poniedziałek, 18 listopada 2019

Spod pod makowiec

Zwijam makowiec luźno,zaczynając od boku z masą,a boki nieposmarowane podkładam po zawinięciu pod spód. Trzeba pamiętać o bardzo luźnym zwijaniu ciasta ponieważ ciasno zwiniętę pęka w trakcie pieczenia. Najlepszy makowiec na kruchym spodzie, z lukrową dekoracją z kandyzowanej skórki pomarańczowej. U mnie pojawił się na stole świątecznym, do przepisu bardzo chętnie wrócę w przyszłości :-).


Ten makowiec to absolutny hit moich świątecznych wypieków.

Prosty w wykonaniu, bo skorzystałam z gotowej masy makowej (oczywiście można też zrobić swoją, ale mi już nie wystarczyło czasu). Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na spód kruchy pod makowiec. Pieczony bez jajek i prosty do wykonania.


Dolcevita-in-my-kitchen 6. Ale staram się też wprowadzić coś nowego. Poszukując inspiracji na jakieś nowinki wypieków, zobaczyłam na blogu Natalii bardzo ciekawy przepis na makowiec i od razu go upiekłam. Ta wersja będzie też o wiele bardziej przyjazna smakoszom, którzy nad rozgryzanie ciasta przedkładają delektowanie się masą.

Kruche ciasto z tego przepisu jest bezbłędne, do tego masa makowa, wykończenie z kruchego ciasta i gotowe. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Spod się podpieka wcześniej czy wykładać masę na surowy?


Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą! Mak opłukać, sparzyć i zemleć 2-razy. Potem wymieszać z żółtkami,cukrami,olejkiem i. Na święta - tradycyjne ciasto podane inaczej.


Przepisy na temat: kruchy spód pod makowiec. Tradycyjne ciasto na święta można podać inaczej niż krojąc je jak chleb - Rozdzielić na elementy, zrobić osobno mus, dodać kruchy spó wzbogacić piękną dekoracją - mówi mistrz cukiernictwa Michał Iwaniuk. Laikom radzi sięgnąć po.


Kruche i maślane ciasto z wilgotną masą makową z dodatkiem orzechów i żurawiny. Wybór należy do ciebie, a obie wersje będą równie dobre. Uwaga: u mnie ciasto wyszło dosyć wysokie, ale użyłam blaszki 24×cm. Proszę o sprawdzony przepis na kruchy spód pod sernik.


Móje nie zawsze wychodzą kruche. Nigdy nie podpiekam, ani innych czarów nie używam, nie trzeba.

Seromakowiec na kruchym spodzie. Mam dla Was kolejną propozycję na ciasto świąteczne – seromakowiec na kruchym spodzie, czyli ciasto zarówno dla wielbicieli makowców jak i sernikożerców #128578; Jak dla mnie jest to strzał w dziesiątkę na święta, bo trafia w gusta wielu osób i zawsze szybko znika. Z ciastem pracuje się idealnie, przepis niezawodny - rodzina ustawia się po zamówienia przed świętami! Makowce najlepsze pod słońcem!


Warto poświęcić czas na zrobienie własnej masy makowej (masa która zostaje rewelacyjna jest z domowymi kluseczakmi). U nas zawsze zwiększona ilość orzechów a makowiec znika tak szybko, że nie. Dziś w naszej kuchni w nowej odsłonie świąteczne makowce! Jolanta Zielińska-Kaźmierczak przygotuje makowca tradycyjnego, makiełki oraz sernik z makiem.


Podając swoje dane wyrażam zgodę na utworzenie spersonalizowanego profilu użytkownika, aby Lidl mógł kierować lepiej dostosowane do moich zainteresowań niektóre reklamy w formie newslettera oraz ulepszać strony internetowe. Zgoda może być wycofana w dowolnym momencie, np. W makowcu zbędne wydawało mi się ciasto, więc najbardziej pożądanym był ten z jego minimalną ilością, a najlepiej z zupełnym jego brakiem.


I takie są makowce na moim blogu. Zresztą, nie ma co ukrywać, makowiec taki po prostu ma być. Bardzo syte, wilgotne i ciężkie.


Według reguł sztuki powinniśmy upiec ciasto pod obciążeniem. W tym celu bierzemy papier do pieczenia, kładziemy go na formie i wysypujemy na nią warstwę go grochu lub fasoli. Można też użyć specjalnych kuleczek do obciążenia ciasta, jednak moim zdaniu nie są warte swojej ceny, wystarczy fasola. Jutro kolejny filmik na wyborcza.


Tym razem pokażemy jak przygotować szybki, świąteczny makowiec bez pieczenia. Dziś przepis na ów ulubiony deser wigilijny. Jest tak prosty i pyszny, że jako jedyny znalazł się w naszych obu książkach. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię.


Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty