wtorek, 12 stycznia 2016

Jak przechowywać makowiec

Witam Mam pytanko odnosnie makowca. Powiedzcie czy mozna go upiec wcześniej i przechowywać w foli. Zalezy mi zeby byl dobry a nie wiem czy jak go za wczesnie zrobie to nie straci.


Dzieki z gory za odpowiedzi. Pozdrawiam i zycze super świąt.

Makowiec długo zachowuje świeżość. Można go upiec już dni przed świętami i przechowywać w chłodnym miejscu, przykryty ręczniczkiem. Ja zazwyczaj pozostawiam go na sam koniec świątecznych wypieków, ponieważ lubię świeże drożdżowe ciasto :-). Wystarczy owinąć go folią spożywczą i zamrozić. Dodane przez czarnadora w: Tylko o kuchni.


Muszę przyznać, że to obłędny makowiec, choć niektórzy się dziwią, że nie ma w nim ciasta, to dla mnie jest fantastyczny. Długo szukałam dobrego przepisu i po kilku próbach trafiłam tutaj. Jak przechowywać ciasto?

Po pierwsze: w blaszanych pojemnikach. Torty, które zawierają krem i bitą śmietanę trzeba włożyć do lodówki i zjeść w ciągu dni. Ciasto drożdżowe z kolei najlepiej zawinąć w świeżą folię (szybko chłonie zapachy) bądź przykryć szczelnie ściereczką. Już jutro rozpoczyna się długi weekend - czas przygotowywania różnych smakołyków, nie tylko na wolnym powietrzu.


Wiele z nas na pewno upiecze coś słodkiego. Temperatury powędrowały w górę, przed nami kilka dni biesiadowania, dlatego może warto sprawdzić w jaki sposób przechowywać nasze ciasta, aby zachowały konsystencję, smak i świeżość. Ja w ogóle bardzo lubię wypieki z dodatkiem maku #128578; Gęsta, lepka, słodka i pachnąca bakaliami masa makowa stanowi idealne połączenie z kruchym ciastem oraz wspomnianym wcześniej lukrem.


Mi ta kompozycja szczególnie pasuje na święta Bożego Narodzenia, gdy wokół. Najczęściej zostają po świętach i imprezach. Wolimy przygotować więcej, by pozostało, niż brakowało na stole.


Powstaje pytanie ile można przechowywać smakołyki? W zależności od rodzaju wypieku, zazwyczaj jest to około dni, gdy przechowujemy je w odpowiedni sposób. Większość ciast przechowuje się w lodówce: serniki, ciasta z owocami, kremami, torty, biszkopty.


Najlepszy makowiec na kruchym spodzie, z lukrową dekoracją z kandyzowanej skórki pomarańczowej. U mnie pojawił się na stole świątecznym, do przepisu bardzo chętnie wrócę w przyszłości :-). Idealnie wilgotny, mięsisty, bezproblemowy w pieczeniu.


Co zrobić, by barszcz miał piękny, rubinowy kolor?

Studzić najlepiej na kratce z wyposażenia piekarnika - by makowiec mógł odparować. Po ostudzeniu można polukrować, przechowywać w chłodnym miejscu, szczelnie zawinięte. Spokojnie można jeść przez tydzień (dłużej nie próbowałam przechowywać). Domowe porady Chrzan - jak i gdzie przechowywać ? Przekąski Tosty jak gofry. Znów rozmyślasz co zrobić na śniadanie bądź kolację?


Masz ochotę na tosty lecz niestety nie posiadasz tostera? Tak przygotowaną skórkę można przechowywać w lodówce w szczelnie zamykanym słoiczku #128578;. Wszystkie opakowania oraz zastosowane folie są wolne od BPA i bezpieczne dla zdrowia człowieka. Klasyczny makowiec na biszkoptowym spodzie. Ciasto pieczone jest w ten sposób, że ciężka masa makowa znajduje się na spodzie formy, a delikatny biszkopt na górze.


Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta należy je odwrócić, aby biszkopt znajdował się na dole. Na świątecznym stole nie może zabraknąć potraw z makiem. Absolutny mus na świątecznym stole. Ten jest miękki i lekki, z dużą ilością masy makowej.


Ja użyłam mielonego maku, co polecam – obecnie można kupić bardzo dobrej jakości, świeży, mielony mak. Udekorowane miodową polewą kajmakową słodzoną miodem. Można zrobić go na wcześniej upieczonym kruchym spodzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty