piątek, 8 stycznia 2016

Jak kroić botwinkę

Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa. Botwina, czyli młode buraczki, jest bardzo delikatnym i szybkim w gotowaniu składnikiem. Przepis na botwinkę jest bardzo prosty i jej ugotowanie zajmuje niewiele czasu.


Zapuchnięte, czerwone oczy. Ciągłe pocieranie ich i wzmagający się ból.

Odwieczny problejak pokroić cebulę, by nie uronić ani łzy? Najlepsza zupa botwinka - przepis na zupę z botwinki z ziemniakami i jajkiem. Jak zrobić zupę z botwinką na obiad krok po kroku. Klasyczna botwinka (jak babci Ewy) Jednym z nieodłącznych znaków wiosny jest pojawienie się sezonowych składników.


Nie inaczej jest z tą zupą – botwinka to młode buraki wraz z liśćmi, które od pokoleń wrzucone do gara z mięsiwem budowały jedną ze smaczniejszych zup. Botwinka, która o tej porze roku jest najsmaczniejsza, nadaje się nie tylko do przygotowania zabielanego barszczu czy chłodnika. Niełatwo czasem pokochać botwinkę czy koktajl z botwinki.

Potrzeba cierpliwości i naprawdę dobrych, świeżych, jędrnych listków, żeby docenić ten smak. Koktajl botwinkowy najlepiej smakuje w takiej bardzo świeżej i młodej wersji. Uwierzcie mi, trzeba się odrobinę postarać i nie robić go w pośpiechu, bo sama mam za sobą nieudane próby. Botwinka, jak to zrobić krok po kroku: Całą botwinkę trzeba dokładnie umyć.


Na liściach może być dużo ziarenek piasku, więc trzeba to zrobić porządnie. Następnie kroimy liście, łodygi i młode buraczki w drobne kawałki. Mamy więcej ciekawych przepisów.


Liście można kroić w paseczki. Potwierdzam, że mam ukończone 16. Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy. Sezon śliwkowy w pełni, można pomyśleć o zatrzymaniu tych pysznych owoców na zimę. Ze śliwek możecie zrobić np.


Jednym z najlepszych sposób zatrzymania pysznego i delikatnego smaku tych owoców jest mrożenie. Gdy botwinka się podgotuje, wrzuca się do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku. Dodaje się łyżkę octu i dopiero potem, pod koniec gotowania do zupy dodaje dokładnie umytą botwinę – obiera się czerwone owoce z wierzchniej skórki i kroi razem z łodygami i częścią liści.


Botwinkę umyj, następnie korzeń pokrój na centymetrowe plasterki a łodyżki na centymetrowe kawałki.

Kilka ładniejszych liści można pokroić i odłożyć. Wrzuć korzenie i łodyżki do gotującej się wody z liściem laurowym, zielem angielskim, solą oraz cukrem i gotuj minut. Po tym czasie dodaj zachowane liście botwinki. Ta cudowna kremowa fit zupa z botwinki praktycznie robi się sama. Moment na krojenie warzyw, moment na gotowanie i miksowanie.


Za oknem jest już coraz cieplej, więc czas na pyszny chłodnik. Dzisiaj proponuję Wam chłodnik z botwinką. Delikatny, smaczny, po prostu pycha.


Latem robię zazwyczaj chłodnik z buraczków, ale wiosną, kiedy pojawiają się młode, małe buraczki z listkami, to najchętniej zjadam właśnie taki na botwince. Przygotowanie chłodnika z ogórków i rzodkiewki jest bardzo proste. Wykorzystuje się do tego schłodzony kefir, jogurt oraz śmietanę.


Ogórka się obiera, a następnie wszystkie warzywa się kroi. Smacznym dodatkiem są rodzynki lub suszona żurawina, które należy posiekać podobnie jak miętę i estragon. A oto, jak przygotować do mrożenia poszczególne jarzyny: Botwinka - liście i łodygi blanszować przez minuty, przed zamrożeniem można pokroić na drobno. Bób - blanszować przez 1-minuty.


Brokuły - porozdzielać różyczki i blanszować przez minuty. Brukselka - blanszować przez minuty. Chcesz wiedzieć jak dzięki zupie stworzyć prawdziwą ucztę w swojej kuchni?


Obiecuję, że będę Ci na bieżąco wysyłać nowe sztuczki kulinarne. Zapisz się do naszego newslettera. W prezencie za zapisanie się dostaniesz PDF z najlepszymi zupami w sezonie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty