Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Temperatury tłuszczu pilnowałem z termometrem.
Druga próba od razu z większymi jajkami, bez żadnych kombinacji żeby było dokładnie jak w przepisie. W ten sposób uelastyczniamy ciasto i wtłaczamy w nie powietrze.
Ciasto zagniatać przez ok. Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie. Jak zrobić ciasto na faworki Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i pokrojone na kawałeczki masło.
Najlepiej masło rozetrzeć dokładnie palcami razem z. Mimo to podane klasycznie z cukrem pudrem lub z domowym powidłem, świetnie sprawdzają się jako codzienny deser. Kruche i chrupiące, są łatwe w przechowywaniu. Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję.
Dobrze wyrobić i wybijać wałkiem tak długo, aż będą tworzyły się pęrzerze.
I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj). Pośrodku prostokąta zrób nacięcie i wywiń ciasto do wewnątrz przekładając jego górną część przez nacięcie. W Tłusty Czwartek na polskich stołach oprócz pączków królują oczywiście faworki - najlepiej te domowej roboty. Gotowe faworki posyp cukrem pudrem. Oto najlepsze przepisy na.
FAWORKI BEZGLUTENOWE – przepis: Żółtka oddzielam od białek. Do miski wsypałam mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i dodałam żółtka jajek. Konsystencja ciasta powinna być taka, jak na pierogi. Musi być lekko elastyczne, delikatne. Proponujemy przepis na kruche faworki, które zrobisz już w minut!
Chrusty smakują wybornie z dodatkiem Cukru wanilinowego WINIARY. Posyp je także cukrem pudrem i ułóż w puszce. Możesz je podjadać nawet przez kilka dni, jeśli nie znikną szybciej! Wcześniej korzystałam z przepisów, gdzie ciasto trzeba najpierw potłuc wałkiem a to trochę męczące i czasochłonne. A od teraz będę wracać tylko do tego przepisu!
Nie dodawałam proszku do pieczenia. Samo ciasto bardzo dobrze się wałkuje i jest elastyczne.
Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały;)). Każdy kawałek nacinamy w środku i przez nacięcie przekładamy jeden koniec. Dziękuję za ten przepis. To faworki jakie robiła moja babcia.
Tego smaku szukałam wielokrotnie robiąc faworki i zawsze były za mało kruche. Te kruszą się pod własnym ciężarem i są takie jak we wspomnieniach. Do wyrośnięte rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta. Pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz. Wałkujemy i wykrawamy faworki.
Wilgotne, puszyste, miękkie ciasto z owocami. Szybkie i łatwe do przygotowania. W sam raz do popołudniowej kawy, na piknik lub jako deser.
Tajemnicą ich wykonania jest długie wyrabianie ciasta. Włączając powietrze, ciasto stanie się idealnie kruche i rozwarstwione. Jeden z krótszych brzegów jest następnie przeciągany przez nacięcie, tworząc ten charakterystyczny.
Najlepszy przepis na faworki serowe bez śmietany. To przepis na pyszne faworki z serem mascarpone. Chruściki są bardzo proste do zrobienia i maja prosty i krótki skład.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.