środa, 6 stycznia 2016

Jak ugotować żurek na kiełbasie

Jak ugotować żurek z białą kiełbasą? Najprostszy przepis na żurek. Przed nami święta Wielkiej Nocy, a z nimi danie typowo polskie - żurek. Jesteście pewni, że przepis.

Przepis pokrywa się z moim z tym, że białą kiełbasę dodaję na samym końcu zgodnie z zasadą, że należy ją parzyć, bo długie gotowanie pozbawia smaku. Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. Do wrzącego bulionu warzywnego lub wody wrzucić białą kiełbasę w całości, a także liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Podoba mi się Pana blog.


Po ugotowaniu kiełbasy- wyjąć ją z garnka i wlać żur z butelki, zagotować, zaprawić. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu.


Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu!

Zobacz nasze przepisy na Polki. Do garnka wlać wodę, wrzucić kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie oraz majeranek i gotować ok. W międzyczasie usmażyć cebule oraz ścinki na odrobinie oleju, po czym dodać do wywaru z kiełbasy. Następnie dodać ziemniaki i ugotować je do miękkości, dodać zakwas, zagotować, dodać czosnek. Jego ilość będzie zależała od naszych upodobań – czy lubimy żurek bardziej czy mniej kwaśny, ale zwyczajowo będzie to ok.


Opis przepisu: Autor: WINIARY Żurek jest jedną z popularniejszych zup, uwielbianych zarówno przez dorosłych, jak i przez najmłodszych. Może poszczycić się bardzo długą historią, bowiem jest on daniem staropolskim. Pomimo tego, że żurek z białą kiełbasą i jajkiem pojawia się na polskich stołach przede wszystkim z okazji świąt wielkanocnych, warto sięgać po niego. Podając swoje dane wyrażam zgodę na utworzenie spersonalizowanego profilu użytkownika, aby Lidl mógł kierować lepiej dostosowane do moich zainteresowań niektóre reklamy w formie newslettera oraz ulepszać strony internetowe. Zgoda może być wycofana w dowolnym momencie, np.


Mój ulubiony, tradycyjny przepis na żurek wielkanocny na wędzonce i białej kiełbasie. Ten wyjątkowy żurek zabielam odrobiną śmietanki, by był delikatniejszy. Czasem dodaję też łyżkę tartego chrzanu. Przekąski Bób - jak ugotować ? Przygotowuję go w bardzo prosty sposób i taki właśnie lubię najbardziej. Przepis zapożyczony od pakistańskiego kolegi, zawsze się sprawdza.


Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku.

Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Od tego dania wiele rodzin rozpoczyna wielkanocne śniadanie. Najlepszy jest żurek na mięsnym bulionie. Najczęściej na żeberkach albo wędzonym boczku.


Do czystego bulionu dodaj białą. Tradycyjny żurek na kiełbasie - sposób przygotowania: Obierz cebulę i czosnek, pokrój na ćwiartki. Kiełbasę nakłuj w kilku miejscach. Zagotuj szklanki wody, dodaj grzyby, cebulę i czosnek, lekko posól.


Dodane przez cytryna w: Tylko o kuchni. Nie długo mamy rocznice ślubu z męzem,może ma ktos pomysł co ugotować a nawet upiec na taka rocznice. Chciałabym zaskoczyc czymś innym niz dotychczas podaje. UREK NA BIAŁEJ KIEŁBASIE.


Będe bardzo wdzieczna za każdą rade. Mogą być pokrojone w kostkę, a może to być puree ziemniaczane ze skwarkami. W tym czasie kroimy w kostkę boczek i kiełbasę, podsmażamy. Cos z pomysłem ugotować.


Podawaj z ugotowanymi osobno ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty