przepis na pyszne, tarte buraki! Mają delikatny octowy posmak, są miękkie, można je jeść na ciepło i zimno.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na buraczki magdy gessler. Mój przepis na buraczki do obiadu polecam każdemu miłośnikowi tradycyjnej, polskiej kuchni. Proponujemy Ci buraczki na ciepło w trzech wariantach - tradycyjne buraczki zasmażane na ciepło, buraczki na ciepło z zasmażką oraz w postaci buraczanego carpaccio. Jeśli lubisz jeść nie tylko smacznie, ale i zdrowo, nasze buraczki na ciepło do obiadu będą idealne.


Dla mnie osobiście buraczki z cebulą mogą być jedną, jedyna częścią obiadu albo i kolacji, ja do nich nic innego nie potrzebuję.

Tradycyjne buraczki zasmażane - sposób przygotowania: Buraki dokładnie umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj do miękkości (około godziny). Po wystudzeniu obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę i, mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, aż powstała zasmażka będzie miała złocisty kolor. Często korzystam z gotowych buraczków w zalewie chrzanowej, które przygotowałam w lecie.


Tym razem jednak przygotowałam buraczki ćwikłowe na zimno. Wystudzone ugotowane lub upieczone buraczki obrać ze skórki. Pokroić w niedużą kostkę i. Polecane przepisy Doradcy Smaku.


BURACZKI CZERWONE DO OBIADU. Następnie postaw wieczkiem do dołu, pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu.


Najlepiej smakują jako baza do surówek, dodatek do zup lub na ciepło z patelni. Zdrowsze przepisy Na Skróty. Podsmazyc na oliwie do zeszklenia (mozna dodac lyzki maki pszennej, szybko i dokladnie wymieszac i podsmazyc na zasmazke). Polaczyc cebule z buraczkami, dodac przecisniety przez praske czosnek, podsmazac na patelni, ciagle mieszajac.


Podawac na zimno lub na goraco jako dodatek do obiadu. Idealne buraczki do obiadu. Gotowane, tarte i podsmażane z masłem i jabłkiem. Starte na tarce buraczki, z cebulką i czosnkiem można długo przechowywać w piwnicy i podawać do obiadu na zimno lub na ciepło. Ich przygotowanie też nie jest szczególnie absorbujące - najdłużej trwa gotowanie buraczków.


Dziś zapraszam na przepis z buraczkami czerwonymi w roli głównej. Zaczynam od przepisu, który jest inspiracją do chłodnika, barszczu czerwonego, buraczków na zimno i tych na ciepło do obiadu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty