czwartek, 14 stycznia 2016

Konsystencja ciasta na pierniczki

No wreszcie prawdziwe katarzynki ktoś pokaże! A nie jakieś serca czy kwiatki wmawiając ludziom głupoty, że katarzynki upiekli. Przepis na miękkie pierniczki z ciasta dojrzewającego. Pyszne, puszyste i miękkie pierniczki przygotowane z ciasta leżakującego przez jeden tydzień.


Podczas leżakowania ciasto nabiera aromatu i odpowiedniej konsystencji. Pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu.

Zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. Foremkami wykrajać pierniczki. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie jeśli pierniczki będziemy dekorować) i piec w piekarniku nagrzanym do 1stopni. Kiedy uzyskasz jednolitą konsystencję, rozwałkuj ciasto na stolnicy na grubość około mm.


Wykrawaj foremkami ciasteczka i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj między nimi odstępy, ponieważ w trakcie pieczenia pierniczki nieco urosną. Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 1stopni na około minut.


Następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minut.

Krok 2: Pieczemy pierniki. Jeśli szukacie przepisu na pierniczki, to to jest właśnie najlepszy przepis. Ciasto dzielimy na dwie części. To klasyk z rodzinnego notesu, myślę, że w wielu domach bardzo popularny, co tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że najlepszy.


Grube, aromatyczne, a przede wszystkim miękkie pierniczki w kształcie piernikowego ludzika. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia. Pierniki są miękkie od razu po upieczeniu, a przechowywane szczelnie zamknięte w puszcze utrzymują swoją świeżość do ok.


Są miękkie, lekko kruche i nadają się do jedzenia i dekoracji od razu po upieczeniu. A sam przepis jest prosty i szybki w wykonaniu: ciasto wystarczy zagnieść, rozwałkować i już można wykrajać dowolne kształty. Konsystencja ciasta utrudniała przeniesienie wykrojonych już pierników na blaszkę, ale poradziłam sobie rozwałkowując ciasto od razu na papierze.


Jabłko rzeczywiście lubi zapleśnieć, dlatego trzeba je wymieniać co drugi dzień, z tego powodu zabieg wykonuję na kilka dni przed świętami. Zagnieć ciasto aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy o konsystencji plasteliny. Jeżeli ciasto jest zbyt wilgotne dodaj odrobinę mąki. Kiedy ciasto jest gotowe, przygotuj blat do wykrawania pierniczków. Posyp go mąką i wałkuj ciasto aż do uzyskania ok.


Wymieszaj i zagnieć ciasto, a następnie odłóż na jakiś czas do lodówki. Gdy będą już upieczone, dekoruj je różnokolorowym lukrem, który możesz przygotować z białek, cukru pudru i barwników spożywczych. Skorzystaj z tego przepisu na pierniczki.

Im pierniczki grubsze tym są bardziej miękkie. To raczej nie jest przepis na cieniutkie pierniczki do których jesteśmy przyzwyczajeni i zwyczajnie szkoda je. Mam sporo przepisów na pierniczki- przekazywane od lat po rodzinie,znajomych i innych żródeł- z sodą, proszkiem do pieczenia, nawet drożdżami. Czy jest jakiś sposob na.


Tak, nie boję użyć tego określenia, bo na prawdę spełniają one moje najśmielsze oczekiwania. Swoim smakiem, wyglądem i konsystencją bardzo przypominają znane ze sklepowych półek, pierniczki alpejskie - są niemal identyczne! Dzisiaj zapraszam na szybką wersję – krajnkę piernikową.


Taki klasyczny piernik czy ciasto na pierniczki, powinno najpierw leżakować w lodówce, potem po upieczeniu mięknąć w pudełku z dodatkiem jabłka lub wody. Takie prawdziwe pierniki, powinniśmy upiec dobre tygodnie temu. Po leżakowaniu wałkujemy ciasto na grubość 3-mm. Krótko pieczemy w temperaturze 1– 1stopni.


Na koniec dodać śmietanę z sodą. Odstawić ciasto na dobę w chłodne miejsce. W ciagu godzin ciasto gestnieje. Dokładnie wyrabiaj je przez około minut. Piekarnik nastaw na 175°C (bez termoobiegu).


Schłodzone ciasto podziel na połowę. Jedną część włóż do lodówki, a drugą rozwałkuj na cienki placek o grubości ok. Za pomocą foremek wycinaj pierniczki i przekładaj je na blachę, używając noża. Pomysłów na takie korzenne ciastka jest wiele – możemy przygotować je według polskiej tradycji z ciasta na piernik staropolski albo poszukać inspiracji w kuchniach świata. Rozwałkować na grubość mm, wycinać foremkami pierniczki.


Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać ciasteczka. Piec w nagrzanym piekarniku do 1stopni C przez minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty