Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. Podoba mi się Pana blog. Zupy Żurek z białą kiełbasą, boczkiem i grzybami - zakwas od Piskorka.
Dawno nie jadłam tak aromatycznego żurku jak dziś. Zakwas od Piskorka okazał się tym, jakiego szukałam już od bardzo dawna. Dodatek siekanego szczypiorku sprawia, że żurek z boczkiem wędzonym ziemniakami nabiera wiosennego charakteru. Przepis znajdziesz na blogu.
Przygotujemy go raz-dwa na bazie Żurku Nasza Specjalność WINIARY, z dodatkiem podsmażonego z cebulą wędzonego boczku i świeżego czosnku. Mięsny żurek z boczkiem i cebulką zaprawiamy śmietaną i posypujemy zielonym. Po około pół godziny odstawiamy na chwilę garnek z gazu i wyjmujemy kiełbasę i boczek. Ziemniaki kroimy w małą i równą kosteczkę i wrzucamy je do wody w której gotowała się biała kiełbasa z boczkiem.
Dodajemy przyprawy : sól, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe. Boczek kroimy w paski a kiełbasę w plasterki. Po latach przyrządzania go, mieszania składnikami, dodawania nowych, wypracowałam przepis, którym pragnę się z Wami podzielić.
Wypróbujcie go nie tylko podczas Świąt Wielkanocnych! Domowy żurek na zakwasie z kiełbasą i boczkiem. DRUKUJ PRZEPIS Drukuj ze zdjęciem Drukuj bez zdjęcia. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.
UREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ Kolejna klasyczna propozycja na święta, żurek z białą kiełbasą, ziemniakami i boczkiem. Oj tak, żurek z biała kiełbasą taką gotowaną lub parzoną oraz boczkiem podsmażonym na patelni jest absolutną klasyką kuchni polskiej. Do garnka wlewamy wodę, w której gotujemy wywar z kiełbasy i boczku. Gdy kiełbasa będzie już ugotowana wyciągamy ją i boczek i odkładamy do wystygnięcia. Do dużego garnka z wodą włożyć boczek i kiełbasęgotować aż powstanie wywar.
W trakcie obrać włoszczyzne i (marchew ,pietruszkę i seler ) zetrzeć na tarce obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Wszystko zalewam szklankami wody i gotuję na małym ogniu około minut. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, opłukać i pokroić każde jajko na cztery części.
Wywar z parzenia szynki przecedzić i przelać do garnka. Opis przepisu: Autor: WINIARY Żurek z zapiekanką ziemniaczaną, boczkiem, kapustą i majerankiem jest propozycją na aromatyczny obiad wielkanocny. Nasza Specjalność WINIARY połączony z sycącą zapiekanką z ziemniaków, kiszonej kapusty i boczku powinien posmakować zarówno miłośnikom tradycyjnych dań, jak i amatorom nowych, oryginalnych smaków. Lista przepisów na żurek z biała kiełbasą surową i boczkiem z polskich blogów kulinarnych.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Ugotowałem około litra wody w dużym garnku. W gotującej się wodzie rozpuściłem dwie kostki rosołowe i włożyłem dwie umyte. Przed nami święta Wielkiej Nocy, a z nimi danie typowo polskie - żurek. Jesteście pewni, że przepis opanowaliście perfekcyjnie?
Zastanawialiście się, jak naprawdę przyrządzić żurek z. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki. Podawana z boczkiem i jajkiem na twardo jest bardzo sycąca i niezwykle wyrazista w smaku.
Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! O jedzeniu piszę, myślę i śnię! U mnie spotykają się osoby na zdrowej diecie, w tym bezglutenowej, wegetariańskiej, wegańskiej oraz wielbiciele polskiej kuchni.
Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią! Tradycyjnie jadano go w okresie poprzedzającym Wielkanoc (żur postny), ale również serwowano na świąteczne śniadanie lub obia tyle że wtedy był znacznie „treściwszy”. Z tak bogatą wkładką zmienia się rzeczywiście w bardzo treściwe danie;) Podaję na gorąco, czasem z ziemniakami (ugotowanymi w zupie), czasem z chlebem, ale zawsze z wędzonką oraz. Z Boczkiem - informacje, zdjęcia, materiały video. Jak się zagotuje smakujemy i solimy (teraz bo czasami zakwas jest słony no i czosnek był z solą), doprawiamy pieprzem, posypujemy majerankiem (dużo - jedna paczka co najmniej).
Podajemy z chlebem i ewentualnie z jakiem na twardo. A jak ktoś lubi biały barszcz z suszonymi grzybami - to polecam mój przepis na soku z kiszonej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.