czwartek, 14 listopada 2019

Zupa chłodnik

Francuska zupa na zimno zyskała swoja popularność także w Polsce ze względu na znikomą ilość składników, znanych również w rodzinnych terenach. Zblendowane gotowane ziemniaki z porem są zalane bulionem warzywnym. Gęsty sos uzupełnisz oliwą z oliwek i pieczony czosnkiem. Dobrej jakości masło sprawia, że jest kremowa i delikatna.


Odmianą zupy chłodnik jest okroszka, czyli zupa wywodząca się z kuchni rosyjskiej. Niezbędnym dodatkiem jest kwas chlebowy oraz zielenina.

Okroszkę najczęściej podaje się ze śmietaną. Najlepsze zupy na parne, gorące lato są dla niego kontrastem, bo cudownie chłodzą i znakomicie orzeźwiają w największe upały. Tradycyjne chłodniki z botwinki i innowacyjne, jak lekkostrawny chłodnik buraczkowy z malinami i kwiatami jadalnymi, są doskonałą alternatywą dla ciężkostrawnych, rozgrzewających posiłków, których unikamy w gorące dni. Idealna propozycja na upalny dzień.


Można przechować go w lodówce i podać jeszcze jutro i pojutrze. Zresztą myślę, że do tego przepisu będziecie wracać przez całe lato. Zupa chłodnik idealnie nadaje się na gorące dni, kiedy nie mamy ochoty na kaloryczne potrawy. Zupa podana na zimno, gdy z nieba leje się żar, przyniesie ci orzeźwienie, nasyci i zachwyci smakiem.


Z pewnością zauroczysz się też kolorem tej potrawy.

Smak świeżych ogórków łączy się tu z chrupką rzodkiewką i wiosenną botwinką, a takiemu połączeniu nie oprze się żaden. Tradycyjny polski chłodnik z botwinki. Chłodnik to bowiem wyjątkowo wdzięczne danie. Z zsiadłym mlekiem, z dodatkiem ogórka, koperku i szczypiorku.


Kiedyś podawany z szyjkami rakowymi lub pieczenią cielęcą. Dzisiaj - z ugotowanym jajkiem. Powszechnie nazywa się go chłodnikiem litewskim. Taka zupa jest dla mnie idealna – nie lubię gorących potraw. No i jakaś odmiana wobec tego, co zawsze u mnie w domu trafia do garnka.


Do tego koperek, szczypiorek i rzodkiewka. Na rzodkiewkę zdecydowałam się już po zrobieniu tego zdjecia :) Obie botwiny dokładnie myję pod zimą, bieżącą wodą w zlewie. Odcinam wszystkie buraczki.


Podane z jajkiem lub bez cieszą smakiem w upalne dni. Delikatny kolor i konsystencja. Proste, a przede wszystkim również szybkie, nie potrzebujemy zatem zbyt wiele czasu na jego przygotowanie.


Przygotowanie tej zimnej zupy jest banalnie proste. Weźmy jednak pod uwagę, że gotowa zupa będzie potrzebowała czasu na schłodzenie. Polecamy: Pomysły na chłodniki.

Wypróbuj nasze inne przepisy na dania z botwinką! Ze względu na swoje właściwości orzeźwiające, świetnie sprawdza się w upalne dni. Stanowi doskonały pomysł na obiad w trakcie upalnego lata – nie tylko orzeźwia, ale również odznacza się wyjątkowym smakiem.


Najpopularniejszy jest przepis na chłodnik z botwiny. Warto jednak poznać także inne receptury, które pozwolą na przyrządzenie wyjątkowo pożywnych i ożywczych dań. Jest lekki, orzeźwia i przede wszystkim świetnie smakuje. Sprawdź, jak go przygotować. Jest to delikatny chłodnik na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem ogórka i orzechów.


Zupa botwinka to moja wiosenna specjalność. Rewelacyjnie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Z liści młodych buraków przygotowałam bardzo znany i lubiany chłodnik litewski, który kusi swoim smakiem i kolorem. Wystarczy zsiadłe mleko lub dobry kefir, botwinka i posiekane – koperek, szczypiorek ogórek i rzodkiewka. Zupa to w Polsce często wybierane danie obiadowe lub składowa głównego posiłku.


Pomidor pełen słońca i witamin - może stanowić główny składnik dania. W wersji krem zupa z pomidorów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty