czwartek, 7 listopada 2019

Suchy makowiec

Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! W makowcu ważne są proporcje między masą makową a ciastem – ta pierwsza powinna dominować. Jak zrobić masę makową do makowca krok po kroku? Pierwszym etapem przygotowania masy makowej jest gotowanie maku w mleku – mak wsypuje się do wrzącego mleka i gotuje na najmniejszym ogniu pół godziny.


Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Suchy makowiec.

Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Proponuję dziś przepis na bardzo proste i smaczne ciasto z suchym makiem. Przepyszna makowa babka, serdecznie polecam :-) Składniki: 2g masła, szklanka cukru, łyżek wody, jajka (żółtka i białka osobno), półtorej szklanki mąki pszennej, olejek migdałowy, szklanka go maku, łyżeczki proszku do pieczenia, sok z. Na te swieta bede piekla z twojego przepisu makowiec#128513;. Najważniejszy jest dobrej jakości, jak najświeższy suchy, niebieski mak.


Bywa też zbyt mocno zmielona i papkowata. Pani Doroto makowce przepyszne!

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź, może nie wypowiedziałam się precyzyjnie ale chodziło mi o mak, który kupuje się suchy ale już zmielony. Na opakowaniu nie ma przepisu… poradziłam sobie jednak tak, że zalałam go wrzątkiem i odcisnęłam w ściereczce, bałam się jeszcze go gotować… Makowce w piekarniku! Szklanka ma u mnie pojemność 2ml. Jajka wyjmij wcześniej z lodówki.


Tradycyjne, piękne i pyszne. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Nieskomplikowane, a takie pyszne. Pieczemy w temperaturze 1stopni przez minut z. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA cukier mąkę z proszkiem i mak wymieszać margarynę rozetrzeć w garnku wsypać składniki wyrobić ciasto gdy będzie gładkie wlać olejek dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać wstawić do rozgrzanego piekarnika piec ok minut.


A i jeszcze powiem, że makowce od lat piekę z go maku. Wychodzą bardzo dobrze, a oszczędzają dużo czasu. Jest też o wiele mniej sprzątania w kuchni.


Osiągnięcie celu jest punktem startowym do osiągnięcia kolejnego. W mojej rodzinie nie ma świąt bez makowca. Pojawia się on obowiązkowo obok sernika, piernika i miodownika.


Zapraszam na makowiec na maślanym kruchym cieście z delikatną bezą.

Dodam, że z góry ciasto zaczęło mi się rumienić, wiec przykryłam je folią aluminiową i dalej piekłam, ale to nie daje żadnych rezultatów. W święta masa makowa musi pojawić się w każdym domu. Masa makowa to przepis na mak do makowca i mak do ciast. Używa się jej do ciasta, do tradycyjnego makowca, do rogalików, kutii i innych dań z udziałem maku.


Jest kilka sposobów na masę makową. Najprostszy, to kupić gotową masę makową w puszcze. Przepis na pyszny makowiec na kruchym cieście, czyli prosty makowiec, który musi się udać.


Kruche ciasto z tego przepisu jest bezbłędne, do tego masa makowa, wykończenie z kruchego ciasta i gotowe. Do gorącego mleka wsypuję zmielony suchy mak i gotuję na niewielkim ogniu aż spęcznieje, a większość mleka odparuje, dodaję rodzynki, żurawinę i pokrojone na mniejsze kawałki morele. Piec w nagrzanym piekarniku ok.


C (grzałka góra- dół), do go patyczka. Pod koniec pieczenia można przykryć ciasto folią aluminiową, gdyby makowiec za szybko się rumienił). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.


Czekoladę roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Czasami mak wydaje sie byc suchy w srodku pomimo dodania bakalii. Jeśli chodzi o mnie to taki makowiec to jest jedyna rzecz, która za każdym razem próby mi nie wychodzi.


Ostatnio zwinęłam struclę pięknie rosła wstawiłam ja do pieca upiekła się piękna i rumiana ale co z tego jak ja rozkroiłam to miała taką dziurę w środku bo wyrosła tylko górna część i nie. W tradycyjnych makowcach zawsze mnie wkurzał stosunek ciasta do maku. Białka z cukrem ubić na pianę (jak na bezy).


Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty