Kroki wykonania: Do garnka wlać wodę,wrzucić kość wędzoną,liść laurowy,ziele angielskie. Ziemniaki obrać opłukać i pokroić w kostkę,wrzucić do wywaru i gotować ziemniaki do miękkości. Boczek,kiełbasę,cebulę,pokroić w kostkę,podsmażyć na patelni dodać do wywaru. Wlać zakwas i ponownie zagotować.
Czosnek drobno posiekać wrzucić do zupy. A ja daje wedzony boczek, kielbase, cebule wszystko podsmazone.
Nie robie gestego, podaje z grzankami czosnkowymi. Zurek slaski tylko na wedzonce! Odpowiednio kwaśny, doprawiony czosnkiem i majerankiem. W naszej rodzinie pojawia się bardzo często, zwykle jako sobotni obiad albo na Wielkanocnym śniadaniu, Najlepszy jest żurek na domowym zakwasie, dlatego często przygotowuję zakwas na zapas i trzymam go w lodówce. Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Żurek śląski.
Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Tradycyjny żurek śląski - sposób przygotowania: Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy w garnczku. Pokrojoną cebulę dodajemy do mięsa.
Dodajemy trochę majeranku, soli, pieprzu i gdy będziemy mieli już wszystko usmażone dodajemy drobno posiekany czosnek (dosłownie rozdrobniony). Do garnka wlewamy wodę, dodajemy listek i ziele angielskie,zaczynamy gotować na wolnym ogniu. W tym czasie kroimy w kostkę boczek i kiełbasę, podsmażamy. Oceń przepis aby doradzić innym! Poniżej znajdziecie podstawowe rodzaje zupy oraz opcję podawania żurku w chlebie.
Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na. Sposób przygotowania przepisu: Zakwas na Żur Śląski. Przygotować na parę dni przed gotowaniem żurku. Wodę zagotować i ostudzić.
Mąkę przesypać do słoika. Całość zalać zimną,przegotowaną wodą i dobrze wymieszać (żeby nie było grudek z mąki)Słoik przykryć ściereczką i pozostawić w. Kliknij, aby zobaczyć przepis. Włożyć do garnka zalać wodą.
Wrzucić liście laurowe,ziele ang. Ile kuchni na Śląsku tyle jest przepisów na żurek, ale każdy ugotowany żurek jest smaczny, i nie tylko na świąteczny obiad. Jak spieprzyć przepis na żur według Lidla.
Ciekawe, bo od wielu lat gotuję żurek na składnikach kupowanych w Lidlu.
A tak po prostu - gotujemy białą kiełbasę - lepsza ta zupełnie surowa, ale na tej parzonej robię od wielu lat i też jest dobry. Jak lubimy dodajemy warzywa (a jak zmiękną to ziemniaki), jak nie to i tak wyjdzie dobry. Gotujemy aż do wrzenia wody, i jeszcze ok minut. Ugotowaną kiełbasę wyciągamy z wrzątku i odkładamy na półmisek.
Wywar z kiełbasy odstawiamy na bok w garnku i przystępujemy do przygotowania dodatków IV. Poniżej przedstawiam prosty przepis na tradycyjny żurek śląski na wędzące. Doskonale sprawdza się na co dzień, możecie go również przyrządzić na Wielkanoc.
Doskonała kompozycja składników sprawia, że nikt nie zdoła się oprzeć tej staropolskiej potrawie. Sam zapach żurku zaprasza do stołu, bez wątpienia posmakuje nawet. Przepis na pyszny żurek - idealne danie na Wielkanoc.
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić w duże kawałki. Cebulę obrać, pokroić wraz z boczkiem w kostkę. Kiszenie żuru – jak zrobić domowy zakwas na żurek.
Ocena wpisu: Ilość ocen: 45. Jest chyba jedną z najpopularniejszych polskich zup, na tyle, że to właśnie on zajmuje najważniejsze miejsce na stole, podczas wielkanocnego śniadania. Mowa oczywiście o żurku. Przed nami święta Wielkiej Nocy, a z nimi danie typowo polskie - żurek.
Jesteście pewni, że przepis opanowaliście perfekcyjnie? Zastanawialiście się, jak naprawdę przyrządzić żurek z.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.