Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek.
Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Udane faworki to przede wszystkim odpowiednie ciasto.
Gotowe ciasteczka powinny być bardzo chrupiące. Podstawą przepisu na faworki jest zbijane ciasto śmietanowe. Otóż według najstarszych przepisów na faworki, w ciasto należy odpowiednio długo bić wałkiem, aby wtłoczyć powietrze. Temperatury tłuszczu pilnowałem z termometrem.
Druga próba od razu z większymi jajkami, bez żadnych kombinacji żeby było dokładnie jak w przepisie. Pysznie chrupiące tradycyjne faworki to uczta dla podniebienia. Znakomicie sprawdzą się na podwieczorek dla dzieci lub na drugie śniadanie w pracy z dodatkiem aromatycznej kawy.
Formowanie faworków to dziecinnie prosty zabieg. Aby to zrobić należy rozwałkować przygotowane wcześniej ciasto na grubość 2-mm. Tak cienki placek w następnej kolejności kroimy w paski o szerokości ok.
Robi się je z ciasta śmietanowego zbijanego i smaży jak pączki. Najlepsze faworki są kruche i lekkie. Sprawdź nasz wypróbowany. Sekret dobrych pierogów tkwi w cieście.
Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie. Możesz to robić już na etapie wałkowania. Postępuj z nim tak, jak np. Dodane przez ojoolka w: Tylko o kuchni. Dziękuję Wam - tak też zrobiłam - ciasto wstawiłam do ciepłego ale nie rozgrzanego całkiem piekarnika - wyrosło i upiekło się wspaniale.
Wyrabiamy przynajmniej minut, dość brutalnie, tak, by jak najlepiej napowietrzyć ciasto. To dzięki temu po usmażeniu faworki będą kruche. Pomagamy sobie wałkiem do wałkowania, którym walimy w ciasto, co jakiś czas. Wyrobione, gładkie ciasto uformować w kulkę, owinąć w.
Mimo to podane klasycznie z cukrem pudrem lub z domowym powidłem, świetnie sprawdzają się jako codzienny deser. Kruche i chrupiące, są łatwe w przechowywaniu. Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję.
Wszystkie składniki ciasto dokładnie zagnieć na stolnicy, aby otrzymać jednolite i plastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, możesz dodać niewielką ilość letniego mleka. Z wyrobionego ciasta odkrój kawałek, jeśli w jego przekroju widoczne będą pęcherzyki powietrza, znaczy, że ciasto jest dobrze wyrobione.
Bardzo dokładny przepis na kruche faworki domowe znane też jako chrust, chruściki lub jaworki. Te polskie tradycyjne i chrupkie ciastka można smażyć w głębokim oleju lub upiec w piekarniku. Szukacie prostego i sprawdzonego przepisu na faworki?
W ten sposób uelastyczniamy ciasto i wtłaczamy w nie powietrze. Ciasto zagniatać przez ok. Mąkę mieszamy z solą dodajemy miękkie masło i wyrabiamy (na tym etapie nie wyjdzie nam jeszcze ciasto, raczej coś w rodzaju sypkiej kruszonki). Poniżej przedstawiam przepis na dobre kruche chruściki, szczegółowo opisując jak je zrobić.
Czas przygotowania uwzględniający pieczenie i wyrabianie ciasta to około 45min. Jeśli miałbyś jakiekolwiek pytania śmiało pisz w komentarzu. Składniki na ciasto na chrusty:. Zobaczcie, jak zrobić faworki na Tłusty Czwartek lub imprezę karnawałową. Oto najlepsze przepisy na faworki.
Mimo wielokrotnego i długiego ugniatania ciasto kleiło się do stolnicy. Posypywałem ją więc mąką, co wielkiego rezultatu nie dawało. Ubijałem ciasto wałkiem ze razy, mimo to nawijało się ono na wałek, mimo posypywania stolnicy mąką.
W końcu udało mi sie usmażyć te faworki, ale wkurzające jest to przylepiające się ciasto. Część z nas nie objada się wtedy pączkami - wolimy chrusty, znane też jako faworki. To bardzo chrupiące ciastka w kształcie kokardki, które smaży się w głębokim tłuszczu. Po ostudzeniu faworki posypuje się obficie cukrem pudrem.
Dzięki temu ciasto na faworki wyjdzie idealnie napowietrzone i cieniutkie, a faworki idealnie kruche i pyszne. Teraz jak już wiecie, jak zrobić faworki, to koniecznie przetestujcie ten przepis. Jeśli będziecie ściśle trzymać się przepisu i zawartych w nim pora to na pewno wasze kruche faworki (chruściki) będą najlepsze na świecie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.