Karp w galarecie - prosty przepis. W trzech krokach zrobisz ten świąteczny specjał! W wielu polskich domach ten gatunek ryby słodkowodnej je się wyłącznie tego dnia.
Przywędrował do naszego kraju razem z czeskimi cystersami - ryba miała urozmaicić dietę mnichów. Tradycyjnie już karp w galarecie ma swoje miejsce w polskiej kuchni. Jako danie, które za czasów PZPR przywędrowało do nas z Czech oraz jako karp po żydowsku, który jest jednym z tradycyjnych dań wigilijnych Żydów.
Przygotowuje go moja mama, w bardzo prosty, popularny sposób. Najlepier gotuje wywar na warzywach i rybich głowach, potem doprawia i obgotowuje w nim rybę pokrojoną w dzwonka. Gotuj na małym ogniu przez minut. Na półmisku ułóż rybę, plasterki marchewki i groszek.
Dwie szklanki wywaru rybno-warzywnego przecedź, a następnie wymieszaj z żelatyną. Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla. Prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny.
Jak zatem przyrządzić ten świąteczny specjał?
Karp smażony jest klasyczną i niemal niezbędną potrawą wigilijną. W wielu rodzinach przepis na wigilijnego karpia w galarecie przekazywany jest od pokoleń. Moja mama robiła go odkąd pamiętam i wszyscy byli nim zachwyceni.
Dania główne Karp zapiekany w śmietanie. Rybę sprawić, umyć, osuszyć (płetwy i głowę zachować). Natrzeć solą i skropić sokiem z cytryny.
Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Przygotować wywar z włoszczyzny, przypraw, kostki warzywnej, głowy karpia, ogona i płetw. Współcześnie w wielu regionach kraju podaje się go na wigilijnym stole w formie dzwonek w galarecie, na słodko. Ważnym składnikiem tej potrawy są rodzynki, a w niektórych wersjach także marchewka i jajka.
Następnie umyte kawałki dodajemy do wywaru, tak aby były zanurzone w całości. Wigilijny karp w galarecie. Przygotowanie tego świątecznego dania jest pracochłonne, ale smak królewskiego karpia wynagradza czas spędzony na jego przygotowaniu. Oto przepis na wigilijnego karpia w galarecie.
Jest to dobrze znana potrawa wigilijna - pojawia się na stole obok innych dań z karpia - smażonego lub pieczonego. Opłucz, odetnij głowę, ogon i płetwy. Karpia pokrój na porcje, skrop sokiem z cytryny, odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
Zobacz, jak zrobić karpia w galarecie! Głowę, ogon, płetwy i obrane warzywa zalej litrem zimnej wody. Ten przepis na karpia po żydowsku w galarecie jest dość łatwy i poradzą sobie z nim nawet mniej biegli w sztuce kulinarnej. Tym razem nie faszerujemy ryby, tak jak w przypadku tradycyjnego karpia po żydowsku, lecz podajemy go zalanego galaretą, z migdałami i rodzynkami.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na karp w galarecie magdy gessler. Doskonały nie tylko od święta - karp w galarecie. Podstawa to dobra ryba i klarowna galareta.
Nie zapomnijmy o dodatkach, a karp w galarecie wyjdzie przepyszny. Pysznie, świątecznie i zdrowo - karpia w galarecie trzeba umieć zrobić, ale jak wyjdzie, to zachwyca ;) dzięki za przepis. Tradycyjna wigilijna potrawa w moim domu to karp w galarecie.
Dlatego teraz chętnie wypróbowałam coś nowego. Ryba w galarecie, którą najczęściej jest karp w galarecie, to klasyka polskiej kuchni. Danie proste, lekkie i wybitnie smaczne.
Na święta zrobiłam rybkę w galarecie. Na sylwestra zrobiłam roladki z ogórka oraz jajka owinięte w szynce z kiełkami. Szybkie, smaczne i proste danie. Wrażenie i smak niesamowite. U nas w rodzinie każdy przygotowuje na wigilię swoje popisowe danie.
Do mnie należy przygotowanie karpia w galarecie. Karpia w galarecie nauczyła mnie moja siostra, ale nieskromnie powiem, że doprowadziłem ten przepis do perfekcji i teraz mówi się, że to karp w galarecie a la Andrzej!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.