wtorek, 26 stycznia 2016

Prawdziwe leczo węgierskie

Węgierskie leczo czyli prawdziwe lecsó :-) Już w weekend obiecany post o mojej węgierskiej, krótkiej wycieczce, a dziś kolejny przepis rodem z węgierskiej kuchni. Leczo to danie znane niemal każdemu. Nie każdy jednak kojarzy je z Węgrami, dla wielu z nas to podstawowe, polskie danie w czasach gdy na naszych działkach cukinia i. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo.


Przede wszystkim aby zrobić prawdziwe leczo konieczne jest pozyskanie dobrej, wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy) i białej, podłużnej papryki.

PRAWDZIWE WĘGIERSKIE LECZO JEST WEGAŃSKIE. Warzywne leczo jest u nas ostatnio dość często, takie z kolorowych papryk, cebuli, cukinii i pomidorów, w sam raz na obiad w czasie diety dr Dąbrowskiej. Dzisiaj jednak pokażę Wam, jak zrobić bez tłuszczu danie oparte o prawdziwe węgierskie leczo, które tradycyjnie. Chyba jednym z najbardziej docenianych przez obcokrajowców dań rodem z kuchni węgierskiej jest leczo. Ten, kto choć raz miał okazję zasmakować tej niezwykłej potrawy nie dziwi się takiej sytuacji.


Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią! Pierwsze moje leczo postanowiłam zrobić z oryginalnych węgierskich produktów. Na hali kupiłam białą i czerwoną paprykę, wędzone i niewędzone papryki w proszku (słodką i pikantną) oraz salami i kiełbaski debreczyńskie.

Do przygotowania leczo najlepsza jest papryka igołomska i taką właśnie udało mi się kupić. Kiedyś czytałam, że kiedy węgierska pani domu ma przygotować obia to wyciąga paprykę i zastanawia się, co do niej dodać. A tak na poważnie, ciekawa jestem, jak smakuje takie prawdziwe, węgierskie leczo.


Bo polską wersję z cukinią i kiełbasą albo mięsem wołowym bardzo lubię. Dodane przez kajanawakacjach w: Tylko o kuchni. Jak się mrozi to robi się ciapowata papryka,a ja gustuję w sprężystej i nie rozgotowanej.


Warto jednak pamiętać, ze prawdziwe węgierskie leczo składa się tylko z papryki, pomidorów, kiełbasy i cebuli. I oczywiście dużej ilości papryki w proszku :) I choć potrawa wydaje się bardzo prosta, smakuje naprawdę wybornie :) Razem ze mną węgierskie leczo przygotowała także Ania. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!


Zimą, takie pachnące słońcem, latem leczo węgierskie jest dla nas prawdziwym rarytasem. Nie ma w nim kiełbasy ani pieczarek, które w tej wersji zmąciłyby jego najprostszy i najlepszy smak. Jednak polski wariant jest nieco inny od pierwowzoru. Tym razem proponujemy wrócić do korzeni i podajemy przepis na węgierskie leczo z kiełbasą i czosnkiem!


Prawdziwe leczo to leczo węgierskie. Nazwane tak wyłącznie dzięki ostrości potrawy jakiej nadaje jej papryka. Polecam przepis na klasyczne leczo.


A leczo musi być lśniące, gęste, błyszczące i pełne dymnego, głębokiego aromatu – dlatego poniżej znajdziecie garść zasa jak przygotować dokładnie takie porządne, wegańskie, węgierskie leczo: Wędzona papryka: najważniejsza przyprawa, która sprawia, że jarskie leczo ma głęboki, dymny aromat. Często mam wrażenie, że węgierskie leczo w Polsce to jest bardziej nasze narodowe danie #127477;#127473; o nieco mylącej nazwie tak samo jak pierogi ruskie #129375;#129375;#129375; i mój ulubiony sposób na.

Bardzo sycące i mocno paprykowe, prawdziwe węgierskie leczo. Mniam Zapraszam do przygotowań! Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Koniecznie zobacz też inne przepisy kulinarne zbliżone do przepisu na węgierskie leczo.


Czy znacie taką wersję przepisu na leczo? Nie zawiera pieczarek, cukinii czy innych dodatków, nawet kiełbasa nie należy do tradycyjnych składników. Pyszne danie o węgierskim rodowodzie przygotowuję od wielu lat, odkąd na polskim rynku pojawiła się w ciągłej sprzedaży świeża papryka.


Jako podstawe podsmażasz cebulę, pokrojoną w paseczki paprykę, potem do tego dajesz papryke w proszku i pomidory, smażysz dalej i - zrobione. W prawdziwym leczo nie ma czosnku. Pozdrawiam i smacznego, Tomek.


Dziś najwyższy czas przejść od teorii do praktyki. Jak zrobić leczo z pieczarkami? I w takiej formie jest naprawdę pyszne, ale…postanowiliśmy zmodernizować tradycyjną recepturę i wzbogacić danie o pieczarki. Smak grzybów świetnie komponuje się z aromatem świeżej papryki. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Przepisy z kategorii leczo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty