Woda, mąka żytnia, przyprawy - to wszystko, co powinien kryć w sobie zakwas na żurek. Ten w butelce, dostępny w sklepach zawiera jednak czasami regulatory kwasowości i zagęstniki - całkowicie zbędne! Dlatego podpowiadamy, który kupny zakwas na żurek w butelce wart jest zakupu.
Wielkanoc, a to najlepszy czas na ugotowanie pysznego, armatycznego żurku. Zakwas w butelce kupuję na lokalnym rynku, od. Kiełbasę wraz z przyprawami, marchewką, ziemniakami i czosnkiem zalać wodą i gotować przez około minut.
Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i warzywa, dodać dobrze wymieszany zakwas z butelki – ewentualnie zupę dopełnić wodą, w sumie powinniśmy uzyskać około litrów płynu. Ja bez obaw korzystam z zakwasu kupnego. Zwykle nawet w osiedlowych sklepach można dostać naprawdę dobry zakwas na żurek, a często można nawet wybierać spośród kilku różnych produktów od różnych producentów. Na dodatek, w zależności od tego, jak długo stoi, będzie miał różną kwaśność.
Mieszkając na Śląsku, gdzie żurek jest bardzo popularny, przekonałam się, że nawet z tej samej wypróbowanej firmy potrafi różnie smakować w zależności od dostawy. Mój przepis na zakwaś do żuru i żurku stosuję od lat. Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np.
Polecam też przepis na zakwas do białego barszczu, który szykuję na bazie mąki pszennej.
Mam zaległości z zakwasem na żurek. Pokazywałam już wcześniej mój przepis na Wielkanocny żurek z jajkiem i grzybami ale nie pokazywałam zakwasu na żur. Mama kupowała zakwas w półlitrowych butelkach.
Dodane przez justynagl w: Tylko o kuchni. Z jakiej maki robi sie zakwas( grubosc i rodzaj) na żur? A teraz wezme sie do robienia zakwasu. Pokroić w plastry i włożyć do garnka.
Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew w plastrach. Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić do smaku pieprzem , czosnkiem i majerankiem.
Na talerzu dokładać pokrojone na ćwiartki jajka na twardo. Aromatyczny zakwas na żurek to podstawa udanej świątecznej zupy. Nastawienie zakwasu na żurek zajmie Wam pięć minut, a po 3–dniach będzie czekał na Was pachnący i aromatyczny zakwas. Do tego żur przygotowany na takim zakwasie jest naprawdę przepyszny i naprawdę nie ma co tłumaczyć się naszemu wewnętrznemu leniowi tylko zabrać się za przygotowanie zakwasu, tym bardziej że święta wielkanocne tuż tuż.
I niech Ci nawet nie przychodzą do głowy durne pomysły aby kupować zakwas na żurek w butelkach. Samo zdrowie w wygodnych butelkach – zakwasy na barszcze. Specjalnie dobrane składniki od polskich rolników pozwalają nam na produkcję wysoko jakościowych zakwasów na barszcze oraz żurek, które są sprzedawane w sklepach z barszczem na terenie całego Krakowa.
Lubię aromatyczny zakwas, który sam w sobie już pachnie jak żurek. Z porcji z tego przepisu uzyskamy zakwas na 3-garnki zupy – wszystko zależy od naszych upodobań smakowych i ilości dodanego zakwasu do zupy. Oczywiście możemy się nim podzielić z rodziną lub znajomymi.
Za kilka dni na blogu pojawi się przepis na żurek na zakwasie. Można dodać czynnego zakwasu chlebowego żytniego, wtedy zakwas na żurek szybciej się ukisi. Jeśli nie posiadamy zakwasu na chleb można ten składnik pominąć, a zakwas i tak się ukisi. Zamiast zakwasu chlebowego można dodać kawałek chleba razowego- ale tylko i wyłącznie pieczonego w 1 na zakwasie żytnim, bez dodatku drożdży.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na żurek w butelce. Barszcz biały czy żurek? U mnie w domu robi się tylko żurek, dlatego bliżej mi do tego dania. Najlepszy jest taki na domowym zakwasie, ale jak czasu brakuje to przecież w sklepie również jest wiele świetnych produktów. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, parę ziaren ziela angielskiego, liście laurowe.
Zalać litrami wody i gotować do miękkości- minut. Potem dać żurek z butelki według przepisu producenta. Po min próbujemy wstępnie żurek czy nie za mało słony i czy kwaśność jest wystarczająca. Każdy zakwas ma różną kwaśność, dlatego trzeba to dobrać na smak.
Odlewamy do szklanki ok. Domowy żurek z białą kiełbasą jest gotowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.