Zupa botwinka to moja wiosenna specjalność. Rewelacyjnie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Mógłbym ją jeść prawie codziennie.
Dwie propozycje na łatwe i szybkie dania z pierwszej młodej botwonki z malutkimi buraczkami. Pierwsza to zupa botwinkowa z młodymi ziemniakami i koperkiem.
Druga to tarta na cieście francuskim z botwinką, kozim serem i koperkiem. Zupa z botwinki to prawdziwy wiosenny klasyk. Sama ją uwielbiam i przygotowuję na różne sposoby. Dziś mam dla Was taki totalny zupowy standar czyli botwinkę z ziemniakami i koperkiem. Jest szybka i banalnie prosta w przygotowaniu, a do tego lekka.
Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku. Restauratorka wprowadziła ją do menu wielu rewolucjonizowanych przez nią restauracji, w tym do Kameralnej w Chodzieży.
Koperek drobno posiekać. Podawać z ugotowanym na półmiękko jajkiem. Pyszna sezonowa zupa z botwinki. Bardzo szybka w przygotowaniu. Przygotuj zatem bulion, jeśli nie masz gotowego.
Sprawdzi się również domowy bulion warzywny (przepis znajdziesz tutaj). Najlepszy jest bulion domowy, np. W ostateczności przygotuj bulion z kostki (najlepiej z kostki ekologicznej), wg opisu na opakowaniu.
Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Czasem botwinka jest tak młoda, że nie ma jeszcze nawet małych buraczków. Sieka się i gotuje łodygi z liśćmi. Moja klasyczna botwinka.
Jak zrobić zupę z botwinką na obiad krok po kroku. ZUPA Z BOTWINKI NA MIĘSNYM WYWARZE - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Nieodłącznie kojarząca się z wiosną i beztroskim dzieciństwem.
Pamiętam, że jako dziecko zawsze prosiłam o dokładkę przepysznej, różowej zupy. W garnku poza młodymi buraczkami i liśćmi botwiny były. Rozgrzać olej i masło w rondlu, wrzucić pokrojoną botwinkę, smażyć na małym ogniu, mieszając, ok.
Skropić sokiem z cytryny. Aby przywrócić piękny kolor zupie, najlepiej po dodaniu soku z cytryny, a przed zabieleniem zupy śmietaną – wrzucić odłożone wcześniej i obrane 1-buraczki i całość podgotować jeszcze 2-minuty. Buraczki, oddając kolor - przywrócą go zupie, a cytryna zapobiegnie ponownej utracie koloru.
Taka na bazie Bulionu drobiowego WINIARY stanie się jednym z ulubionych obiadów twojej rodziny. Sekretem wyjątkowego smaku jest nie tylko bulion, ale też polskie buraczki, świeża botwinka i aromatyczny szczypiorek oraz koperek. Zupę botwinkową przygotujesz w niecałą godzinę, więc jest to. Dla mnie najważniejsza obecnie jest botwinka. Spieszmy się więc, póki dostępne są delikatne liści i łodygi młodych buraczków.
Najczęściej przyrządzamy z niej zupę, ale istnieje wiele innych pomysłów na przygotowanie wspaniałych pyszności z botwinki. Uwielbiamy zabielaną zupę z botwinki z jajkiem, ale warto wypróbować też inne przepisy - z botwiny można zrobić np. Botwinka najbardziej smakuje świeża. Po pełną wersję przepisu na.
Podobnie jak marchewki, korzeń pietruszki i ziemniaki. Cebule obieram, kroję w kostkę. Roztop masło w rondlu, dodaj botwinę i sok z cytryny, skrop wywarem i duś pod przykryciem na małym ogniu ok. Miękką zalej przecedzonym wywarem z buraków, dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem, wymieszaj, zagotuj.
Wiosenna lekka zupa z botwinki. Dodaj posiekany koper, śmietanę. Polecane przepisy: barszcz z botwinki Zobacz więcej. Można jeść ją również jako chłodnik. Barszcz ukraiński min średnie przystępne.
Przede mną parę dni, podczas których miałam w planie zajadać się kaszami, wątróbkami i krewetkami. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Buraczki zalać w misce szkl gotowaną wodą, odstawić na minut.
Uwielbiam moją babcię między innymi za jej wspaniałą kuchnię. Wiosną babcia robi rewelacyjne zupy ze świeżych warzyw. Sposób przygotowania tej zupy jest tak prosty, że botwinka regularnie pojawia się na moim stole.
Naprawdę każdy poradzi sobie z jej przyrządzeniem, więc do dzieła i botwinka na stół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.