środa, 20 stycznia 2016

Papryka konserwowa z miodem

Papryka konserwowa sprawdzi się do domowej spiżarni. Jest przepyszna, a przepis mam od mamy. Dodatek miodu do marynaty sprawia, że papryka jest niesamowicie smaczna, słodka, chrupiąca, po prostu idealna. Poznaj jeden z nich i przygotuj paprykę marynowaną z miodem i czosnkiem!


Pokrojoną paprykę ułożyć w słoiczkach wraz z przyprawami, zalać przestudzonym wywarem. Całość przełóż do słoików. W garnku podgrzej wodę razem z miodem, solą oraz octem.


Tak przygotowaną ciepłą zalewę wlej do słoików. Na koniec ustaw słoiki do góry dnem tak, aby były szczelnie zamknięte. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w długie paski. Składniki zalewy zagotowujemy.


Gorącą zalewamy paprykę, dodajemy łyżkę miodu i zakręcamy słoik. Pasteryzujemy minut, na malutkim gazie i wyjmujemy. Tak więc wtedy, gdy papryka jest dość tania, kupujemy jej większe ilości, by wykonać z nią przetwory.


Po ogórkach, tak jak obiecałam, dzielę się z Wami przepisem na paprykę. Muszę przyznać, że zaszalałam i razem z mamą włożyłam aż kilogramów. Marynowana papryka z miodem i sprytny przepis. Dodane przez agatasur w: Tylko o kuchni.


Papryka konserwowa z miodem

Na stronie gółwnej Smakera jest kategoria PRZEPISY, a w niej przetwory. Gdy się w nią wejdzie bez problemu można znaleźć kilka przepisów na buraczki z papryką. Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią! Szczególnie pokochała ją kuchnia węgierska. Czerwone złoto”, bo tak na Węgrzech nazywana jest papryka, smakuje przepysznie w połączeniu ze złocistym miodem.


Danie sprawdza się zarówno jako samodzielna przekąska, jak i dodatek do zimowych obiadów. Będzie co podjadać zimą:). Jest sprawdzony, papryka wychodzi twarda, krucha i delikatnie słodka. Przepis ten dostałam od sąsiadki.


Czerwoną paprykę pokroić na ćwiartki, oczyścić z nasion i opłukać. Następnie włożyć do czystych i suchych słoików. Po wrzuceniu papryki do gorącej zalewy,. Do każdego słoika włożyć listek laurowy, gorczycę, ziarenka ziela angielskiego i wlać olej.


Przetwory papryka konserwowa mojej mamy. Najlepsza wg mnie papryka konserwowa- nie jest zbyt kwasna, nie jest zbyt slodka, i przede. Stopień trudności: łatwe. Możecie też spróbować papryki marynowanej z ogórkami i cebulą. Od ponad lat przygotowuję paprykę z tego przepisu.


Przechowywana w piwnicy może stać bardzo długo-aż do kolejnego sezonu. Ważnym etapem w przygotowaniu papryki, jest czas gotowania słoików, nie może być zbyt długi gdyż papryka będzie bardzo miękka, i nie będzie się nadawała do sałatek, czy koreczków. Z podanych składników ugotować zalewę.


Do zalewy włożyć paprykę i gotować ok. Przełożyć do słoików, dołożyć przyprawy z zalewy,zalać gotującą się zalewą,wlac po łyżeczce oliwy i zakręcić dokładnie. Mój mąż, ze wszystkich marynat, najbardziej lubi paprykę. A papryka marynowana w zalewie miodowej jest po prostu przepyszna – nie za kwaśna i nie za słodka.


Papryka konserwowa z miodem

Do tego lekko chrupiąca. Sos paprykowy - wspaniały teresa55. Surówka z kapusty do słoików donia-jimmy. Ku mojemu zaskoczeniu w blogowych czeluściach istnieje luka i to spora.


W sezonie chilli jest tania, wygrzana w słońcu i pachnąca. Dodaj do ulubionych Wybierz listę: Zapisz. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić na ćwiartki lub w ósemki i opłukać.


Papryka konserwowa z miodem

Włożyć do czystych i suchych słoików. Witam, miałam kiedyś sprawdzony przepis na PYYYYYYSZNĄ papryke konserwową z miodem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty